Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

El Govern reivindica grans figures de la música exiliades
El programa enllaça 4 personalitats marcades per l’exili: Teresa Rebull, Pau Casals, Robert Gerhard i Josep Carner

El programa internacional de promoció cultural ‘Música i exili’ desplegarà prop d'un centenar d’activitats a diferents països, entre espectacles, conferències i exposicions, amb l’objectiu de rellançar diverses figures de la música catalana que van patir l’exili, però que alhora van projectar Catalunya al món en temps convulsos i de persecució de la cultura catalana. El programa, impulsat per la Generalitat i dirigit pel conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, posa el focus en la figura de la cantautora i activista Teresa Rebull, el compositor Robert Gerhard, el director i violoncel·lista Pau Casals i el poeta Josep Carner com a ambaixadors de Catalunya al món. “Quatre vides marcades per una realitat vital, la de l’exili, que en ple segle XXI es continua declinant en present continu. I quatre efemèrides que es recordaran per voluntat i per impuls de la ciutadania i amb el suport del Govern de Catalunya i de Flandes, dels casals catalans a l’exterior i d’una llarga llista d’ajuntaments i d’entitats socials i culturals”, explica el departament de Cultura de la Generalitat.

El projecte neix amb els objectius promoure la cultura i la llengua catalanes a l’exterior i reforçar els intercanvis culturals internacionals amb l’objectiu de promoure la creativitat, la diversitat cultural i la tolerància entre les persones i commemorar i divulgar des d’una perspectiva internacional els artistes que es vinculen a aquest projecte i que van actuar, durant el seu exili, com a representants de Catalunya i de la seva cultura. Però també pretén iniciar i fomentar una reflexió i un diàleg de fons sobre l’exili i els refugiats en els temps actuals, així com analitzar i proposar millores per a les seves circumstàncies vitals.

El programa d’activitats s’allargarà fins el 2021, i posa de manifest que en la cultura catalana hi ha moltes personalitats polítiques marcades per l’exili. En concret, ‘Música i exili’ enllaça quatre personalitats i tres anys de commemoracions per donar visibilitat a un element comú, l’exili, tal com explica la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. I és que el 2019 s’ha celebrat el centenari del naixement de l’activista i músic Teresa Rebull; el 2020 és el centenari de la presentació de l’orquestra que el director Pau Casals va presentar l’any 1920 al Palau de la Música Catalana; enguany també tindrà lloc el 50è aniversari de la mort del compositor Robert Gerhard i el 2021 es commemorarà el 125è aniversari del seu naixement. Per últim, també el 2020 serà el cinquantenari de la mort de Josep Carner, que moria a l’exili, a Brussel·les, l’any 1970.

El programa neix amb l’objectiu de reforçar els intercanvis culturals internacionals, fomentar el diàleg i la reflexió sobre l’exili i reivindicar aquests quatre grans artistes com a representants culturals de Catalunya, i compta amb la implicació dels casals catalans a l’exterior i d’una llarga llista d’ajuntaments i entitats socials i culturals.

El cicle va començar al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí amb les jornades ‘Dona i exili’. Entre les activitats principals del programa hi ha els homenatges a Teresa Rebull de Perpinyà i de Torroella de Montgrí, l’exposició commemorativa sobre Robert Gerhard que s'inaugurarà a Cambridge la primavera vinent i que es podrà veure a Catalunya a partir de la tardor de 2020, la gira dels concerts El pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra a Bèlgica i Catalunya (Nadal de 2020 a Brussel·les, Malines, Lleida, Vic i Barcelona) i els actes en record al cinquantenari de la mort del poeta Josep Carner, que tindran lloc a Brussel·les el juny vinent.

El programa té el suport dels departaments d’Acció Exterior i de Justícia, així com de nombroses institucions, ajuntaments i col·lectius de Catalunya i de l’exterior.

Ja es coneixen els quatre finalistes al concurs Sons 2020
Actuaran a la final en directe que tindrà lloc a l'octubre al CAT de Barcelona
Surt el nou número de la revista ‘Canemàs’, amb format i disseny renovats
El volum ofereix un dossier central sobre la tradició i modernitat de les expressions culturals
‘Un Ajuntament anomenat Ells’, de Francesc Candel, a internet per capítols
També es podrà adquirir el volum en paper per 20 euros, en una edició que arribarà abans d’acabar l’any
Un cicle de comèdies online per combatre el confinament
La Federació Catalana de Cineclubs i la biblioteca Vapor Vell organitzen ‘A riure, que no és poc!’
El Tradicionàrius convida a celebrar Sant Joan amb la (tele)Revetlla Folk
Hi actuaran Aires del Montseny, La Portàtil FM, l’Orquestrina Trama i colles de diables
Els catifaires catalans somien amb Tòquio
Col·lectius catifaires de tot el món participen en una mostra virtual d’art efímer a la capital nipona

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media