Júlia Caterineu
Durant la concentració, també es va rendir homenatge a l’Omar, un jove de Guinea que es va suïcidar el mes passat a Igualada dies després que l'expulsessin del centre on residia després de ser sotmès a les proves d’edat, i aquestes al·leguessin que ja era major d’edat.


 

 

L’associació Exmenas denuncia les proves de majoria d’edat en una concentració davant la DGAIA
L’entitat també rendeix homenatge a un jove guineà que es va suïcidar fa un mes dies després de ser expulsat d’un centre

‘No són invisibles, els invisibilitzem’. Sota aquest lema, l’associació Exmenas i diversos col·lectius s’han convocat davant la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de Barcelona per protestar contra les proves de majoria d’edat a les quals són sotmesos molts dels joves migrants sols quan arriben a l’Estat per determinar la seva edat.

Durant la concentració, també es va rendir homenatge a l’Omar, un jove de Guinea que es va suïcidar el mes passat a Igualada dies després que l'expulsessin del centre on residia després de ser sotmès a les proves d’edat, i aquestes al·leguessin que ja era major d’edat.

L'Omar Diallo va rebre una carta de la Fiscalia confirmant que la prova a la que va ser sotmés confirmava que ja era major d'edat i, per tant, havia de ser expulsat del centre on residia, situat a Calella. Dies després va ser acollit per una família guineana a Igualada. Pocs dies després el jove es va treure la vida. “Tenim la responsabilitat de no oblidar l’Omar i desmantellar el sistema que va determinar la seva mort”, han denunciat els joves d’Exmenas durant la concentració.

Aquestes proves, que realitza l'Institut Anatòmic Forense, mesuraren els ossos i les dents dels joves per determinar-ne l'edat. Si les proves al·leguen que el jove és major d’edat, han de deixar el centre en el qual resideixen. “S’han normalitzat proves vergonyoses i humiliants sobre els cossos més invisibles”, assenyalen Exmenas, tot recordant que fins i tot l’ONU ha criticat aquestes proves, ja que els resultats són “poc precisos i amb molt marge d’error”.

Així mateix, els joves s’han preguntat “quants Omars fan falta” perquè es respectin els drets dels joves migrants sols. També s’han adreçat als treballadors que col·laboren per fer possible aquestes proves exigint-los que “plantin cara a l’estructura racista i capitalista per deixar de ser còmplices de més morts innocents” com la del noi guineà.

Notícies relacionades
Escriptors i ‘booktubers’ inventen falses ressenyes de contes per promoure la comprensió lectora
Màrius Serra i Gemma Lienas, entre altres, es faran ressò a les xarxes socials de la campanya pel Dia Mundial de l’Educació
Desenes de famílies de Rubí en lluita perquè un fons voltor els renovi els contractes i mantingui la finca
L'empresa vol apujar fins a un 50% el preu dels lloguers als veïns
Barcelona sumarà 80 noves places per a dones sense llar
Un 13% de les persones que dormen al carrer són dones i viuen situacions de sensellarisme, abús i infrahabitatge que resten inadvertides
El tercer sector reclama al Govern uns pressupostos “en clau social”
Les grans federacions consideren que la situació el sector és “crítica i insostenible”
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Sant Pere de Ribes acollirà el 3er Concurs Nacional d’Enceses el 9 de maig
Obertes les inscripcions per a les colles participants fins al 7 de febrer
“El projecte de digitalització de figures 3D és perpetu”
Mateu Tres. President de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71