Júlia Caterineu
Durant la concentració, també es va rendir homenatge a l’Omar, un jove de Guinea que es va suïcidar el mes passat a Igualada dies després que l'expulsessin del centre on residia després de ser sotmès a les proves d’edat, i aquestes al·leguessin que ja era major d’edat.

 

 

 

L’associació Exmenas denuncia les proves de majoria d’edat en una concentració davant la DGAIA
L’entitat també rendeix homenatge a un jove guineà que es va suïcidar fa un mes dies després de ser expulsat d’un centre

‘No són invisibles, els invisibilitzem’. Sota aquest lema, l’associació Exmenas i diversos col·lectius s’han convocat davant la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de Barcelona per protestar contra les proves de majoria d’edat a les quals són sotmesos molts dels joves migrants sols quan arriben a l’Estat per determinar la seva edat.

Durant la concentració, també es va rendir homenatge a l’Omar, un jove de Guinea que es va suïcidar el mes passat a Igualada dies després que l'expulsessin del centre on residia després de ser sotmès a les proves d’edat, i aquestes al·leguessin que ja era major d’edat.

L'Omar Diallo va rebre una carta de la Fiscalia confirmant que la prova a la que va ser sotmés confirmava que ja era major d'edat i, per tant, havia de ser expulsat del centre on residia, situat a Calella. Dies després va ser acollit per una família guineana a Igualada. Pocs dies després el jove es va treure la vida. “Tenim la responsabilitat de no oblidar l’Omar i desmantellar el sistema que va determinar la seva mort”, han denunciat els joves d’Exmenas durant la concentració.

Aquestes proves, que realitza l'Institut Anatòmic Forense, mesuraren els ossos i les dents dels joves per determinar-ne l'edat. Si les proves al·leguen que el jove és major d’edat, han de deixar el centre en el qual resideixen. “S’han normalitzat proves vergonyoses i humiliants sobre els cossos més invisibles”, assenyalen Exmenas, tot recordant que fins i tot l’ONU ha criticat aquestes proves, ja que els resultats són “poc precisos i amb molt marge d’error”.

Així mateix, els joves s’han preguntat “quants Omars fan falta” perquè es respectin els drets dels joves migrants sols. També s’han adreçat als treballadors que col·laboren per fer possible aquestes proves exigint-los que “plantin cara a l’estructura racista i capitalista per deixar de ser còmplices de més morts innocents” com la del noi guineà.

Notícies relacionades
Obre el primer servei integral d’atenció als infants i joves víctimes d’abusos sexuals de Catalunya
El centre es basa en el model ‘barnahus’, molt estès al nord d’Europa i que pretén evitar la revictimització
Els treballadors socials veuen “caòtica” la gestió dels tràmits per cobrar l’Ingrés Mínim Vital
El col·legi oficial diu que el SEPE i la Seguretat Social estan “col·lapsats” i això afecta els serveis socials municipals
El 7% de les víctimes de tràfic de persones ho són per motius diferents de l’explotació sexual o el treball forçat
Amb motiu del Dia Mundial contra el Tràfic de Persones, Esperanza, SICAR cat i Adoratrius presenten el projecte #TambéÉsTràfic
Escoles contra la Segregació reclama la sisena hora a tots els centres de màxima complexitat
El col·lectiu denuncia que Educació ha obert la porta a la seva eliminació i que hi ha centres que han decidit suprimir-la
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Surt el nou número de la revista ‘Canemàs’, amb format i disseny renovats
El volum ofereix un dossier central sobre la tradició i modernitat de les expressions culturals
‘Un Ajuntament anomenat Ells’, de Francesc Candel, a internet per capítols
També es podrà adquirir el volum en paper per 20 euros, en una edició que arribarà abans d’acabar l’any
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71