Com a conseqüència dels retards en els pagaments, les entitats han de finançar els serveis a través de recursos propis o, en la majoria de casos, endeutant-se amb bancs, amb el corresponent pagament d’interessos i l’encariment final dels serveis.

 









 

 

El tercer sector torna a denunciar els retards de la Generalitat en els pagaments dels serveis d’atenció a la infància
El deute amb les entitats que presten serveis d'acolliment residencial de la DGAIA supera els 13 milions d‘euros

La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya denuncia que persisteixen els retards en el pagament dels serveis públics d’atenció residencial a la infància per part de la Generalitat, a través dels CRAEs, pisos assistits per a joves, serveis d’emergència, centres d’acollida i etc. “Aquesta situació genera greus tensions de tresoreria a les entitats socials i posa en risc tant la sostenibilitat dels serveis com el compliment de les obligacions laborals”, asseguren.

L’entitat recorda que és la Generalitat qui té la responsabilitat última d’assegurar aquests serveis dirigits a infància i joventut tutelada, i alerta que en aquests moments es poden sostenir “gràcies a l’esforç d’entitats i professionals”.

Com a conseqüència dels retards en els pagaments, les entitats han de finançar els serveis a través de recursos propis o, en la majoria de casos, endeutant-se amb bancs, amb el corresponent pagament d’interessos i l’encariment final dels serveis.

El deute acumulat supera els 13 milions d’euros

Independentment de les causes administratives que hagin provocat aquests retards, i malgrat s’espera que en els propers dies es puguin anar pagant algunes factures pendents, La Confederació denuncia que hi ha serveis prestats per valor de més de 13 milions d’euros que a data d’avui no s’han pagat: 6 milions corresponen a factures del mes de setembre que s’havien d'abonar a finals de novembre i 7 milions corresponen a factures anteriors.

“Davant el perjudici i la complexitat de la situació per a les organitzacions, s’està estudiant la possibilitat de promoure la reclamació dels interessos de demora per pal·liar l'impacte econòmic i posar fi a una dinàmica insostenible per al sector”, asseguren a l’entitat.

A banda de la situació de retards en els pagaments, i des d’una visió més transversal, el Tercer Sector Social fa mesos que reclama un pla de recuperació i millora del finançament del conjunt de serveis socials i d'atenció a les persones que permeti assegurar la cobertura dels drets socials, la qualitat de l’atenció, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions laborals de les treballadores.

Alerten també que les tarifes que paga el Govern estan congelades des de fa 10 anys, de manera que les entitats han hagut d'assumir increments de costos com ara l’IPC, l’IVA i els increments salarials vinculats als convenis col·lectius. Si bé en alguns àmbits, com el de l’atenció a la dependència i la discapacitat, s’han començat a actualitzar els preus de referència dels serveis, La Confederació destaca que en el cas dels serveis d’infància no es preveuen millores.

La Fedaia denuncia un doble sistema de protecció

Per la seva banda, la Federació d’entitats d’atenció a la infància i adolescència (FEDAIA) alerta que l'infrafinançament crònic dels serveis socials i d'atenció a les persones, que es manifesta amb especial cruesa en un àmbit que ha de vetllar per “l'interès superior de l'infant o l'adolescent” i assegurar la cobertura de les seves necessitats bàsiques, “posa en risc la sostenibilitat d'un model de protecció que hauria de ser únic i integral per a tota la població atesa”.

En el darrer any, aquest model s'ha posat en qüestió i ha donat peu a “un doble sistema de protecció, diferent per a les persones migrants d’arribada recent i regulat amb mòduls i ràtios diferents, la qual cosa pot desvirtuar el sistema de protecció consolidat al llarg de més de trenta anys”, asseguren.

Per aquest motiu, la FEDAIA reclama al Govern que regularitzi tots els pagaments a les entitats pels serveis que presten de manera ininterrompuda i procurant que la situació repercuteixi el mínim possible en l'atenció als infants i joves, i recorda que l'Administració ha de proveir els recursos i habilitar els mecanismes necessaris perquè la infància i l'adolescència tutelada rebin l'acompanyament adequat.

“A banda de cobrir necessitats bàsiques com l'alimentació, la higiene o la roba, el marc jurídic i el sistema de protecció català preveuen despeses com ara el lleure educatiu o el suport psicològic, que resulten imprescindibles i que recull també la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant”, alerten.

Notícies relacionades
El sector concertat i privat d'atenció a la gent gran exigeix l'equiparació salarial dels seus treballadors amb la pública
Reclamen que hi ha una diferència del 40% de nivell salarial entre el conveni públic i els del sector privat
Potenciar la recerca en càncer a través de la lectura: comença la campanya 'Girem el Full!'
La iniciativa anima a participar afegint ressenyes de llibres, les quals es convertiran en recursos per investigació
Treballadors de l'àmbit social reparteixen caixes amb engrunes de pa a Drets Socials i organitzacions del sector
Simbolitzen la precarietat dels serveis externalitzats en els quals treballen i les seves males condicions laborals
Neix OVIM, el primer observatori de violències institucionals masclistes a l'Estat espanyol
La plataforma vigilarà els casos de violència masclista per part de l'Estat i li exigirà responsabilitats Anna Adrià Català
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71