Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

​Reflexions entorn de la festa al carrer  

‘El poble quan balla: els seguicis populars. Reflexió entorn de la festa’, aquest és el títol de la jornada que tindrà lloc dissabte, 26 d’octubre al Museu de Badalona, per debatre sobre la festa al carrer, els balls a la cercavila, els festejos i les processons, a través de l’aportació d’experts en festes populars de Catalunya.
 
La jornada, organitzada per la Coordinadora d'entitats badalonines de cultura tradicional i popular catalana, la Colla de Geganters de Badalona i l'ajuntament de Badalona, s’endinsarà en la tradició folklòrica de ciutats com Lleida, Vic, Reus, Cervera, Igualada i el Vendrell amb debats i taules rodones entorn d’aquest patrimoni cultural, repassant les diferents expressions de la festa popular al carrer.
 
La jornada començarà a les 9.00h amb la benvinguda institucional de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, Helena Bayo; del president de la Coordinadora, Marc Oriol, i per la presidenta de la Colla de Geganters de Badalona, Montserrat Silvestre. La jornada s’allargarà fins a les 20h, amb un dia farcit d’activitats per “aprendre dels triomfs i els fracassos dels festejos populars”. Els assistents tindran al seu abast experiències i experts acadèmics de les diverses expressions populars catalanes al carrer.
 
Quins seran els temes de debat? Pau Plana inaugurarà la jornada amb la xerrada “Al davant los cabeçudos, i al detràs van los gegants!. Notes sobre el seguici de Lleida”. Després, Roger Albert parlarà del “Seguici popular de Vic, preservació i recuperació”. Salvador Palomar s’endinsarà en el seguici festiu reusenc: recuperació històrica, creació contemporània. Per la seva banda, 
Lluïsa Amenós i Amadeu Carbó faran un repàs per 700 anys de processó de Corpus a Barcelona, i es presentarà el projecte commemoratiu.

 

Abans de dinar, se celebrarà el debat La dualitat Catalunya Vella i Catalunya Nova, moderat per Antoni Virgili i Raimon Casals. En reprendre la sessió a la tarda serà el torn de 
Lluis Bellas, que parlarà sobre la Festa Major de Cervera i el seu Seguici Festiu: “Reflexions d’una recuperació en procés”. 
Àngel Vallverdú parlarà de la festa a Igualada: “Festa, conflicte i discursos sobre el patrimoni”, i 
Jordi Inglès i Jordi Quintana intervindran per reflexionar sobre la cercavila de cultura popular del Vendrell: “què, quan, com i perquè”. Finalment, la sessió acabarà amb una taula rodona sobre “la construcció de la Festa: conflictes i solucions”.
 
Aquestes seran les terceres jornades sobre folklore que tindran lloc a Badalona. En les anteriors edicions s’havien tractat aspectes relacionats amb els protocols, la recuperació d’elements festius i la gestió econòmica.
 
Us podeu inscriure a les jornades en aquest enllaç.

Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
Una exposició repassa 150 anys d’història dels Tres Tombs a Sant Cugat
La mostra es pot visitar a la Casa de Cultura fins al 4 de març
Mallorca, protagonista al Tradicionàrius d’aquesta setmana
Dijous es presenta el ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, un tresor de la cultura tradicional de l’illa
Viatge pel vestuari dels esbarts a través d’una quarantena de nines
L’Esbart Sant Jordi presenta la mostra ‘Vestits per ballar’, a la Farinera del Clot de Barcelona
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media