Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

El 31è concurs 'La Sardana de l'Any' serà més àgil i participatiu
Entre el gener i el maig se celebraran les eliminatòries, i la final serà el 30 de maig a Sabadell

La 31a edició de "La Sardana de l'Any", el concurs que busca realçar, potenciar i difondre el patrimoni sardanístic del país, ja ha engegat motors. La Confederació Sardanista de Catalunya ha obert la convocatòria per a tots els compositors que hi vulguin participar i ha donat a conèixer les bases, que enguany presenta unes importants novetats en el format i en les dates. Uns canvis que busquen fer més àgil, intens i participatiu el concurs, i potenciar-ne la seva difusió a través d'aplecs on el públic podrà votar directament.

Cada any es produeixen de 150 a 200 sardanes, un número molt elevat, tant en qualitat com en qualitat. Escollir, entre totes elles, quina és millor sardana és l'objectiu d'aquest concurs ja consolidat, que al maig va celebrar el seu 30 è aniversari amb una gala especial al Liceu. Els compositors ja poden presentar les seves obres a la pròxima convocatòria; un comitè seleccionador, que enguany estarà format pels coneguts compositors Alfred Abad, Bernat Castillejo i Joan Josep Blay, s'encarregarà d'escollir les 40 sardanes que podran optar al Premi Popular, que acabarà decidint el públic.

Segons ha explicat a Tornaveu el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, la pròxima edició presentarà dues novetats importants. En primer lloc, s'escurçarà el període de les eliminatòries, que passarà a ser de gener a maig i no de setembre a maig, com era fins ara. Així, el concurs s'iniciarà el 10 de gener de 2020, amb un sorteig públic a la Casa de la Sardana per determinar les eliminatòries (que tindrà, com a novetats, uns caps de sèrie). Seran 10 eliminatòries de 4 sardanes, de les quals només la que rebi més vots passarà a la semifinal.

L'altre canvi important és la reducció de les semifinals, que passen de 9 a 4 (seran entre els caps de setmana de 18-19 d'abril i 9-10 de maig). Les sardanes s'interpretaran, com és habitual, als programes radiofònics col·laboradors, però enguany també es podran gaudir i ballar en directe, a 4 aplecs, on el públic assistent podrà emetre el seu vot.

Segons Rucabado, amb aquests canvis es pretén "escurçar el concurs per agilitzar el sistema i també buscar la col·laboració dels aplecs, per fomentar la creació i la difusió".

La final del concurs se celebrarà el 30 de maig a Sabadell, després d'un sorteig que determinarà l'ordre de les sardanes finalistes i la cobla que les interpretarà.
Juntament amb el Premi Popular, el concurs atorgarà, com és habitual, el Premi de la Crítica i el Premi Joventut, destinat als composi
tors menors de 30 anys.

'Ordint la trama', l'exposició que recorda la participació catalana a l'Smithsonian Folklife Festival
La retrospectiva pot visitar-se fins al 9 de desembre en itinerància, i també virtualment
'50 singulars de la festa': La imatgeria catalana per gaudir en família
Surt publicat el tercer volum de la col·lecció adreçada als lectors més joves
La cultura popular comparteix protagonisme amb els carrers guarnits a Gràcia
Enguany s'estrenarà la Passada del pregó, que inaugurarà la festa major el 14 d'agost
Taller Sarandaca, més de 30 anys esculpint la festa
L'escultor Ramon Aumedes ens obre les portes del seu taller a Granollers per descobrir-nos con neix un gegant
Les 47a Jornades Internacionals Folklòriques mostraran la riquesa de les danses del món
El festival viatjarà per una quinzena de poblacions catalanes del 6 al 15 de setembre
Tot a punt per a Sant Roc, la festa més antiga de Barcelona

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media