Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

15 anys de la mata de jonc dels centres d'estudis locals
Crònica de la cloenda del 15è aniversari de l'Institut Ramon Muntaner, celebrada aquest vespre a l'Institut d'Estudis Catalans

"I perquè van decidir batejar-lo com a Institut Ramon Muntaner (IRMU)?". Des que va constituir-se el 3 de juliol de 2003, fruit d'un acord entre la Generalitat de Catalunya i la Coordinació de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC), probablement moltes persones s'han fet aquesta pregunta. El motiu s'ha tornat a recordar en l'acte de cloenda del 15è aniversari de l'IRMU, celebrat aquest vespre a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans.

En paraules de Jaume Mascaró, es volia utilitzar la coneguda imatge de la mata de jonc, utilitzada per Muntaner a la seva crònica, com a "metàfora sobre la força dels febles". L'Institut Ramon Muntaner hauria de ser la corda que vehiculés i enfortís els centres de recerca local. Pel president del Consell Científic de l'Institut Menorquí d'Estudis, la fundació ho ha aconseguit gràcies a la forta implementació assolida arreu dels Països Catalans. Gràcies a aquesta porositat, ha estat possible desenvolupar projectes d'inventari del Patrimoni Cultural Immaterial en diferents territoris de la geografia catalana: Montseny, Terres de l'Ebre, Menorca, Gavarres, el Penedès o el Vallès.

Prèviament, Maria Carme Jiménez ha donat la benvinguda als assistents apuntant els àmbits d'actuació més destacats de l'Institut Ramon Muntaner, del qual n'és directora, en aquests tres lustres de vida: com a agent de difusió cultural i promoció de les publicacions locals, en el foment de la recerca mitjançant l'organització de congressos, jornades i la concessió de beques, donant suport a la investigació i gestió del patrimoni etnològic de cada territori, o bé establint vies de col·laboració amb el món universitari.

Iniciant els parlaments institucionals, Josep Santesmases ha reivindicat la importància de prestigiar la historiografia creada en esferes no acadèmiques. "Gràcies a l'Institut Ramon Muntaner - ha destacat el president de la CCEPC-, sabem que les nostres investigacions transcendeixen l'àmbit local". En aquesta línia, Santesmases ha apuntat que un dels aspectes prioritaris del Pla Estratègic 2019 - 2023 és estrènyer les relacions entre els grups de recerca associatius i les universitats.

Per assolir aquest objectiu, serà imprescindible la col·laboració de la Xarxa Vives. El president Xavier Gil ha enumerat algunes mesures que hauran d'impulsar, o seguir aplicant, les vint-i-dues universitats que la conformen: avaluació dels centres d'estudis i de l'impacte social de la seva recerca; creació de mecanismes de col·laboració perquè els estudiants facin pràctiques en centres locals; foment de treballs predoctorals (Treballs Finals de Grau o Treballs Finals de Màsters) sobre àmbits locals o comarcals; o bé la col·laboració financera en publicacions que tinguin un interès compartit.

Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes
Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’
Granja Viader, 150 anys de “felicitat sucable”
L’emblemàtica xocolateria barcelonina va ser la creadora del Cacaolat
Reunió del Consell de l’Associacionisme Cultural Català per debatre l’adaptació de les activitats festives
Cultura convocarà dues línies de subvencions per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia
Suspès el primer curs de direcció de banda de L’Auditori i la Banda Municipal de Barcelona
S’està treballant per reprogramar el curs la temporada vinent de L'Auditori
La Casa dels Entremesos convida a visitar les seves exposicions en línia
La iniciativa permet passejar, des de casa, per una quinzena d'exposicions de cultura popular
“Les festes no se suspenen, sinó que s’adapten i es realitzen en funció de les seves possibilitats”
Francesc Fabregat, Cap dels serveis de Cultura Popular de l'Institut de Cultura de Barcelona

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media