Fundació Arrels
Els resultats del cens descobreixen que el 63% de les persones sense llar pateixen una situació de vulnerabilitat elevada o mitjana, una xifra que es redueix per quart any consecutiu.

 









 

 

Les persones sense llar a Barcelona porten gairebé quatre anys de mitjana dormint al carrer
L'ús dels serveis de salut d'emergència que fan les persones que dormen al carrer ha augmentat respecte al 2018

La nit del 12 de juny, en el marc del cens de persones sense llar, els voluntaris d'Arrels Fundació van localitzar gairebé 1.200 persones dormint al carrer a Barcelona i 347 van voler parlar. A partir de la informació recollida aquella nit i després de quatre edicions, l'organització constata que s'agreugen els problemes de salut i la percepció d'agressions, mentre que es redueix el nombre de persones en situació de vulnerabilitat elevada o mitjana.

Les 347 persones sense llar que aquest any han participat en el cens han contestat preguntes sobre el seu estat de salut, el temps que fa que viuen al carrer, la seva edat, si han patit o no agressions, etc. Aquestes persones procedeixen de 49 països diferents, com ara l'Estat espanyol, Romania, Marroc, Itàlia o Polònia. "El conjunt de les respostes permet saber el grau de vulnerabilitat que presenta la persona", assegura l'entitat en un comunicat.

La informació recollida pels voluntaris d'Arrels constata, entre d'altres, que les persones sense sostre estan, de mitjana, tres anys i 11 mesos al carrer, set mesos més de mitjana que el 2018. També destaca l'increment de les persones que han estat víctimes d'agressions físiques i/o verbals els darrers sis mesos, d'un 30% el 2018 a un 38% el 2019. Aquesta xifra s'enfila fins al 43% entre les dones.

A més, els resultats del cens descobreixen que el 63% de les persones sense llar pateixen una situació de vulnerabilitat elevada o mitjana, una xifra que es redueix per quart any consecutiu (partint d'un 80% el 2016). I el 41% afirmen haver estat ateses per algun treballador o treballadora social els darrers sis mesos, amb un lleuger increment des del 2017, ja que el 2018 era d'un 35% i el 2017 d'un 45,5%.

El nombre de persones localitzades ha crescut un 27% en quatre anys, de 941 persones el 2016 durant el recompte de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar a les gairebé 1.200 persones d'aquest any.

L'11% presenta una situació de vulnerabilitat elevada; això significa que necessiten una intervenció social prioritària. Si sumem les persones que també tenen una situació de vulnerabilitat mitjana, la xifra augmenta fins al 63%. El 83% són homes, l'11% són dones i el 6% es consideren altres.

Més de la meitat de persones sense llar tenen entre 25 i 49 anys

La mitjana d'edat és de 42,3 anys i més de la meitat, concretament, el 57%, tenen entre 25 i 49 anys i la franja de persones que tenen entre 50 i 64 anys puja fins al 28%. L'empadronament és un dels principals motius pels quals aquestes persones no han pogut accedir a un habitatge. A més, el 73% de les persones entrevistades no tenen ingressos ni de prestacions socials, ni d'herències, ni de treball en negre. Això suposa 7 punts més respecte al 2018.

En el cas del 18% de les persones entrevistades, el consum d'alcohol o droga ha dificultat la seva permanència en un allotjament o ha estat el motiu pel qual la persona ha hagut de deixar l'allotjament. L'11% de les persones amb problemes de salut física també s'han trobat amb aquesta situació.

El percentatge de persones enquestades que diuen haver fet ús dels serveis d'urgències socials en els darrers sis mesos augmenta respecte a l'any passat i és del 21%. El 46% de les persones expliquen que tenen problemes de salut física. Concretament, gairebé tres de cada deu persones entrevistades diuen patir malalties cròniques.

A més, més de la meitat de persones sense sostre asseguren tenir targeta sanitària. Per contra, el 39% afirma no tenir targeta sanitària i la resta no ho sap.
Els resultats del cens mostren també una dada preocupant: l'ús dels serveis de salut d'emergència ha augmentat respecte a l'any anterior.

Notícies relacionades
El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades rep un premi internacional
Sant Jordi 2024: els deu llibres de temàtica social que no et pots perdre
Descobreix la selecció de les lectures essencials del Social.cat per reflexionar, aprofundir, gaudir i aprendre sobre feminisme, educació i drets humans
Com acompanyar els infants davant la mort: "És important que en parlin"
Una infermera experta en dol imparteix tallers de gestió emocional i formació a alumnes, famílies i docents de dues escoles de Calella
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71