Segons el metge adjunt del Servei d’Endocrinologia i Nutrició, el Dr. David Benaiges, el principal motiu és, per una banda, “que les dones són més grans, de més edat”, segons revelen les dades, i “probablement, l’increment de l’obesitat”.


 

 

Creix un 70% el nombre de dones embarassades amb diabetis gestacional en deu anys
El nombre de dones amb aquesta patologia durant l’embaràs va passar del 3,8% d'incidència l’any 2006, al 6,5% el 2015

El nombre de dones embarassades que van patir diabetis gestacional durant l’embaràs a Catalunya es va disparar el 70% entre els anys 2006 i el 2015, segons el primer estudi d’aquestes característiques realitzat amb pacients catalanes. Van passar de representar el 3,8% dels embarassos al 6,5%, com revela l’estudi dut a terme per professionals dels serveis d’Endocrinologia i Nutrició, Ginecologia i Obstetrícia i Documentació Clínica de l’Hospital del Mar, i que publica la revista Diabetes Metabolism Research and Reviews.

Els investigadors han analitzat dades de 743.762 parts en dones entre els 15 i els 45 anys a Catalunya en aquest període, tant en hospitals públics com privats. En aquesta dècada, el nombre total de naixements va disminuir (dels prop de 74.000 el 2006 als menys de 66.000 el 2015), però els casos de diabetis gestacional van créixer, passant de 2.806 a 4.288. Segons el metge adjunt del Servei d’Endocrinologia i Nutrició, el Dr. David Benaiges, el principal motiu és, per una banda, “que les dones són més grans, de més edat”, segons revelen les dades, i “probablement, l’increment de l’obesitat”.

En els 10 anys que analitza l’estudi, l’edat mitjana de les mares va passar de 30,6 anys a 32,3. Les dones amb diabetis gestacional també presentaven uns nivells d’hipertensió i colesterol més elevats, i hi havia més fumadores. Els investigadors no descarten que la crisi econòmica, desfermada l’any 2008, hagi pogut tenir algun paper en aquest increment, ja que un nivell socioeconòmic baix s’ha associat a un risc més gran de patir aquesta patologia.

Malgrat l’increment de la prevalença d’aquesta patologia, els problemes que se’n deriven no van seguir la mateixa tendència. Així, a les dones amb diabetis gestacional el percentatge de preeclàmpsia (tensió arterial elevada a la mare), es va mantenir estable (2,56% dels casos), el mateix que amb els naixements prematurs (el 15,7%) i en el nombre de nadons més grans del que els hi correspon per la seva edat gestacional (el 18,3%). A la vegada, el nombre de nounats amb un pes superior als 4 kg (macrosomia) es va reduir durant el període de l’estudi, passant del 9,16% dels nadons al 7,84%. Per contra, sí que es va incrementar el nombre de cesàries, creixent del 28 al 31%, de la mateixa manera que ho van fer en les dones sense diabetis gestacional.

La cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició i signant de l’estudi, la Dra. Juana Flores, explica que “les dones que han tingut diabetis gestacional tenen un risc més elevat de desenvolupar diabetis en el futur, així com malalties cardiovasculars. Per aquest motiu, subratlla que és fonamental que aquestes dones realitzin un seguiment posterior que permeti detectar de forma precoç el desenvolupament de diabetis o l’aparició d’altres factors de risc cardiovascular”.

Un problema en creixement

“Si tenim gairebé el doble de dones amb diabetis gestacional que fa 10 anys i la tendència segueix creixent, perquè la tendència en obesitat és a incrementar-se, hem d’estar preparats”, afirma el Dr. Benaiges. Segons un estudi d’investigadors de l’Hospital del Mar i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) publicat a la Revista Española de Cardiología, es preveu que l’any 2030 un 55% de les dones de l’Estat pateixin obesitat o sobrepès. Per això, els autors de l’estudi destaquen la importància de conèixer l’evolució d’aquestes dades. Ho confirma el Dr. Albert Goday, un dels signants del treball i cap de secció del Servei d’Endocrinologia i membre del CIBEROBN: “Fins a aquesta publicació, a Catalunya i a l’Estat havíem fet estudis sobre l’epidemiologia dels altres tipus de diabetis, la diabetis tipus 2 i tipus 1, amb dades de l’evolució de la incidència i la prevalença en els darrers anys, però desconeixíem les taxes de la diabetis gestacional i la seva evolució. Ara podem dir que paral·lelament al que hem observat, la diabetis gestacional ha augmentat significativament en la darrera dècada”.

El cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, el Dr. Antoni Payà, que també ha participat en l’estudi, explica que “quant a les implicacions obstètriques de la diabetis durant l'embaràs, les veiem en aquells casos en els quals arribem tard al control o aquest no és l'adequat per part de la pacient. No hem d'oblidar una part fonamental del control de la diabetis: l'autocontrol per part de la pacient. Si el control ha estat precoç i correcte no observem gaires problemes, però si aquest ha estat deficitari o difícil, veiem un augment dels casos de fetus grans per l'edat gestacional, el que implica un augment dels parts induïts, per evitar el creixement fetal, instrumentats i de cesàries, així com altres complicacions obstètriques com la prematuritat i la preeclàmpsia, fins i tot casos de mortalitat fetal avant part”.

Notícies relacionades
El Col·legi de Metges i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya alerten sobre el discurs antivacunes a Internet
El 40% dels resultats de les cerques a YouTube amb dubtes sobre les vacunes són vídeos en què s’afirma que són ineficaces i tòxiques
ECOM reclama assistència personal per a una vida independent de les persones amb discapacitat
Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat el col·lectiu demana un habitatge assequible
Els microorganismes intestinals, "transcendentals" en el desenvolupament de l'hepatitis alcohòlica
Un estudi científic obre una nova via per a un tractament eficaç de la malaltia del fetge, que té una elevada mortalitat
Els infants i adolescents de Barcelona repensen la ciutat en clau feminista i contra la violència masclista
L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha demanat nens i nenes que s'impliquin en la transformació de la realitat
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Germà Capdevila: "El periodisme associatiu té un valor afegit"
Més poblacions i més escenes en la nova temporada dels pessebres vivents
La temporada de la Federació de Pessebres Vivents arrencarà el 6 de desembre a Prullans de Cerdanya, Cànoves, Santa Pau, Navata i al Poble Espanyol de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71