Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Riudoms dona el tret de sortida per al 2n Concurs Nacional d'Enceses del proper 4 de maig
La colla amfitriona de Riudoms participarà en una encesa de lluïment fora de concurs

Vuit colles participants, un nou format i més activitats. Aquestes són algunes de les característiques que tindrà la segona edició del Concurs Nacional d'Enceses de Catalunya, organitzat per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i que es va presentar ahir en roda de premsa a l'Ajuntament de Riudoms. El president de la Federació, Pep Enric Martí, va destacar que l'objectiu continua sent el mateix: fer visible la feina i la creativitat que hi ha al darrere de les enceses, i que sovint queda amagada per al públic.

L'olor a pólvora cremada, un diluvi de foc, l'espetec dels petards i el tro dels timbals van omplir ahir al matí, durant uns minuts, la tranquil·la plaça de l'Ajuntament de Riudoms. Els culpables van ser els membres d'algunes de les colles que participaran en el Concurs Nacional d'Enceses, i que van voler oferir un tast de l'espectacle que espera al públic el proper 4 de maig.

Abans de l'encesa de carretilles, la Sala de Plens de l'Ajuntament va acollir una roda de premsa per presentar l'acte, que va comptar amb la presència de Sergi Pedret, alcalde de Riudoms; Josep Torres, organitzador del concurs i membre dels Diables de Riudoms (CERAP); Pep Enric Martí Arbós, president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya (FDDC), i Maria Cros Torrents, regidora de Cultura.

L'alcalde de Riudoms va expressar la satisfacció de tot el poble pel fet d'acollir aquest esdeveniment, ja que "l'olor a pólvora i els balls dels diables formen part de les nostres festes", i va recordar que ell mateix va participar a la colla de diables de la localitat. La regidora de cultura també va destacar la llarga tradició i bona forma que tenen els diables a Riudoms, ja que l'agrupació té 27 anys d'història i des de fa dos compta amb una secció infantil.

Més activitats i nou ordre de competició

Josep Torres, organitzador del concurs i membre dels Diables de Riudoms, va presentar el cartell de l'esdeveniment, elaborat per dissenyadors de la colla, amb una imatge potent amb tres elements claus: l'encesa; els tridents, forques i masses dels diables, i els colors de la senyera.

Torres també va explicar algunes novetats del concurs d'enguany: com a la primera edició, les colles participants s'enfrontaran en dues rondes de competició, però ara l'ordre s'inverteix. Primer es farà una "encesa d'igualtat": totes les colles rebran de l'organització una caixa de material pirotècnic (cedida per alguna de les quatre pirotècnies que col·laboren en el concurs) i a partir d'aquest faran una actuació improvisada. A continuació, es faria la ronda d'enceses lliures, durant la qual les colles podran disposar de tota la pirotècnia que desitgin per realitzar l'actuació.

Torres també va anunciar que, a banda del concurs, es programaran altres activitats més lúdiques i obertes a tot el públic, com un vermut o un concert, amb intenció d'estendre la festa.

Per la seva banda, el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric Martí, va recordar que enguany seran 8 les colles participants: Diables de Manresa-Xàldiga, Diables de les Borges Blanques-Grup Recerca, Diables Foc i Gresca (Tarragona), Diables Voramar del Serrallo (Tarragona), Diables de la Creu Alta de Sabadell, Diables de Terrassa, Ball de Diables dels Monjos-Spantus i Ball de Diables de Ribes-Colla Jove. Els Diables de Riudoms, com a colla amfitriona, no hi competirà però farà una encesa de lluïment.

La competició serà a la plaça de l'Església de Riudoms. S'hi invertiran uns 15.000 euros, destinats a comprar el material pirotècnic per proporcionar-lo a les colles.
El jurat estarà integrat per dues personalitats expertes en el món de la pirotècnia, el president de la FDDC i Pep Enric, que presidirà el concurs, però, com ja es va fer l'any passat, delegaran aquesta presidència al Conseller de Cultura a l'exili Lluís Puig.

Endavant... les metxes!
El Centre Municipal de Cultura Popular Can Galta Cremat ha acollit la presentació del llibre 'Foc, foc, correfoc'
Un llibre explora el vincle centenari de la ciutat de Barcelona i el món del foc
El 4 de desembre a les 18.30 hores es presenta el llibre coral 'Foc, foc, correfoc' a Sant Andreu
El calendari de l'apicultor s'incorpora com a novetat al 'Calendari l'Ermità 2020'
L'almanac, publicat per Edicions Morera, pretén ser una guia de cultura popular i tradicional per tot l’any
Les Càtedres UNESCO i la Pedra seca, protagonistes del DIA de la UNESCO 2019
L'acte de commemoració, organitzat per la Xarxa Civil UNESCO, s'ha celebrat a l'Institut d'Estudis Catalans
La riquesa dels festivals de música de Catalunya, a debat al CCCB
El 27 de novembre se celebrarà el ‘Fòrum 2019 Festivals: Mirades des del s.XXI’
Els Pastorets inicien la temporada aquest diumenge al Palau de la Generalitat
L’acte comptarà amb la presència del president Quim Torra

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media