Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Riudoms dona el tret de sortida per al 2n Concurs Nacional d'Enceses del proper 4 de maig
La colla amfitriona de Riudoms participarà en una encesa de lluïment fora de concurs

Vuit colles participants, un nou format i més activitats. Aquestes són algunes de les característiques que tindrà la segona edició del Concurs Nacional d'Enceses de Catalunya, organitzat per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i que es va presentar ahir en roda de premsa a l'Ajuntament de Riudoms. El president de la Federació, Pep Enric Martí, va destacar que l'objectiu continua sent el mateix: fer visible la feina i la creativitat que hi ha al darrere de les enceses, i que sovint queda amagada per al públic.

L'olor a pólvora cremada, un diluvi de foc, l'espetec dels petards i el tro dels timbals van omplir ahir al matí, durant uns minuts, la tranquil·la plaça de l'Ajuntament de Riudoms. Els culpables van ser els membres d'algunes de les colles que participaran en el Concurs Nacional d'Enceses, i que van voler oferir un tast de l'espectacle que espera al públic el proper 4 de maig.

Abans de l'encesa de carretilles, la Sala de Plens de l'Ajuntament va acollir una roda de premsa per presentar l'acte, que va comptar amb la presència de Sergi Pedret, alcalde de Riudoms; Josep Torres, organitzador del concurs i membre dels Diables de Riudoms (CERAP); Pep Enric Martí Arbós, president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya (FDDC), i Maria Cros Torrents, regidora de Cultura.

L'alcalde de Riudoms va expressar la satisfacció de tot el poble pel fet d'acollir aquest esdeveniment, ja que "l'olor a pólvora i els balls dels diables formen part de les nostres festes", i va recordar que ell mateix va participar a la colla de diables de la localitat. La regidora de cultura també va destacar la llarga tradició i bona forma que tenen els diables a Riudoms, ja que l'agrupació té 27 anys d'història i des de fa dos compta amb una secció infantil.

Més activitats i nou ordre de competició

Josep Torres, organitzador del concurs i membre dels Diables de Riudoms, va presentar el cartell de l'esdeveniment, elaborat per dissenyadors de la colla, amb una imatge potent amb tres elements claus: l'encesa; els tridents, forques i masses dels diables, i els colors de la senyera.

Torres també va explicar algunes novetats del concurs d'enguany: com a la primera edició, les colles participants s'enfrontaran en dues rondes de competició, però ara l'ordre s'inverteix. Primer es farà una "encesa d'igualtat": totes les colles rebran de l'organització una caixa de material pirotècnic (cedida per alguna de les quatre pirotècnies que col·laboren en el concurs) i a partir d'aquest faran una actuació improvisada. A continuació, es faria la ronda d'enceses lliures, durant la qual les colles podran disposar de tota la pirotècnia que desitgin per realitzar l'actuació.

Torres també va anunciar que, a banda del concurs, es programaran altres activitats més lúdiques i obertes a tot el públic, com un vermut o un concert, amb intenció d'estendre la festa.

Per la seva banda, el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric Martí, va recordar que enguany seran 8 les colles participants: Diables de Manresa-Xàldiga, Diables de les Borges Blanques-Grup Recerca, Diables Foc i Gresca (Tarragona), Diables Voramar del Serrallo (Tarragona), Diables de la Creu Alta de Sabadell, Diables de Terrassa, Ball de Diables dels Monjos-Spantus i Ball de Diables de Ribes-Colla Jove. Els Diables de Riudoms, com a colla amfitriona, no hi competirà però farà una encesa de lluïment.

La competició serà a la plaça de l'Església de Riudoms. S'hi invertiran uns 15.000 euros, destinats a comprar el material pirotècnic per proporcionar-lo a les colles.
El jurat estarà integrat per dues personalitats expertes en el món de la pirotècnia, el president de la FDDC i Pep Enric, que presidirà el concurs, però, com ja es va fer l'any passat, delegaran aquesta presidència al Conseller de Cultura a l'exili Lluís Puig.

Les bandes musicals, protagonistes per Sant Jordi del cicle de cultura popular a l’Ateneu Barcelonès
El 23 d'abril el jardí de l'Ateneu acollirà un concert gratuït de la banda de la Federació Catalana de Societats Musicals
Cabrils acull una jornada de debat sobre del patrimoni cultural i immaterial del Maresme
Dissabte 27 d’abril tindrà lloc la XIII Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme
El 9 d’abril Adifolk presenta l’Aplec Internacional 2019 a l’Arts Santa Mònica
S’obren les inscripcions per a la 3a Diada d’Adifolk del 13 de juliol
Una guia reivindica els establiments emblemàtics de Barcelona
Dos documentals commemoren el 50è aniversari dels Castellers de Barcelona
Fundats el 1969, els Castellers de Barcelona són la quarta colla més antiga de Catalunya amb continuïtat ininterrompuda.
S'inaugura l'exposició 'Espai i festa', que mostra la força de la cultura col·laborativa
La mostra es pot visitar fins al 29 de març a la Fundació Festa Major de Gràcia i després per diferents espais dels barris de Barcelona

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media