PAH Barcelona
Actualment el parc d’habitatge és del 2%, lluny del 15% que és el mínim necessari per garantir la cohesió social.

 

 

Catalunya recupera, per fi, els articles suspesos de la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica
El Tribunal Constitucional desestima els recursos del govern espanyol que impugnaven el lloguer social i la cessió obligatòria d'habitatges dels bancs

Catalunya ha recuperat, aquest dilluns, els articles suspesos de la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica (Llei 24/2015) després que el Tribunal Constitucional hagi desestimat els recursos del govern espanyol que impugnaven dos articles d’aquesta llei, concretament el 5 i el 7, que fan referència al lloguer social i la cessió obligatòria d'habitatges dels bancs.

La llei contra els desnonaments i la pobresa energètica estava impugnada des de feia quasi tres anys pel Govern de Rajoy. Ara, el Tribunal Constitucional ja ha notificat al govern espanyol i a la Generalitat la sentència, amb data del 31 de gener, en què accepta el desistiment del recurs que van acordar ambdós governs i que el Consell de Ministres va ratificar el novembre passat.

En un comunicat, les entitats socials celebren la recuperació “d’eines tan imprescindibles i demostradament efectives” com l'obligació, d’una banda, de fer una oferta de lloguer social per part de grans tenidors a persones afectades per execucions hipotecàries i desnonaments per impagament de lloguer, i d’altra banda; de la cessió obligatòria d'habitatges buits propietat de grans tenidors a l'Administració pública per tal de poder ampliar el parc d'habitatge per a lloguer social.

Actualment el parc d’habitatge és del 2%, lluny del 15% que és el mínim necessari per garantir la cohesió social. La llei 24/2015 és nascuda de la iniciativa popular, que es va engegar el 2014 amb gairebé 150.000 signatures i que va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya.

Les entitats socials reclamen l’aplicació “urgent” de la llei

Les entitats socials exigeixen a la generalitat, de manera prioritària, l’aturada de tots els desnonaments que afecten a persones en situació d'exclusió residencial. A més, li demanen al Govern que signi els convenis amb les subministradores per tal de condonar els deutes que les famílies no poden assumir.

Per facilitar la tasca dels jutjats, la PAH ha elaborat una “guia bàsica” per a la seva aplicació. Les entitats del grup promotor d'aquesta llei, han assegurat que estaran “pendents i mobilitzats” perquè no es doni cap desnonament, que els grans tenidors cedeixin el seu habitatge i que les administracions públiques protegeixin les persones. Per això, han començat a organitzar mobilitzacions, i el proper 20 de febrer, totes les PAHs de Catalunya es concentraran als jutjats i ajuntaments per exigir l'aturada per llei dels desnonaments de famílies vulnerables.

Per la seva banda, la Taula del Tercer Sector Social celebra la decisió del Tribunal Constitucional i insta a recuperar la resta de lleis socials encara tombades, com la Llei 22/2010 del Codi de consum de Catalunya per a la millora de la protecció de les persones consumidores en matèria de crèdits i préstecs hipotecaris, vulnerabilitat econòmica i relacions de consum; la Llei 14/2015 de l’impost sobre els habitatges buits i de modificació de normes tributàries i la Llei d’Urbanisme 3/2012, i la Llei 21/2017 de l’Agència Catalana de Protecció Social.

Notícies relacionades
El tercer sector denuncia que el 155 va ser "un atac" que ha llastrat la tasca de les entitats
La Taula del Tercer Sector i La Confederació han alertat que "la burocratització" i les incidències en els pagaments han malmès el funcionament de l'acció social
L'Observatori contra l'Homofòbia presentarà una radiografia mensual davant l'augment d'incidències registrades
Els casos atesos en el primer trimestre de 2019 per l'ens s'han doblat respecte al 2018 i ja s'acumulen 35 incidències
Un programa terapèutic amb gossos treballarà amb les emocions i relacions socials de gent gran i joves
La iniciativa de l'Ajuntament del Prat pretén reduir el sentiment de soledat de les persones grans que viuen en residències i enfortir valors socials als joves
Entitats i partits reaccionen a la proposta “racista” del PP d'ajornar l'expulsió a les dones migrades si donen els fills en adopció
L'alcaldessa de Barcelona demana votar el 28-A per impedir que aquesta “gentussa” arribi al poder
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Presenten el calendari del Campionat de Catalunya de sardana esportiva 2019
La competició se celebrarà entre els mesos de maig i novembre
La cultura popular catalana serà la protagonista del Festival 48 Timer de Copenhaguen
Serà en el marc del 32è Aplec Internacional, organitzat per Adifolk i el Departament de Cultura, que ja han donat a conèixer l'avant-programa.
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71