Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

L’antropòloga Josefina Roma, premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional
La investigadora va participar en el número especial dedicat a Joan Amades de la revista 'Canemàs', que edita l’Ens

La Dra. Josefina Roma ha rebut aquest dissabte al Palau Virreina de Barcelona el premi Joan Amades en reconeixement de la seva tasca acadèmica, investigadora i divulgadora en l’àmbit de l’antropologia, i de la seva bona sintonia amb l'associacionisme cultural català.

Josefina Roma comentava en una entrevista que quan va començar la seva trajectòria volia fer com els antropòlegs clàssics i anar-se’n a l’últim racó del món a fer treball de camp. Va demanar una beca per marxar a Filipines però com que els diners no li arribaven va canviar el viatge pels arxius de les congregacions religioses de la península. Aquella tasca la va fascinar i va acabar esdevenint una referència en el patrimoni immaterial i cultura popular de Catalunya i Aragó. Des de llavors ha investigat i publicat articles sobre festes, cançons tradicionals, literatura oral, romeries i especialment els goigs i altres elements de la religiositat popular.

Roma, actualment jubilada, és doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona, on va exercir com a professora durant més de 40 anys. També va col·laborar amb diversos museus i institucions científiques nacionals i va fundar els Instituts d’Antropologia Català i d’Aragó.

Com moltes dones de la seva generació, va haver de capejar amb les dificultats de ser dona, jove i antropòloga en els últims anys del franquisme, i va haver de compaginar la seva tasca investigadora i docent amb una família nombrosa.

A l’acte de lliurament dels premis, Roma va agrair el guardó i va recordar la seva estreta relació amb Joan Amades des que va fullejar un exemplar del seu pare del Folklore de Catalunya. A l’acte va intervenir el director de cultura de proximitat de l’ICUB, Carles Sala, qui va destacar la importància de la trajectòria de Roma dins el món acadèmic i l’associacionisme i la cultura popular. Per la seva banda, el vicerector de doctorat i promoció de la recerca de la Universitat de Barcelona, Dr. Xavier Roigé, va destacar de l'antropòloga la seva “excel·lència com a persona” i el fet de ser recordada constantment pels alumnes de la universitat.

Aquests guardons, que atorga anualment l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA), volen prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones o organitzacions que han destacat en l'estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana.

Divendres arrenca Santa Eulàlia, la gran festa de la cultura popular
Una mostra de Gegants de Corpus i Gegants de Carnaval ocupa el Palau de la Virreina de Barcelona
Peces de tot Catalunya s'exhibiran amb motiu de les festes de Santa Eulàlia
La 11a Trobada de puntaires mostrarà les seves creacions a la festa de Santa Eulàlia de Barcelona
Més de 500 puntaires de tot Catalunya s’aplegaran diumenge 10 de febrer al Portal de l’Àngel
La festa major de Sant Pau de Ribes ja és Patrimoni Festiu de Catalunya
El reconeixement culmina dos anys de feina i és el primer pas per aconseguir la catalogació de Festa Patrimonial d'Interès Nacional
Èxit de participació en la primera edició de la Nit del Pessebre
Una seixantena d'associacions de pessebristes van convidar els assistents a gaudir d'aquesta tradició nadalenca d'una manera diferent
La creació de la tarasca i la víbria barcelonines, a La Casa dels Entremesos

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media