Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

L’antropòloga Josefina Roma, premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional
La investigadora va participar en el número especial dedicat a Joan Amades de la revista 'Canemàs', que edita l’Ens

La Dra. Josefina Roma ha rebut aquest dissabte al Palau Virreina de Barcelona el premi Joan Amades en reconeixement de la seva tasca acadèmica, investigadora i divulgadora en l’àmbit de l’antropologia, i de la seva bona sintonia amb l'associacionisme cultural català.

Josefina Roma comentava en una entrevista que quan va començar la seva trajectòria volia fer com els antropòlegs clàssics i anar-se’n a l’últim racó del món a fer treball de camp. Va demanar una beca per marxar a Filipines però com que els diners no li arribaven va canviar el viatge pels arxius de les congregacions religioses de la península. Aquella tasca la va fascinar i va acabar esdevenint una referència en el patrimoni immaterial i cultura popular de Catalunya i Aragó. Des de llavors ha investigat i publicat articles sobre festes, cançons tradicionals, literatura oral, romeries i especialment els goigs i altres elements de la religiositat popular.

Roma, actualment jubilada, és doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona, on va exercir com a professora durant més de 40 anys. També va col·laborar amb diversos museus i institucions científiques nacionals i va fundar els Instituts d’Antropologia Català i d’Aragó.

Com moltes dones de la seva generació, va haver de capejar amb les dificultats de ser dona, jove i antropòloga en els últims anys del franquisme, i va haver de compaginar la seva tasca investigadora i docent amb una família nombrosa.

A l’acte de lliurament dels premis, Roma va agrair el guardó i va recordar la seva estreta relació amb Joan Amades des que va fullejar un exemplar del seu pare del Folklore de Catalunya. A l’acte va intervenir el director de cultura de proximitat de l’ICUB, Carles Sala, qui va destacar la importància de la trajectòria de Roma dins el món acadèmic i l’associacionisme i la cultura popular. Per la seva banda, el vicerector de doctorat i promoció de la recerca de la Universitat de Barcelona, Dr. Xavier Roigé, va destacar de l'antropòloga la seva “excel·lència com a persona” i el fet de ser recordada constantment pels alumnes de la universitat.

Aquests guardons, que atorga anualment l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA), volen prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones o organitzacions que han destacat en l'estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana.

"Hi ha llocs on només 'vivim amb', ens falta arribar a 'conviure amb'
Júlia Costa i Isabel Costa, pregoneres de la festa major del Poble-sec
Una exposició recorda el bombardeig del 1938 sobre el barri de la catedral
La mostra s'inaugurarà el proper dijous 18 de juliol a les 20 hores a La Casa dels Entremesos
La festa major del Poble-sec recordarà els 150 anys del barri
La directora d'escola Isabel Costa i l'escriptora Júlia Costa seran les encarregades de fer el pregó, el 19 de juliol
Perpinyà celebra el 13 de juliol la festa major de la cultura popular catalana
La 3a Diada d’Adifolk tindrà els falcons i les seves impressionants figures humanes com a àmbit amfitrió
El Museu d'Història, caixa de ressonància de la música mediterrània
El Palau de la Generalitat oferirà un repertori de peces tradicionals per a carilló

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media