En alguns països s'ha observat que els suïcidis augmenten en festivitats com Nadal, Cap d'Any o Sant Patrici.

 

 

Com podem prevenir el suïcidi?
Els experts recomanen difondre informacions sobre aquest problema de salut pública

El suïcidi és la primera causa de mort no natural al món, i també a casa nostra. A l'Estat espanyol, cada any entre 3.600 i 3.700 persones decideixen posar fi a la seva vida. De fet, les defuncions per aquesta causa ja dupliquen les provocades per accidents de trànsit, i són vuitanta vegades superiors a les que tenen lloc com a conseqüència de la violència masclista. Els experts consideren que cal difondre informacions sobre aquest problema greu de salut pública i social per tal de sensibilitzar el conjunt de la societat i prevenir-lo.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, cada any es registren unes 800.000 morts per suïcidi a tot el món. Diversos estudis internacionals han analitzat la distribució temporal dels episodis de suïcidis mortals i no mortals, i en alguns països s'ha observat que aquests augmenten en festivitats com Nadal, Cap d'Any o Sant Patrici. "Això es deu a factors psicosocials, com ara l'augment del sentiment de solitud, a més d'altres factors determinantsˮ, assegura el professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC Josep Maria Suelves.

En el cas de l'Estat espanyol, la temptativa de suïcidi és vint vegades superior al nombre de defuncions: en un any, 8.000 persones s'intenten llevar la vida. Malgrat això, aquesta realitat continua essent una qüestió tabú. Segons el professor Suelves, "moltes cultures i pensaments religiosos consideren que el suïcidi és un comportament immoral o pecaminós, i per aquest motiu moltes famílies i comunitats amaguen o neguen els episodis protagonitzats pels seus membresˮ. A més a més, "malauradament continua molt estesa la creença que donar informació sobre aquesta conducta pot tenir un efecte de contagi, conegut com a efecte Werther o copycutˮ.

Les morts per aquesta causa s'associen a factors psicològics, comunitaris, socioeconòmics i culturals. "S'acostuma a donar en persones que viuen en condicions d'aïllament, que mantenen relacions familiars conflictives i també en totes les que han patit la pèrdua de persones estimades, la feina i l'estatus econòmicˮ, explica. Ara bé, també es poden suïcidar individus que "tenen dificultats per a accedir a una atenció sanitària apropiadaˮ.

Tanmateix, les conductes suïcides no sempre es manifesten després d'un procés racional, per mitjà del qual s'ha identificat aquesta via com a única sortida possible davant un sentiment de desesperació físic o psicològic. "Hi ha casos en què la influència d'altres persones o de fets poc planificats, de vegades causats pels efectes de l'alcohol o les drogues, hi contribueix decisivamentˮ, exemplifica el professor Suelves.

Per bé que avui dia continua essent una mort invisible, Suelves assenyala que "és necessari parlar-ne i difondre informacions sobre aquest problema de salut pública i social a fi de sensibilitzar el conjunt de la societat i prevenir-loˮ, ja que "és probable que les persones que sobreviuen a una conducta suïcida, la repeteixin en el futurˮ. Per aquest motiu, "una de les prioritats per a la prevenció és la detecció de les persones amb un risc elevat amb l'objectiu que rebin un tractament efectiu tan aviat com sigui possibleˮ.

Notícies relacionades
El documental 'Petitet' sacseja les xarxes socials i recupera la memòria de la comunitat gitana de Barcelona
El llargmetratge, que està nominat als Premis Gaudí, també fa visible una malaltia rara, la miastènia gravis, de la mà del músic Joan Ximénez
La Marató de Donants arriba a l'equador i s'acosta a les 4.000 donacions
L'objectiu de la iniciativa, que acaba aquest divendres 18 de gener, és remuntar les reserves de sang després de les festes nadalenques
Catalunya, referent mundial de trasplantaments d'òrgans per cinquè any consecutiu
El 2018 s'han dut a terme un total de 1.149 intervencions, un 3,9% més que el 2017.
L'Enquesta de salut de Catalunya incorpora una pregunta sobre la identitat de gènere
Al llarg del primer semestre s'entrevistaran fins a 2.500 persones arreu del territori
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
S'obre el termini per als Premis Capital de la Sardana 2019
Els guanyadors de les 8 categories es donaran a conèixer al mes de març a Perpinyà
Èxit de participació en la primera edició de la Nit del Pessebre
Una seixantena d'associacions de pessebristes van convidar els assistents a gaudir d'aquesta tradició nadalenca d'una manera diferent
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71