El sindicat Metges de Catalunya reclama la reposició de 920 professionals "perduts amb les retallades", i la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta.

 

 

Com afrontar la vaga d'atenció primària?
El Govern ha recollit en un llistat els serveis mínims perquè els usuaris del sistema sanitari vagin previnguts

Més de 5.700 metges d'atenció primària de la salut pública catalana i prop de 10.000 de la concertada de 53 hospitals aguts, 86 equips d'atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental estan cridats a partir d'avui a cinc dies de vaga per protestar per les retallades pressupostàries. Denuncien la "precarització progressivaˮ del primer nivell assistencial.

El sindicat Metges de Catalunya, majoritari en el sector, reclama la reposició de 920 professionals "perduts amb les retallades", i la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta. Demanen igualment la recuperació del poder adquisitiu "arrabassat des del 2010" i que xifren en prop d'un 30%. També demana incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.

Arran de la convocatòria de vaga, el Departament de Salut ha elaborat un llistat de serveis mínims perquè els usuaris del sistema sanitari vagin previnguts a les seves visites mèdiques. En el cas dels serveis de medicina de família i pediatria, ginecologia (amb els serveis inajornables d'ecografia del primer i segons trimestre d'embaràs i interrupció voluntària de l'embaràs), odontologia i centres penitenciaris en torns diürns, es garantirà el 25% de la plantilla. Pel que fa als serveis penitenciaris en torns nocturns es garantirà la totalitat de la plantilla. Pel que fa a la resta de serveis, funcionaran com en un dia festiu, excepte els centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables, on passarà a ser del 50%.

En canvi, és garanteix el funcionament normal als serveis d'urgències dels centres d'urgències d'atenció primària (CUAP), punts d'atenció continuada (PAC) programa d'atenció domiciliària i equips de suport (PADES) i hospitals; unitats especials: unitats de cures intensives, unitats de vigilància intensiva, unitats coronàries, unitats d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia; atenció als malalts ingressats; activitat quirúrgica inajornable i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital; i transport sanitari per atendre totes les urgències, el tractament oncològic, diàlisi i oxigenoteràpia així com sistemes d'emergència.

A més, el Govern recomana que, en cas que un ciutadà tingui una visita concertada, truqui al mateix dia de la visita o vagi personalment al centre per confirmar si es podrà fer. Les visites que no es puguin fer, asseguren, es programaran de nou i es poden concertar a través de telèfon, internet o presencialment.

Notícies relacionades
Famílies d'infants sords porten Educació al TSJC per discriminar la llengua de signes catalana
Volem Signar i Escoltar i APANSCE consideren que "la realitat de l'escola pública catalana està molt lluny del que contempla la llei"
La meitat de barcelonins destinen més del 40% de la seva renda al lloguer
Càritas de Barcelona demana accions a l'administració per no deixar l'accés a l'habitatge "en mans del lliure mercat"
Gairebé la meitat de la gent gran que viu en residències té demència
Només el 3% dels homes i el 6% de les dones majors de 64 anys viuen en centres residencials
Neix una campanya perquè el rei negre i els patges de les cavalcades no siguin pintats
La iniciativa de l'entitat 'Casa nostra, casa vostra' '#BaltasarDeVeritat' demana acabar amb una pràctica que té un origen "colonialista i racista"
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Contes per apropar la sardana als més petits
‘Famílies en xarxa’, ‘Vincles per la diversitat’ i ‘La Troca’, guanyadors dels Premis Francesc Candel
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71