Díaz: "Les empreses han modificat els plans de producció per donar resposta a l'elevada necessitat de productes relacionats amb l’emergència sanitària"
Marie Claire, l'empresa que va rebutjar la deslocalització
La producció de material sanitari salvarà de l’ERTO a unes 150 treballadores. El gerent, Alberto Planell, creu que ara “paguem les conseqüències de la desindustrialització” a l’estat espanyol
La crisi de la COVID-19 ha evidenciat la mancança d'un sistema productiu fort a l'estat espanyol a conseqüència de la deslocalització de bona part de la indústria a tercers països atrets per la reducci&oa...
Fabricant solidaritat en temps de coronavirus
Recull de grans empreses, pimes i emprenedors que posen instal·lacions, material i recursos a disposició
Les grans corporacions industrials i la pime industrial o de serveis i microempreses estan donant mostra de la seva solidaritat amb el conjunt de la comunitat contribuint en la mesura del possible a frenar la pandèmia de covid-19. Hi ha infini...
Anís del Mono no és beguda per a joves
La marca de Badalona manté la fàbrica intacta després de 150 anys i sobreviu gràcies a les vendes de Nadal, quan facturen la meitat de tot l’any
Anisado Refinado Vicente Bosch va ser el primer nom que va tenir Anís del Mono. L’ampolla de licor més mítica i la fàbrica més famosa del litoral català. Enguany, l’empresa celebra 150 anys d&rsqu...

 


 

La indústria química de Tarragona davant l'emergència sanitària
El polígon químic més gran del sud d'Europa amb Ercros, Covestro o BASF reorienta plans de producció

Els gasos medicinals, els plàstics d'ús sanitari o els desinfectants són productes que tenen el seu origen en la indústria química. A Tarragona, on s'ubica el polígon químic més gran del sud d'Europa, les empreses responen a l'emergència: els esforços es concentren en satisfer la demanda de productes sanitaris i béns de primera necessitat.

"Les empreses han modificat els seus plans de producció per donar resposta a l'elevada necessitat de determinats productes relacionats amb l’emergència sanitària, o amb béns de primera necessitat imprescindibles en aquests moments", explica Juan Pedro Díaz, gerent de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

En són un exemple els gasos medicinals, sobretot l'oxigen, i també els plàstics i altres materials que s'utilitzen per a la fabricació de productes sanitaris com xeringues, bates, mascaretes o bosses per a sèrums. A part, la indústria química forma part de la cadena de fabricació de productes desinfectants, i empreses com Ercros, Covestro o BASF han adaptat la seva producció a una necessitat que ha crescut de forma sobtada: la de líquids desinfectants i hidrogels.

Paral·lelament, la indústria química tarragonina ha hagut d'accelerar la producció per assegurar el proveïment d'altres productes que no són d'ús sanitari, però que també són essencials per a la població. Per exemple, aquells que formen part de la cadena alimentària: gasos per a envasar aliments en atmosferes protectores, materials per al transport, plàstics per envasar aliments...

També s'han hagut d'assegurar demandes bàsiques com el transport, l'aigua potable o el paper. Des de l'AEQT,  asseguren que, tot i les dificultats, s'ha d'estar orgullós de la indústria química, "per com ha sabut estar a l'alçada i continuar sent clau per al subministrament de productes essencials en aquestes circumstàncies tan complexes".

L'automoció, l'altra cara de la moneda

Si bé alguns sectors han hagut d'incrementar la producció i adaptar-la a les necessitats de la pandèmia, altres han vist com la demanda queia al mínim o, fins i tot, arribava a zero. És el cas de l'automoció. Amb les grans empreses del sector de l'automòbil aturades, totes les plantes químiques que produeixen materials o pintures per a vehicles han vist com queia la demanda en picat. També la refineria, que es dedica a la producció de combustibles: es fan menys trajectes en transport privat, i això ha impactat directament en la demanda de benzina.

Extremar les precaucions per als treballadors

Tot i que el sector químic es considera un servei essencial i ha pujat la demanda, les empreses han hagut d'extremar les precaucions per evitar problemes en la salut dels treballadors. El personal que, per la naturalesa de les seves tasques, pot treballar des de casa, està teletreballant. Des de l'AEQT calculen que és un 30% de la plantilla.

"A les instal·lacions, s'han establert torns amb el personal mínim imprescindible per garantir el funcionament de les plantes en condicions de plena seguretat, operativitat i respecte al medi ambient. S'han extremat les mesures de prevenció, neteja d'instal·lacions, higiene i distància social per prevenir contagis i garantir la seguretat i la salut de les persones", explica Juan Pedro Díaz. Inversions, projectes i actuacions de manteniment no-urgent han quedat en stand by, fins que passi la pandèmia.
Donatius per frenar la pandèmia

A principis d'abril, les empreses membres de l'AEQT van fer un donatiu conjunt per valor de 330.000 euros per fer front al coronavirus. Concretament, es van entregar 12 equips de respiració de diferents característiques, així com material de protecció (EPIs) a quatre hospitals de la demarcació: l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, l'Hospital Sant Joan de Reus, l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, i l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

De forma paral·lela, algunes empreses han fet altres donatius. Ercros, per exemple, ha anunciat que donarà material per fer pantalles de protecció facial; BASF ha començat la producció de 10 tones d'hidrogel per a hospitals; Covestro ha fet una donació de 30.000 euros per a la compra de material sanitari; i Dow Chemical Ibèrica i l'Hospital Universitari Joan XXIII han arribat a un acord per a la compra d'equips de tecnologia i EPIs per al personal sanitari.

IQOXE, a més d'entregar gel higienitzant a diferents entitats i residències de les comarques del Tarragonès i del Baix Camp, ha firmat un conveni per finançar durant sis mesos el banc d'aliments que gestiona Càritas a La Canonja.

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71