Milions de persones viatgen cada any a la ciutat comtal per veure l’obra d’un dels catalans més universals, Antoni Gaudí. Segons la UNESCO, les obres de l’artista “atesten l'excepcional contribució creativa de Gaudí al desenvolupament de l'arquitectura i tecnologia constructiva de finals del segle XIX i principis del X”.
Els 5 arbres monumentals de l’Empordà
Celebrem el Dia Mundia de l’Arbre amb cinc propostes per a descobrir alguns dels arbres nostrats més espectaculars
Amb motiu del Dia Forestal Mundial o Dia de l’Arbre (21 de març), us presentem cinc dels arbres catalogats com a monumentals que es troben a l’Alt i el Baix Empordà i que us animem a visitar. Les seves dimensions extraordin&...
L’espiritualitat del Camí Ignasià
El Camí Ignasià és un recorregut que rememora el trajecte que Sant Ignasi de Loiola va fer l’any 1522 des de Loiola (Euskadi) fins a Manresa. El sant, que va ser militar de professió en el passat, va caure ferit en l...
La Costa Brava Sud a peu pels camins de ronda
Descobrim els itineraris a la vora del mar i gaudim de les millors cales de la comarca de la Selva
Magnífics penya-segats, paisatges idíl·lics i allunyats del brunzit de la ciutat i aquella mescla de mar i muntanya són els ingredients que fan dels camins de ronda un plat irresistible. Es tracta d'uns camins que anti...
L’espectacularitat de Catalunya a través de la Ruta dels 3 monts
Catalunya és un territori idoni per fer senderisme gràcies a les possibilitats que ofereixen els seus espais naturals. Una de les opcions per gaudir d’aquest esport és la Ruta dels 3 monts, un itinerari considerat de baixa ...

 


 

7 obres d'Antoni Gaudí a la demarcació de Barcelona, recorregut per les obres del modernisme

Moltes ciutats del món posseeixen grans exemples d’arquitectura i béns culturals que contribueixen a generar un gran interès turístic, però el més comú és que ningú conegui l’artista. No obstant això, a Barcelona passa justament el contrari. Milions de persones viatgen cada any a la ciutat comtal per veure l’obra d’un dels catalans més universals, Antoni Gaudí.
Segons la UNESCO, les obres de l’artista “atesten l'excepcional contribució creativa de Gaudí al desenvolupament de l'arquitectura i tecnologia constructiva de finals del segle XIX i principis del X”. Gaudí no només va fer obres úniques dins del modernisme, sinó que va inventar el seu propi estil. Una bona part de les obres es troben a la demarcació de Barcelona. Avui et portem algunes d’elles:


1.    Sagrada Família
La Sagrada Família és un dels emblemes de la ciutat. Va ser el 1881 quan Gaudí, amb només 31 anys, es va fer càrrec d’aquest projecte que continua avui en dia en construcció. Però és cert que exclusivament de Gaudí només podem dir que són la Façana de la Nativitat, la Cripta i l’interior de la basílica. La resta s’han anat construint segons els plans que va deixar l’arquitecte. La construcció és espectacular, carregada de simbolisme màgic, cristià, maçó i hermètic.


2.    Cripta de la Colonia Güell (1898 – 1914)
La idea de l’arquitecte Antoni Gaudí a la Colònia Güell va ser projectar una església que mai es va acabar i d’haver-ho fet, estaríem, en paraules del mateix arquitecte, davant d’una maqueta monumental de la Sagrada Família. Tot i això, Gaudí sí que va construir la impressionant cripta i pòrtic que podem trobar avui en dia i que ha estat inclosa com a Patrimoni de la Humanitat l’any 2005. Per visitar-la hem d’apropar-nos a la propera població de Santa Coloma de Cervelló.


3.    Casa Milà o la Pedrera (1906 – 1912)
La casa Milà, coneguda popularment com La Pedrera, es troba al carrer Provença amb Passeig de Gràcia i és una de les obres de plenitud d’Antoni Gaudí. L’edifici mostra l’art naturalista de l’artista i evoca, amb un gran simbolisme, moltes idees sobre la cultura catalana.


4.    Casa Batlló (1904 – 1906)
En el Passeig de Gràcia num.43 es troba la Casa Batlló, no molt lluny de la Casa Milà. L’obra no es va fer de nou, va ser un càrrec per reformar l’edifici existent. Va atorgar el seu estil peculiar. La façana la va fer molt més colorista, va implementar balcons de ferro colat en formes vegetals o animals, inspirades en el Mediterrani i en el Massís de Montserrat. Els patis interiors de la casa són una mostra perfecta del domini de llum, traslladant-se a l’interior del mar.

5.    Parc Güell (1900 – 1914)
El Parc segueix les idees d’Eusebi Güell, el mecenes d’Antoni Gaudi, entorn a la creació de ciutat jardí. Gaudí el va construir segons la seva particular visió propera al modernisme naturalista. Per això adopta molts elements i formes naturals com coves, onades del mar i altres. L’entrada amb l’escalinata, on podem trobar el seu famós dragó i la sala Hipòstila, és espectacular.


6.    Palacio Güell (1886 – 1888)
L’edifici, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, fou construït com residència particular per a la família Güell. Va ser un dels primers encàrrecs importants que va rebre Gaudí a l’inici de la seva carrera i es conserva pràcticament tal  com l’artista el va completar. Per aquest projecte va comptar amb la col·laboració de Francesc Berenguer, un dels seus fidels ajudants.


7.    Fanals de la Plaça Reial (1878)
Molta gent segurament ha visitat la Plaça Reial, però el que segurament no saben és que els fanals que decoren la plaça van ser uns dels primers encàrrecs que va rebre Gaudí el 1879, poc després de titular-se com arquitecte.

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71