La Raval, el primer projecte d'habitatge cooperatiu urbà de la Catalunya Central, construirà el seu edifici al barri vell de Manresa, durant aquest any 2021

 









 

 

La Raval, primera cooperativa d'habitatge urbà de la Catalunya Central, construirà el seu edifici aquest 2021
La cooperativa aposta per l'habitatge en cessió d'ús i un model de vida que posa la comunitat i l'intercanvi generacional al centre

La Raval, el primer projecte d'habitatge cooperatiu urbà de la Catalunya Central, construirà el seu edifici al barri vell de Manresa, durant aquest any 2021. La Raval, que va néixer de la fusió entre l’Associació Barri Bell, Can60 i Espai de Vida, va firmar la cessió d'ús del solar l'abril de 2019. Ara ja ha engegat el projecte executiu arquitectònic i ha demanat el permís d'obres; per tant, l'entitat preveu iniciar la construcció de l'edifici durant l'estiu d'aquest any.

Actualment, la cooperativa es compon de 13 Unitats Efectives de Convivència (famílies que hi viuran) formades per 16 infants i 22 adults entre els 2 i 73 anys d'edat. Encara hi ha alguns habitatges lliures i, per tant, la cooperativa també està en procés de cerca de persones interessades en anar-hi a viure-hi i persones que hi vulguin participar fent-se sòcies col·laboradores, avaladors socials o fent una aportació econòmica.

Disseny sostenible i eficiència energètica
El disseny de l'immoble s'ha fet de manera conjunta a partir d'assemblees i tallers on han participat totes les persones sòcies per tal de confeccionar un espai que s'adapti a les necessitats diverses de les Unitats Efectives de Convivència i que doni importància a les parts comunes de la finca.

La sostenibilitat, la durabilitat dels materials i l'eficiència energètica de l'edifici són pilars fonamentals del projecte dissenyat per La Col, cooperativa d'arquitectes que ja ha dissenyat altres habitatges cooperatius com La Borda, al barri de Sants de Barcelona. Juntament amb la Dinamo i La Ciutat Invisible aquestes entitats acompanyen al projecte assessorant als seus integrants sobre arquitectura i gestió.

Espais privats i espais comuns
L'edifici estarà format per 18 habitatges de diverses mides i tenen la possibilitat d'afegir o treure estances tenint en compte que les Unitats Efectives de Convivència poden ser canviants al llarg dels anys. Els pisos oscil·len entre els 45 m2 i els 76 m2. Per altra banda, hi haurà uns espais comunitaris que tenen l'objectiu d'afavorir els vincles entre els veïns de La Raval i facilitar l'ajuda mútua que antigament cobria la família extensa. Així doncs, a la primera planta hi haurà una cuina-menjador d'ús comunitari, també es disposarà d'una petita habitació de convidats on poder acollir familiars, amics, persones interessades en conèixer el projecte de convivència, estudiants no residents a Manresa, etc. A la segona planta hi haurà una sala d'estudi, de lectura, de meditació, de calma i a la planta cinquena una bugaderia comunitària i una terrassa.

A més, l'edifici disposarà un local d'uns 100 m2 a la planta baixa d'ús intern i obert al barri amb diversos usos i objectius: acompanyament a les famílies amb infants, espai d'ús per als joves del barri i indret de reflexió, suport i debat col·lectiu per a adults i sèniors. En aquest sentit La Raval té com a pilar fonamental del projecte la dinamització del Barri Vell de Manresa i s'obre a la ciutadania a través d'aquest espai, que és un llindar entre l'espai públic i el privat.
 
 Un contracte de cessió d’ús per 75 anys
La Raval va signar amb l'Ajuntament de Manresa un contracte de cessió d'ús del solar per 75 anys prorrogables. Per tant, els cooperativistes poden viure a La Raval durant el temps que ho vulguin sense poder llogar ni vendre cap dels habitatges ja que els pisos són de la cooperativa i per tant no hi ha possibilitat d'especular. Aquest model permet generar habitatge assequible, oferint estabilitat i flexibilitat a la vegada que possibilita generar comunitat i optimitzar serveis amb la creació d'espais comuns.

El grup de persones sòcies és heterogeni en edat, origen, professió i també en les diferents realitats econòmiques: hi ha un 60% dels habitatges que són de protecció oficial i un 40% és habitatge lliure. El finançament de l'edifici es farà mitjançant una aportació inicial de les persones sòcies i un crèdit a la banca ètica que les sòcies retornaran mes a mes. Actualment la cooperativa cerca nous socis que hi vulguin anar a viure, avaladors socials i socis col·laboradors que vulguin formar part del projecte.

Un dels Projectes Singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat
La Raval és un dels 93 projectes d’habitatge cooperatiu que s’han beneficiat durant l’últim any d’una subvenció del Projecte Singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

Els Projectes Singulars tenen per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, noves empreses, nous mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat, o del territori.

La Centraleta. Agència de Comunicació d’Economia Social

 

Notícies relacionades
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
La Barnahus de Barcelona s'activa amb 60 casos d'abús sexual infantil sobre la taula
El centre està integrat per dos serveis amb el doble de professionals per atendre les necessitats de població
El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el preu del lloguer
La mesura implica que hi hagi 271 localitats on es podrà aplicar el topall, cobrint més de set milions de persones
El dret a la pau centra la programació d'Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
La quarta edició es realitza entre el 9 i el 28 d'abril a diverses ciutats catalanes
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71