ACN
L'objectiu no és oferir una residència permanent a les dones, sinó oferir un espai fins que trobin una alternativa més estable i adequada a la seva situació.

 

 

 

Barcelona obre un equipament destinat a acollir dones sense llar
El centre ofereix allotjament, acompanyament i formació i té capacitat per a 40 residents

Barcelona disposa des d'aquest mes del primer equipament permanent destinat únicament a l'acollida de dones sense llar. El centre, amb 40 habitacions individuals, dona continuïtat així a un primer equipament posat en marxa de forma temporal en plena epidèmia de la Covid-19, quan la precarietat i les dificultats per accedir a un habitatge van accentuar-se.
 
D'aquesta manera, les usuàries que eren al centre temporal d'Ali Bei ja són ara en aquest nou equipament, on s'han traslladat fa pocs dies. El Centre Residencial d'Inclusió La Llavor, a Horta-Guinardó, està gestionat per Sant Joan de Déu Servei Socials i compta amb la Fundació Ared per oferir un servei de formació i inserció laboral a les residents.
 
“El que volem és transformar la crisi en una oportunitat i equipaments que eren una necessitat a la ciutat no fossin només per l'estat d'alarma i la situació d'excepció, sinó que fos l'oportunitat perquè aquests equipaments es quedin a la ciutat”, ha dit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de visitar el centre. Colau ha destacat també que no és només un espai d'allotjament sinó també d'acompanyament i formació perquè les dones usuàries recuperin una trajectòria “autònoma” on es garanteixi la seva “dignitat” i construeixin el seu “projecte personal de vida”.
 
Principalment, el centre està pensat per a dones soles majors d'edat en situació d'exclusió social i residencial, sense ingressos o amb ingressos insuficients que no els permeten accedir a una solució d'allotjament de manera autònoma.
Un lloc on es “dignifica” les persones
 
La María del Pilar Reyes i la Sina Ndiaye conviuen a La Llavor però com la resta d'usuàries, cadascuna va arribar-hi amb una història diferent. Abans de l'emergència sanitària, la María del Pilar treballava en una botiga de venda de perfums i cremes i vivia en un hostal. Els problemes van començar quan, amb la pandèmia, va perdre la feina i va tancar-se l'hostal. Gràcies a alguns contactes va assabentar-se que s'havia habilitat un centre per a dones i així és com va arribar fins a l'equipament d'Ali Bei.
 
Ara, després del trasllat, és resident de La Llavor. La seva rutina aquí inclou llegir i buscar feina amb l'ordinador. A banda, també dedica el seu temps a tasques de voluntariat.
 
Per la seva banda, la Sina Ndiaye va arribar a Barcelona al desembre del 2019 des de Mallorca sense tenir feina ni lloc on dormir. Des de llavors, ha passat per diferents recursos residencials, el darrer d'ells també el d'Ali Bei, on va passar part del confinament. Actualment viu a La Llavor i està estudiant. “M'agrada molt ajudar persones dependents i persones grans”, explica la Sina. Per això, va decidir-se a estudiar un curs d'atenció sociosanitària i amb les hores teòriques ja cursades és a l'espera de poder fer les 80 hores de pràctica per tenir el certificat professional i poder treballar.
 
“Hem de pensar en treballar i tenir una vida estable”, assegura, indicant que hi ha altres dones que també necessiten aquest espai residencial. Tant la María del Pilar com la Sina coincideixen en una cosa, això sí. Totes dues estan molt agraïdes per poder ser a l'equipament i la Sina ho resumeix amb una frase: “Aquest recurs augmenta la dignitat d'una persona”.
 
La Llavor s'integra a la xarxa pública de l'Ajuntament de Barcelona, que preveu destinar 1,16 milions d'euros l'any del seu pressupost per garantir el seu funcionament. L'equipament disposa de 40 places amb habitacions individuals per oferir un espai d'intimitat i privat a les usuàries. Igualment, ofereix la cobertura de les necessitats bàsiques i el seu funcionament està dissenyat per oferir una atenció integral centrada en la persona que fomenti la seva autonomia i autogestió.
 
A banda, hi ha espais comuns com per exemple el menjador, la sala de lectura o la bugaderia. L'objectiu, en tot cas, no és oferir una residència permanent a les dones que acull, sinó oferir-los un espai fins que trobin una alternativa més estable i adequada a la seva situació.

El sensellarisme femení
 
A més, s'ofereix un acompanyament social i emocional des d'una perspectiva de gènere. I és que tot i que les dones només representen el 13% de les persones sense llar que es troben en situació de carrer tenen, per contra, una taxa de pobresa i risc d'exclusió social superior als homes.
 
Això passa pel fet que les dones suporten més situacions d'infrahabitatge o d'abusos i violència que no pas els homes abans de quedar-se al carrer i que, quan hi arriben, ho fan
en una situació de deteriorament físic i emocional més greu.

Notícies relacionades
Les plataformes exigeixen blindar la llei contra la pobresa energètica i habitacional abans que el TC es pronunciï
Un acord entre Estat i Generalitat per protegir la Llei 24/2015 evitaria que 3.289 famílies fossin desnonades
Els municipis catalans es planten contra Endesa pels talls de llum en plena onada de fred
Barcelona, Montcada i Reixac, Sabadell i Terrassa se sumen a les queixes de Badalona, Girona i Figueres i assenyalen la companyia per apujar les tarifes
Els assistents personals alerten que aprenen sobretot amb la pràctica i reclamen més formació
Segons ECOM, a l'assistència personal se li valora la puntualitat, la disponibilitat, la predisposició, ser resolutiu i la confidencialitat
Tres de cada quatre Centres Especials de Treball van tancar el 2020 amb pèrdues
Dincat i AMFEINA urgeixen l’administració a aprovar un pla de xoc per garantir la viabilitat dels CET
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
La temporada dels Tres Tombs arrenca amb actes simbòlics i ajorna les cavalcades
Poblacions com Igualada, Vilanova i la Geltrú, Rubí o Sant Cugat celebren aquest cap de setmana un programa reduït i auster
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71