Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
El treball parteix de la necessitat d'adaptar les polítiques d'envelliment actiu i de reforçar i plantejar canvis substancials a curt i mitjà termini en les estratègies i actuacions de prevenció, promoció i atenció a l'autonomia personal.

 

 

 

S'engega una taula d'experts per revisar el model d'autonomia i d'atenció a les persones
L'objectiu de l'ens creat per la conselleria és repensar l'atenció a la gent gran, dependent i amb discapacitat per oferir-les "més llar i menys residència"

Aquest passat divendres s'ha celebrat la primera reunió de la taula d'experts per a la revisió del model d'autonomia i d'atenció a les persones que ha posat en marxa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El grup de 15 experts, que procedeix de l'àmbit acadèmic, sanitari, social, de l'autonomia personal o de la gestió, treballaran durant sis mesos amb l'objectiu de presentar una proposta de futur model d'autonomia i atenció a les persones grans, amb discapacitat i amb malalties mentals que precisin suport de llarga durada a l'entorn comunitari a Catalunya.

El conseller Chakir el Homrani, ha reconegut que la situació de la Covid-19 ho ha accelerat i ha dit que s'ha parlat de com fer "més llar i menys residència", i de "com fer més comunitat abans que la situació comporti una resposta residencial".

El treball parteix de la necessitat d'adaptar les polítiques d'envelliment actiu i de reforçar i plantejar canvis substancials a curt i mitjà termini en les estratègies i actuacions de prevenció, promoció i atenció a l'autonomia personal. Planteja la necessitat d'adaptar les polítiques cap a un envelliment actiu en l'entorn domiciliari, la lluita contra la solitud i l'aïllament i la promoció de l'autonomia.

La taula d'experts ha d'analitzar el model actual, els reptes immediats i de futur, així com els canvis socials que es produiran en els propers anys per tal de dissenyar una proposta de full de ruta en l'atenció a la gent gran, les persones amb discapacitat i les persones amb malalties mentals, sempre des de la voluntat d'impulsar un model d'atenció "integral i comunitari o de polítiques de proximitat", que afavoreixi l'apoderament i l'autonomia personal i abordi l'aïllament i la solitud no volguda.

En declaracions als periodistes després de la reunió el conseller ha posat en valor la diversitat dels experts i ha dit que el document resultat han de ser "les bases del canvi, però d'un canvi concret, que es pugui impulsar amb elements concrets que generin base a aquest canvi de model, més centrat en l'autonomia personal que la resposta institucionalitzadora". El Homrani ha afegit que si bé aquest plantejament es va fer "fa temps", "la Covid-19 ens va reforçar en la necessitat de poder-lo fer el més ràpidament possible".

El conseller ha remarcat que "també cal una mirada entorn del repte del finançament i l'eficiència del sistema, de com el fem sostenible, i com som capaços de donar una resposta en l'àmbit social, que històricament han tingut un finançament més baix que d'altres àmbits de l'estat del benestar".

Notícies relacionades
Obre el primer servei integral d’atenció als infants i joves víctimes d’abusos sexuals de Catalunya
El centre es basa en el model ‘barnahus’, molt estès al nord d’Europa i que pretén evitar la revictimització
Els treballadors socials veuen “caòtica” la gestió dels tràmits per cobrar l’Ingrés Mínim Vital
El col·legi oficial diu que el SEPE i la Seguretat Social estan “col·lapsats” i això afecta els serveis socials municipals
El 7% de les víctimes de tràfic de persones ho són per motius diferents de l’explotació sexual o el treball forçat
Amb motiu del Dia Mundial contra el Tràfic de Persones, Esperanza, SICAR cat i Adoratrius presenten el projecte #TambéÉsTràfic
Escoles contra la Segregació reclama la sisena hora a tots els centres de màxima complexitat
El col·lectiu denuncia que Educació ha obert la porta a la seva eliminació i que hi ha centres que han decidit suprimir-la
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Surt el nou número de la revista ‘Canemàs’, amb format i disseny renovats
El volum ofereix un dossier central sobre la tradició i modernitat de les expressions culturals
‘Un Ajuntament anomenat Ells’, de Francesc Candel, a internet per capítols
També es podrà adquirir el volum en paper per 20 euros, en una edició que arribarà abans d’acabar l’any
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71