El Síndic ha anunciat que es durà a terme l'elaboració d'un protocol amb l'objectiu de recomanar "fortament les bones pràctiques necessàries per prevenir els abusos arreu dels establiments religiosos on hi hagi activitats amb infants".

 

 

El Síndic crea una comissió amb experts externs per "saber la veritat" sobre els abusos sexuals a infants en institucions catòliques
El defensor del poble s'ha reunit amb l'Abat de Montserrat i li demana cooperació i el registre dels infants que han passat pel monestir

"Fins ara l'església catòlica ha tingut una reacció poc transparent davant els casos d'abús sexual a infants en les seves institucions". Així de contundent s'ha mostrat el Síndic de Greuges en la seva compareixença davant els mitjans de comunicació aquest divendres. Per aquest motiu, demana "de manera específica" a les autoritats d'aquesta institució que cooperin en la investigació.

Sota el paraigües d'aquesta comissió, el Síndic ha anunciat que es durà a terme l'elaboració d'un protocol amb l'objectiu de recomanar "fortament les bones pràctiques necessàries per prevenir els abusos arreu dels establiments religiosos on hi hagi activitats amb infants".

El Síndic considera que, si bé la lluita contra l'abús sexual infantil és transversal i afecta totes les administracions i entitats civils o religioses, el lideratge efectiu de les polítiques i de les mesures de protecció de la infància i l'adolescència correspon al departament que té atribuïda la protecció de la infància i al Departament d'Educació, "en tant que l'escola és un dels principals espais de la vida dels infants".

A més, Ribó també ha explicat que dissenyaran accions de polítiques de "reparació de les víctimes dels abusos". En aquest sentit, el Síndic ha assegurat que "no volem innovar sinó que ens basem en l'experiència de molts altres països".

Juntament amb el Síndic ha comparegut l'adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l'adolescència, Maria Jesús Larios, qui ha assegurat que "les persones que han comès abusos i els responsables que n'han estat encobridors han d'assumir responsabilitats en els diferents ordres". Així, al marge de les que es puguin derivar en l'àmbit canònic, els membres de l'Església catòlica han de respondre en els àmbits civils i penals que corresponguin.

De moment, el Síndic s'ha reunit aquest dijous amb l'Abat de Montserrat i li ha demanat un registre de tots els infants atesos aquests anys al monestir i les mesures que s'han pres per evitar casos d'abusos sexuals a menors. Ribó ha demanat "transparència i cooperació" en la investigació que ha iniciat la institució.

Notícies relacionades
FaPaC critica l'opacitat d'Educació, la manca de planificació i el tancament de places públiques
L'entitat lamenta, un any més, la “clara aposta” del Departament per l'educació concertada
El Síndic insta la DGAIA a protegir "de manera immediata" els infants que dormen en esglésies i carrers de Barcelona
La situació detectada suposa una vulneració flagrant de la Convenció dels drets de l'infant, segons denuncia la institució
'Desprotegides, malgrat tot': un reportatge mostra el desemparament de les víctimes de violència masclista
Els jutjats de Catalunya són els que menys ordres de protecció concedeixen de tot l'Estat espanyol
Barcelona guanya el primer judici sobre pobresa energètica
Endesa haurà de pagar 10.000 euros per haver tallat la llum a una família vulnerable
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Pensem, l’enllaç entre el món acadèmic i l’opinió pública
Un llibre per a conèixer les festes del mar catalanes
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71