Crèdit: ACN | Mar Rovira
Fa massa anys que la comunitat educativa suporta les retallades, “que encara s’han de revertir”, i denuncien que la pròrroga pressupostària, combinada amb el creixement econòmic d’enguany

 

 

Els alumnes tornen a les aules amb una vintena d’escoles en obres
USTEC-STEs, UGT i la CGT reclamen rebaixar les ràtios, que la inversió arribi al 6% del PIB i millores en les condicions del professorat

Una vintena d’escoles han començat el curs aquest dimecres, quan encara hi ha obres per enllestir. El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, es va excusar fa tan sols una setmana, quan va justificar els retards en l’execució de les instal·lacions amb l’aplicació del 155 i les pluges de l’estiu.

Això no ha evitat, però, que unes 300 persones hagin protestat davant de l’escola de Verges per reclamar un nou centre educatiu unificat o que els alumnes del nou institut de Mollerussa comencin les classes de manera provisional en un antic hotel, el Cal Duch. Tampoc que a l’escola Ignasi Iglésias del barri de Sant Andreu de Barcelona no han pogut fer ús del pati, que encara està aixecat. A aquests retards, cal sumar que el nombre de barracons tampoc disminueix i es manté per sobre del miler.

Els sindicats es queixen
Davant d’aquesta situació, els sindicats no han tardat a pronunciar-se. USTEC-STEs es lamenta que el retorn a les aules comença “sense cap milloraˮ, la UGT exigeix “el compliment dels acords signatsˮ que passen per millorar les ràtios i augmentar les plantilles, i CGT d’Ensenyament reclama “revertir les retalladesˮ i “recuperar la democràcia a les aulesˮ.

En concret, assenyala el sindicat majoritari de l’educació, l’USTEC-STEs, malgrat que gran part de la “paràlisi pressupostària” es deu a l’aplicació de l’article 155 per part de l’Estat espanyol, ja fa massa anys que la comunitat educativa suporta les retallades, “que encara s’han de revertir”, i denuncien que la pròrroga pressupostària, combinada amb el creixement econòmic d’enguany, “ha fet disminuir el percentatge del PIB destinat a l’Educació, que no arriba al 2,04%, mentre que la Llei d’Educació de Catalunya contempla que sigui d’un 6%, un percentatge que s’equipara amb la resta de països europeus.

A més, els sindicats de l’educació fan una crida a reduir les ràtios a les aules. “Les aules no poden continuar plenes de gom a gom”, denuncia la UGT. També la CGT reclama unes ràtios de com a màxim 15 alumnes en l’etapa infantil, de 20 a primària i de 25 a la secundària.

 

Notícies relacionades
Vuit de cada deu catalans pensa que la pobresa infantil ha de convertir-se en una prioritat pel futur Govern
Un 23% dels enquestats per l'organització Save the Children ha hagut de reduir despeses en alimentació
La donació i el trasplantament d'òrgans augmenten un 18% enguany
Durant aquest primer trimestre de l'any 2019 s'han obtingut 105 donants cadàver vàlids
Salut es compromet a impulsar una llei de l'eutanàsia i del suïcidi assistit
La consellera Vergés està “decidida” a tirar-la endavant després del cas de l'home de Madrid que va ajudar a morir la seva dona amb malaltia terminal
Creix un 70% el nombre de dones embarassades amb diabetis gestacional en deu anys
El nombre de dones amb aquesta patologia durant l’embaràs va passar del 3,8% d'incidència l’any 2006, al 6,5% el 2015
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
62 colles participaran en la Ciutat Gegantera 2019 a Castellbisbal
Prèviament, se celebrarà la XII Fira del Món Geganter a Castellterçol (27-28 abril)
Riudoms dona el tret de sortida per al 2n Concurs Nacional d'Enceses del proper 4 de maig
La colla amfitriona de Riudoms participarà en una encesa de lluïment fora de concurs
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71