Autoritats i membres de la Taula del Tercer Sector Social i de la Fundació "la Caixa" i CaixaBank. Autor: Fundació "la Caixa"
L’increment de la dotació del programa permetrà arribar a més entitats i a més persones en situació de vulnerabilitat en un moment en què, segons l’Idescat, la pobresa i l’exclusió social afecten el 26% de la població catalana degut a l’encadenament de crisis.

 

 

 

La Fundació "la Caixa" augmenta el 42% els ajuts per a entitats socials catalanes en un context marcat per la postpandèmia i la inflació
La Convocatòria del Programa d'Ajuts a Projectes Socials destinarà 10,5 milions d'euros per impulsar l'acció del tercer sector social de Catalunya

La Fundació "la Caixa" ha presentat la Convocatòria del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials a Catalunya, que augmenta la seva dotació el 42% i destinarà 10,5 milions d'euros per impulsar l'acció del tercer sector social. L'increment de la dotació permetrà arribar a més entitats i a més persones en situació de vulnerabilitat en un moment en què, segons l'última Enquesta de Condicions de Vida de l'Idescat, la pobresa i l'exclusió social afecten el 26% de la població catalana a causa de l'encadenament de les crisis provocades per la pandèmia i la inflació. En aquest sentit, la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya alerta que la situació podria empitjorar en els mesos vinents perquè moltes famílies es troben al límit de les seves capacitats.

«Les famílies no tenen cap baló d'oxigen i estan encadenant una crisi rere l'altra sense possibilitat de recuperar-se. Això les empeny a la precarietat. Ens preocupa molt que persones que fins aquest moment no es trobaven en situació de vulnerabilitat, ara estan recorrent a nosaltres. Hi ha un risc real d'augmentar encara més la bossa de pobresa i exclusió, ja a màxims històrics, i d'eixamplar les desigualtats» ha alertat la presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, en la roda de premsa celebrada al CaixaForum Barcelona.

«Sabem l'esforç extraordinari que estan fent les entitats socials. Per això intensifiquem la nostra col·laboració amb el tercer sector ampliant la dotació i facilitant l'accés als ajuts. Volem ser més a prop de les entitats i les persones en situació de vulnerabilitat, i impulsar el màxim de projectes que impactin en qui més ho necessita», ha explicat el subdirector general de la Fundació "la Caixa", Marc Simón.

«En aquests moments complicats hem d'impulsar més que mai les sinergies amb les entitats socials. La seva tasca és de vital importància i, gràcies a l'increment tan significatiu del pressupost destinat a aquesta convocatòria, les ajudes arribaran a moltes més entitats, també a entitats locals petites repartides pel nostre territori. Les seves iniciatives serviran per pal·liar moltes necessitats de famílies i persones en situació de vulnerabilitat», ha destacat la directora comercial de la xarxa Barcelona Ciutat de CaixaBank, Cristina Fabregat.

La dotació per a Catalunya augmenta el 42% l'any 2022

Per donar resposta a les necessitats emergents de la societat d'una forma més justa i igualitària, la Convocatòria 2022 del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials de la Fundació "la Caixa" intensifica els ajuts a persones en situació de vulnerabilitat i a les entitats sense ànim de lucre que les atenen a cada territori, en aquest cas Catalunya.

L'any passat, el Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials va invertir a Catalunya un total de 7.406.550 euros repartits en 292 projectes que van beneficiar 110.131 persones.

Entre els anys 1999 i 2021, el programa ha impulsat 4.370 projectes a Catalunya, a través dels quals s'ha atès 888.672 persones, amb una aportació acumulada de 94,17 milions d'euros.

Línies d'acció prioritàries del programa

- Gent gran i reptes derivats de l'envelliment:
Promoció de l'autonomia personal i prevenció de la fragilitat i els seus efectes; prevenció i intervenció en situacions de soledat no desitjada, aïllament social i digital; detecció i intervenció en situacions de vulnerabilitat econòmica, i detecció i intervenció davant possibles situacions de vulnerabilitat o maltractament.

- Persones amb discapacitat o trastorn mental:
Promoció de l'autonomia personal i suport a les activitats de la vida diària; suport psicosocial de persones amb discapacitat o trastorn mental, tenint en compte el seu entorn familiar i relacional; recursos residencials temporals per a persones amb discapacitat o trastorn mental, i accessibilitat universal i accions per combatre la bretxa digital.

- Humanització de la salut:
Atenció sociosanitària i suport psicosocial a persones en situació de malaltia, atenció pal·liativa o al final de la seva vida per a la millora de la seva qualitat de vida i la dels seus familiars, i recursos residencials temporals per a persones malaltes i/o els seus familiars.

- Lluita contra la pobresa i l'exclusió social:
Desenvolupament social i educatiu de la infància i l'adolescència en situació de vulnerabilitat i de les seves famílies; inclusió social de persones en risc de pobresa i exclusió; atenció psicosocial a persones en situació d'addicció o de violència, especialment violència de gènere, i recursos residencials temporals per a persones joves i adultes en procés d'inclusió social.

Inserció sociolaboral:
Formació per a la millora de l'ocupabilitat de persones amb discapacitat o trastorn mental i col·lectius vulnerables; suport als processos d'inserció laboral a l'empresa ordinària, així com a la promoció de l'autoocupació, i acompanyament a les persones en el context d'empreses d'inserció i centres especials d'ocupació.

- Interculturalitat i acció social:
Promoguin del respecte i els valors de la comunitat; gestió de la diversitat i mediació comunitària, i educació i prevenció de conductes relacionades amb les addiccions i la violència.

Un programa d'ajuts amb més de 20 anys d'història

Entre els anys 1999 i 2021, el Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials ha impulsat més de 19.000 projectes a tot Espanya, a través dels quals s'ha atès 8,7 milions de persones. Tot això, amb un pressupost global de 383 milions d'euros. La iniciativa, desenvolupada juntament amb el tercer sector, ha repercutit de forma directa en la millora de la qualitat de vida, el benestar i la salut dels participants en els projectes en el conjunt d'Espanya.

Notícies relacionades
Les treballadores del SAD reprenen les mobilitzacions per reclamar un conveni digne
Protesten aquest dilluns davant les patronals Acra, La Confederació i Asade convocades per CCOO
80 escoles que pateixen segregació reclamen a les famílies dels seus barris que les visitin "sense prejudicis"
"Som les escoles 'sense veu'. Ara ens toca agafar el micròfon i parlar als nostres veïns i veïnes"
Infants de Barcelona plasmen la seva visió de la dona en la ciència al mural 'Pioneres' de Vall d'Hebron
Preocupació a les associacions veïnals de Barcelona pels canvis en les polítiques socials municipals
Alerten del tancament del servei de VilaVeïna i d'incertesa sobre els plans comunitaris a diversos barris de la ciutat
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71