“La nostra vida ha de navegar entre la supervivència de les empreses i la necessitat d’innovar”
La fiscalitat d’Andorra no es toca
El ministre d’Economia del Principat, Jordi Gallardo, exposa l’estratègia de transformació de l’economia basada en la sostenibilitat i la innovació
Ni Espanya, ni la Unió Europea ni la covid-19: la fiscalitat d’Andorra no es posa sobre la taula en cap negociació ni situació. “La nostra fiscalitat es mantindrà com està”, ha dit el ministre de P...
Caixabank: "Persona a persona"
Més baixes de personal a Madrid que a Barcelona?
Potser encara algú se'n recorda quan, amb els denominats clubs d'estalvi, la Caixa va decidir instal·lar a la sala dels caixers automàtics televisors i cadires perquè la gent, gran sobretot, hi passés l'...
Els hotelers passen el tràngol amb la certesa que se’n sortiran
Els establiments de Barcelona han deixat de facturar 2.100 milions d’euros en 15 mesos de gairebé total tancament
En condicions sanitàries normals, un dia de finals d’abril dormirien a hotels de Barcelona unes 60.000 persones, però avui només ho faran poques més de 2.000. Són dades que ha ofert el Gremi d’Hotels de ...

 


 

La innovació, l'art de millorar les societats
El consultor Xavier Marcet explica perquè és tan important aprendre a innovar bé per a les empreses

Vivim en un món en constant canvi, i per moltes ganes que en tinguem, mai podem preveure què passarà demà. Un dia t'estàs plantejant ampliar els horitzons de la teva empresa i al dia següent, t’estàs barallant amb Recursos Humans per intentar sobreviure de la millor manera possible a una pandèmia. Però si una cosa queda clara, és que els humans som capaços de reinventar-nos, sobreviure, però sobretot, innovar. “La innovació és tot allò que fa un comercial quan decideix que allò que ja li dóna beneficis ho vol replantejar”, explica Xavier Marcet, consultor internacional d’estratègia i innovació i col·laborador de VIA Empresa.

En el marc de xerrades Fluffy Talks, una iniciativa d'Alex Phimister, qui ha cuinat, juntament amb més de 30 professionals un llibre d'innovació, Marcet ha estat entrevistat per Víctor Costa, director de VIA Empresa, per reivindicar conceptes que regiren el que tothom entén per innovació. Moltes vegades ens centrem en un canvi digital quan parlem d’innovar, però aquesta paraula engloba molt més del que realment pensem.

Segons explica el consultor, la necessitat d’innovar de les empreses sempre ha d’anar lligada als seus valors. És a dir, s’ha de seguir la mateixa línia de valors d’una empresa, mentre se segueix innovant: “La nostra vida ha de navegar entre la supervivència de les empreses i la necessitat d’innovar”. I és que Marcet hi té la mà trencada en innovació, ja que porta des del 2006 treballant amb diferents empreses per emprendre projectes que les facin avançar.

Des de la crisi de la covid, sembla que la innovació sempre hagi de passar per davant del personal de les empreses, com si importés més ser més eficients que els treballadors: “Arribats a un punt no hi ha empreses insanes sinó societats insanes”, remarca Marcet. El consultor repeteix que el conflicte sempre és causat per la mateixa bifurcació: “La necessitat d’innovar davant els riscos que té per a les persones”.

Un bon innovador té...

Una altra de les grans necessitats de les empreses és construir els plans d’innovació a base de passió, però no és l’única cosa que es necessita. “La passió és important, igual que la creativitat, però no són les úniques claus per arribar a fer projectes innovadors”, explica Marcet. En aquest sentit el consultor recorda que en moltes empreses hi ha una mancança de capacitat de lideratge.

“No hem de treballar com a illes creatives, per molt bones que siguem, aïllar-nos no és la solució, hem de cooperar”

 

També té en compte que moltes vegades la innovació acaba per passar només per unes mans, una pràctica perillosa, ja que els riscos de no sortir-ne són majors: “No hem de treballar com a illes creatives, per molt bones que siguem, aïllar-nos no és la solució, hem de cooperar”, afegeix.

 

De Barcelona a Boston

El consultor internacional, com bé indica la paraula, treballa en diferents ciutats, entre elles Barcelona i Boston, dues ànimes que poc tenen a envejar la una de l’altra, però són molt diferents.

“A Boston hi deu haver unes 1.200 empreses de Venture Capital, hi ha un sentiment d’assemblar-se en certa manera a Silicon Valley, i a Barcelona treballem diferent i encara estem creixent”, explica Marcet. I és que segons remarca, “jo no em moc d’un costat a l’altre per fer un copia i enganxa, crec que la innovació està en la mirada i cada sector, país o lloc és diferent, però tots estan preparats per innovar”.

I si una cosa deixa clara Marcet, és que la raó de ser de la innovació no és ni de bon tros aconseguir més beneficis per l’empresa o ser els primers a treure un producte al mercat. Per a ell, la necessitat d’innovar passa per la convicció de reafirmar que, tal com cita ell mateix: “Hem d’utilitzar la innovació per construir comunitats que valguin la pena”.

 Júlia Catarineu Pla

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71