L'estudi analitza la implementació d'aquesta prestació a Catalunya des de la seva posada en marxa l'any passat i conclou que ni la cobertura ni les quanties fixades són suficients per cobrir les necessitats més bàsiques ja que la dotació pressupostària és "insuficient".

 

 

 

Entitats i serveis socials reclamen un reglament que faciliti, agilitzi i amplïi el desplegament de l’Ingrés Mínim Vital
ECAS alerta de manca de coordinació entre administracions, pressupost baix i poca consciència de la realitat, entre altres

L'Ingrés Mínim Vital no està complint el seu objectiu de prevenir el risc de pobresa per les nombroses limitacions en la seva concepció i disfuncions en la seva aplicació. Així ho recull l'Estudi sobre la implementació de l’Ingrés Mínim Vital a Catalunya ,que han presentat avui la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i l'Ajuntament de Barcelona.

L'estudi analitza la implementació d'aquesta prestació a Catalunya des de la seva posada en marxa l'any passat i conclou que ni la cobertura ni les quanties fixades són suficients per cobrir les necessitats més bàsiques ja que la dotació pressupostària és "insuficient". A més, hi veu manca de coordinació entre administracions.

De l'anàlisi de les dades i les entrevistes amb agents implicats en la tramitació, l'estudi extreu que hi ha una "clara situació de saturació i bloqueig administratiu". Segons el coordinador del grup d'Investigació de l'estudi i membre del grup de recerca de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP), Carlos Delclós, la tramitació és complexa i lenta i els possibles perceptors es troben molts entrebancs. Ha afegit que en aquest context el suport de les entitats és "imprescindible".

Un dels retrets a la prestació és que els criteris fixats deixen fora d'entrada una part de la població que la necessita però n'hi ha una altra part important que també acaba quedant exclosa per les dificultats a l'hora de demostrar els requisits. Entre els primers hi ha els joves de 18 a 23 anys i entre els segons per exemple els sensellar per les dificultats amb l'empadronament o aquelles unitats de convivència amb realitats que van més enllà de les marcades per la norma. També troben moltes dificultats les persones migrades o els nous vulnerables com a conseqüència de la pandèmia ja que els ingressos que es tenen en compte són els de l'any anterior.

Un altre aspecte que està actuant de fre és la dependència de documentació d'altres administracions, així com la bretxa digital. Delclós ha destacat que es demana fer tràmits telemàtics a persones que no tenen els coneixements i sovint tampoc els mitjans per poder-los fer.
D'altra banda, l'estudi apunta a problemes de complementarietat amb la Renda Garantida de Ciutadania per la "confusió" generalitzada. A més, els requisits per accedir a una i altra prestació no coincideixen i això està portant moltes entitats a recomanar demanar l'RGC.

Excés de restricció

Tant Delclós com representants d'ECAS han coincidit que s'està produint un "excés de restricció" i que amb l'objectiu d'evitar que rebi la prestació gent que no la mereix, no està arribant a molta gent que la necessita.

La vocal de pobresa d'ECAS, Teresa Crespo, ha lamentat que els possibles perceptors són tractats com a "subjectes de sospita" i no de drets. "Prou de desconfiança cap a les persones sol·licitants", ha manifestat en una trobada telemàtica.

L'estudi fa un seguit de recomanacions per millorar la gestió i tramitació de l'IMV com l'aclariment dels rols de tots els actors implicats en la tramitació, l'harmonització dels tempos administratius, la creació de finestres específiques per gestionar la prestació, la comprovació d'ofici de bona part de la documentació, la creació d'un aplicatiu, la reducció dels requisits, l'extensió de la cobertura i la individualització de la prestació, al mateix temps que s'elimina el màxim de dues unitats de convivència per domicili i el límit de cinc membres per unitat.

Segons dades del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, a Catalunya se n'haurien concedit unes 14.000 prestacions. Al conjunt de l'Estat, en els darrers nou mesos s'han denegat 600.000 peticions d'Ingrés Mínim Vital, se n'han concedit 210.000 i queden 340.000 per tramitar o pendents de corregir. El rati de denegació sobre les resoltes és del 74% i cal tenir en compte que de les 210.000 atorgades, 74.000 van ser d'ofici.

 

Notícies relacionades
Administracions i Endesa assumeixen els 38,7 milions d’euros de deute de 35.518 famílies
L’elèctrica es compromet a informar, aplicar el bo social i renunciar a fer reclamacions del deute
Un de cada quatre joves que acudeix a urgències de la Vall d’Hebron per motius psiquiàtrics s’ha autolesionat
L’edat mitjana dels nois i noies que consulten les UCI per un problema de salut mental ha anat baixant: dels 16 anys el 2015 als 12 anys el 2017
35.000 persones sordes podran accedir amb més facilitat a la nova app del 061 Salut Respon
El Sistema d’Emergències Mèdiques ha presentat el nou sistema més intuïtiu per facilitar-ne l’ús a tota classe de col·lectius
La Fundació Cruyff, la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Barça inauguren el Cruyff Court Jordi Alba a l’Hospitalet de Llobregat
Els Cruyff Courts són petits camps de futbol d’ús lliure per fomentar l’esport entre infants i joves amb l’objectiu d’inculcar, a través de les activitats esportives, valors com ara la responsabilitat, la superació personal, la integració, el joc en equip i l’educació en hàbits saludables per evitar el sedentarisme i prevenir l’obesitat infantil
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71