Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona

Un cop més, la pandèmia obliga a la cultura popular i reinventar-se. Ara és el torn de la festa de la santa Eulàlia de Barcelona, aquest divendres 12, que es trasllada majoritàriament al format virtual. Els balls i cercaviles al carrer s’han suspès, però a les xarxes s’omple d’activitats. Destaquem dues propostes, l’estrena d’un audiovisual, que explica amb música i ball i poesia la llegenda de la patrona barcelonina, i l’exposició virtual Santa Eulàlia de Barcelona, la ben parlada.

La dansa, música, la història i la llegenda s’uneixen en Eulàlia, la poesia de la història de Santa Eulàlia, un audiovisual documental que estrena l’Esbart Ciutat Comtal amb l’objectiu d’homenatjar la jove patrona de Barcelona i apropar la seva història els barcelonins i barcelonines. La professió de la seva fe cristiana, els 13 martiris que va patir, la seva mort i posterior glorificació en temps dels romans prenen vida a través de la direcció artística de Lluís Calduch i Teresa Agustí.

L’obra es basa en l’espectacle EULÀLIA, que l’esbart ha representat cada any des del 2013 a l’Altar major de la seu -damunt la cripta on descansen les seves despulles- i que va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona. Enguany, arran el context de la Covid-19, la representació s’ha reconvertit en un documental audiovisual, incorporant nous escenaris, com el claustre de la catedral o també els jardins del Teatre Grec, adaptant el llenguatge al cinema.

Per Teresa Agustí, adaptar-se a aquest format ha estat “complex però molt enriquidor”: Una cosa és ballar a la Catedral, i fer tota la representació continuada, amb un públic en directe, l’espai, llums... i l’altra és gravar les seqüències i escenes per aquest vídeo documental. Les dansaires han hagut d’adaptar-se a un llenguatge més precís i detallat, sense públic, i ha calgut repetir algunes escenes de les seqüències. Ha estat un repte adaptar-se a aquest sistema de treball totalment nou per nosaltres”.

Amb aquest treball, els esbarts han volgut mantenir-se actius i apostar per la creativitat, i estan convençuts que “aprofitant aquests nous formats, i sense oblidar la nostra essència de la dansa catalana d'arrel, podem arribar a més persones, a la gent jove i a un públic que potser no vindria a veure presencialment l’espectacle”, assegura Agustí.

L’obra s’estrenarà diumenge a les 12 hores a la Catedral, i a partir de les 20 h en obert a tot al públic al canal de Youtube.

Santa Eulàlia de Barcelona, la ben parlada
També ens convida a descobrir qui era, què va fer i per què celebrem Santa Eulàlial’exposició virtual que organitza el Museu Diocesà de Barcelona. L’historiador Nil Rider, comissari de la mostra juntament amb Amadeu Carbó, destaca que es tracta de la primera exposició virtual d’aquest tipus, que aborda la història i la llegenda de la patrona barcelonina des de totes les vessants: arqueologia, imatgeria, documentació i folklore, a través de fotografies, vídeos, plànols i música i les veus de nombrosos experts.

La mostra permet resseguir la seva presència a la catedral (podem a la cripta i pujar a les campanes) i també recorre els carrers de Barcelona per descobrir-hi en façanes i esglésies l’amplia devoció dels barcelonins per la seva patrona. L’exposició reflexiona també sobre la Santa Eulàlia avui dia, la vigència actual del seu missatge i la seva expansió arreu del món. Una proposta inèdita, explica Rider, amb què es vol reivindicar la festa major petita de Barcelona, eclipsada per la Mercè.

Activitats en les xarxes
Els actes protocol·laris de la festa se celebraran sense públic però es podran seguir en línia en les xarxes socials i al web de les festes de Santa Eulàlia, divendres 12, a les 12.00 i a les 19.15 hores. Igualment, a les xarxes es podrà gaudir de nombroses propostes en vídeo d’edicions, com actuacions de les colles i balls de bastons, correfocs, la passejada de les Laies, cercavila de bandes i mostra de puntaires.
A banda de les activitats en línia, entitats colles de cultura popular han adoptat les mesures necessàries per poder oferir les exposicions previstes, que es poden visitar presencialment: Les Laies, al pati de l’Ajuntament, i diverses mostres sobre bestiari, gegants i capgrossos i catifes florals, amb motiu dels 700 anys del Corpus, a El Born CCM.

 

 

 

Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Una exposició repassa 150 anys d’història dels Tres Tombs a Sant Cugat
La mostra es pot visitar a la Casa de Cultura fins al 4 de març
Mallorca, protagonista al Tradicionàrius d’aquesta setmana
Dijous es presenta el ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, un tresor de la cultura tradicional de l’illa
Viatge pel vestuari dels esbarts a través d’una quarantena de nines
L’Esbart Sant Jordi presenta la mostra ‘Vestits per ballar’, a la Farinera del Clot de Barcelona
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia
El doctor Clotet parlarà sobre la Covid-19, els protocols i la represa de la cultura popular
Serà el dijous 17 de desembre, en una xerrada en línia que organitza la Federació de Cors de Clavé

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media