Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Mallorca, protagonista al Tradicionàrius d’aquesta setmana
Dijous es presenta el ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, un tresor de la cultura tradicional de l’illa

Aquest gener no es cremaran foguerons als carrers de Gràcia. Però el Centre Artesà Tradicionàrius ha preparat un seguit d’activitats per celebrar la cultura popular i les tradicions mallorquines i també menorquines. Dijous es presenta el Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor, on Rafael Guinard va recollir rituals, costums, llegendes, festes, jocs infantils, pronòstics meteorològics, etc. L’obra, inèdita fins ara, surt a la llum setanta anys després, en una edició a càrrec ce Mallorca Literària i Saïm Edicions. A més, dijous i divendres al CAT sonaran també les cançons i tonades tradicionals de Llavors de Fonoll, el disc debut d’Es Gall de sa Pastera i una oda a la sobrassada.

“Tirant del folklore ve tot el món”, va escriure Rafael Guinard (Sant Joan, 1899; Artà, 1976). Per a aquest pare franciscà, escriptor i autor del Cançoner Popular de Mallorca, apropar-se al folklore era la millor manera d’entendre l’ànima col·lectiva d’un poble. Per això, va dedicar gran part de la seva vida a recopilar tota mena d’informació sobre celebracions, costums i creences de Mallorca, que va bolcar en un Calendari Folklòric. L’obra, plena de jocs infantils, receptes de cuina, supersticions, endevinalles i pronòstics meteorològics, consistia en set quaderns que va escriure entre 1951 i 1958 i que es van conservar en l’Arxiu dels Franciscans a Mallorca.

Des de la Fundació Mallorca Literària han digitalitzat aquest material l’han publicat en format llibre, amb l’edició de Saïm, a cura dels experts en cultura popular Andreu Ramis i Miquel Sbert, i il·lustracions de Toni Galmés. El que es presenta ara és el primer tom, que fa referència a la tardor, la primera estació de l’economia agrària, quan les collites més importants i es prepara la terra per reiniciar el cicle.

Tolo Albertí i Amadeu Carbó seran els encarregats de presentar aquest volum, dijous 28 a les 18 hores, una joia del patrimoni mallorquí.
El cicle dels foguerons de Sant Antoni a Gràcia seguirà amb la proposta de Llavors de Fonoll, un concert amb Natàlia Tascón, Carles Seguí i Miquel Àngel Adrover. Partint de les anotacions del mateix Rafel Ginard, proposen un espectacle interactiu que implica el públic assistent en l’experiència d’explorar aquestes terres esquitxades de llavors aromàtiques. Tancaran la nit la clàssica Oda a la sobrassada a càrrec de Miquel Àngel Adrover i una petita glosada.
L’entrada a les activitats és lliure amb reserva prèvia i es podran seguir també per Youtube

Folk illenc amb Es Gall de sa Pastera
Es Gall de sa Pastera és un grup de folk illenc amb arrels que s’estenen pel Mediterrani, des de Menorca i Mallorca fins a Itàlia, i que van trobar-se a Barcelona. Divendres arribaran al CAT per presentar el seu àlbum de debut, Raval (Blau, 2020). El treball és un homenatge al ball tradicional de les illes, i fa ballar a ritme de jotes, fandangos, boleros, mesclant cançons populars amb temes propis.

 

 

Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
Una exposició repassa 150 anys d’història dels Tres Tombs a Sant Cugat
La mostra es pot visitar a la Casa de Cultura fins al 4 de març
Viatge pel vestuari dels esbarts a través d’una quarantena de nines
L’Esbart Sant Jordi presenta la mostra ‘Vestits per ballar’, a la Farinera del Clot de Barcelona
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia
El doctor Clotet parlarà sobre la Covid-19, els protocols i la represa de la cultura popular
Serà el dijous 17 de desembre, en una xerrada en línia que organitza la Federació de Cors de Clavé

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media