ACN
A través del manifest ‘Un batxillerat sense aquesta selectivitat és possible’, les escoles i instituts adherides al fòrum afirmen que el model de les PAU actuals “qualifica tan sols la capacitat de memoritzar, en el curt termini, uns continguts determinats”.

 

 

 

Un col·lectiu d'escoles i instituts denuncien que la selectivitat frena la transformació educativa
Lamenten que les proves només qualifiquen la capacitat de memoritzar en el curt termini uns continguts determinats

El Fòrum Futurs de l’Educació, que aplega 31 escoles i instituts compromesos amb la transformació educativa, ha aprofitat el començament de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) reclamar la “necessitat i la urgència” d’un canvi de model en la selectivitat i l’educació postobligatòria.

A través del manifest ‘Un batxillerat sense aquesta selectivitat és possible’, les escoles i instituts adherides al fòrum afirmen que el model de les PAU actuals “qualifica tan sols la capacitat de memoritzar, en el curt termini, uns continguts determinats”. Aquest fet, adverteixen, “entra en contradicció” amb el model competencial que defineix el currículum del batxillerat i el de l’educació obligatòria, des d’infantil a 4t d’ESO.

En aquest sentit, el col·lectiu denuncia que aquestes PAU condicionen totalment els dos anys de Batxillerat, que “es converteixen en una cursa preparatòria per superar la selectivitat”, i en molts casos també condicionen els cursos previs, especialment la secundària obligatòria. El document fa notar l’immobilisme dels responsables de les PAU a l’administració i a les universitats, que van frenar la proposta de canvi de model de les proves, per fer-les més competencials i menys memorístiques, que havia anunciat la Generalitat el 2017.

La reforma de les PAU, diuen, és una proposta de mínims, perquè l’alternativa transformadora seria “suprimir les PAU i definir un nou sistema de qualificació competencial del Batxillerat, acabant amb la visió finalista dels exàmens, i treballar en propostes més agosarades per repensar l’educació postobligatòria”.

Per aquesta raó, els centres d’Els Futurs de l’Educació es posen a disposició de l’Administració per treballar proactivament per fer realitat aquest canvi, a partir de propostes concretes com promoure un estudi que determini si les mitjanes del batxillerat són prou significatives per preveure la nota de la selectivitat, i per tant, “determini si és necessari condicionar el procés d’accés a la universitat a un examen que creuen que no ofereix informació addicional sobre l’assoliment acadèmic del o la jove”.

També reclamen establir centres pilot on de manera experimental s’assagin “escenaris alternatius” per a la franja 16-18, “per engegar propostes que permetin replantejar el que encara és un dels colls d’ampolla principals de la transformació educativa al nostre país”, lamenten.

El Fòrum Futurs de l’Educació és una iniciativa vinculada al debat mundial sobre els Futurs de l’Educació impulsat per la UNESCO, de centres que ja col·laboraven com a referents de formació d’Escola  Nova 21, junt amb altres que s’hi han afegit amb aquest propòsit. Conjuntament, impulsen accions de fonamentació, reflexió i coinnovació sobre aprenentatge avançat, amb el suport de la Fundació Bofill i d’Unescocat. El col·lectiu va presentar la setmana passada el seu primer posicionament públic: ‘Reflexions per a una educació transformadora’.

Notícies relacionades
Escoles contra la Segregació reclama la sisena hora a tots els centres de màxima complexitat
El col·lectiu denuncia que Educació ha obert la porta a la seva eliminació i que hi ha centres que han decidit suprimir-la
Els experts aconsellen entorns coneguts i ambients relaxats per conviure amb l'Alzheimer aquest estiu
La Fundació ACE sosté que cal mantenir una rutina perquè el confinament ha alterat els hàbits dels malalts
Les famílies LGTBI denuncien que no tenen garantida la lliure circulació per la Unió Europea
Diverses entitats impulsen una campanya de peticions al Parlament Europeu per visibilitzar les seves dificultats de moviment
Les famílies monoparentals, les més perjudicades a l'hora de trobar feina durant la pandèmia
Acció contra la Fam constata que gairebé set de cada deu famílies està per sota dels 1.000 euros d'ingressos mensuals
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Surt el nou número de la revista ‘Canemàs’, amb format i disseny renovats
El volum ofereix un dossier central sobre la tradició i modernitat de les expressions culturals
‘Un Ajuntament anomenat Ells’, de Francesc Candel, a internet per capítols
També es podrà adquirir el volum en paper per 20 euros, en una edició que arribarà abans d’acabar l’any
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71