Save The Children
L'ONG ha detectat des de l'inici de l'estat d'alarma 29 casos de violència cap a la infància, un 52% cap a nenes.

 

 

 

Els ingressos de les famílies vulnerables s’han reduït un 31% per l’impacte de la Covid-19
Una enquesta de Save The Children apunta que l’entrada de diners en aquestes llars no arriba als 7.000 euros anuals

Save the Children assenyala que les llars vulnerables han empitjorat considerablement la seva situació per la crisi de la Covid-19, veient reduïts els seus ingressos en un 31% fins a situar-se de mitjana en tan sols 6.942 euros anuals.

Aquesta és una de les conclusions de l’enquesta que ha fet l’organització després de la declaració de l’estat d’alarma a unes 900 famílies que atenen a la Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Catalunya, Andalusia, Castella- La Manxa i País Basc. L'objectiu ha estat conèixer l'impacte i l'evolució d'aquestes llars a causa del tancament de les escoles i les mesures per frenar l'expansió del virus.

Abans de la pandèmia, les famílies en situació de vulnerabilitat enquestades guanyaven de mitjana 10.143 euros a l'any, “la qual cosa ja les situava per sota del llindar de la pobresa”, indiquen des de l’organització. Tres mesos després, el 32% ha perdut la seva ocupació i entre els qui no han vist modificada la seva situació laboral, el 62% no tenia feina prèviament.

“La situació d'aquestes llars és molt precària. O no tenien feina prèviament o l’han perdut arran de la crisi. Això tindrà conseqüències negatives en els infants. Nombrosos estudis demostren la connexió entre la situació laboral dels pares i mares i l'èxit escolar dels fills. A major inestabilitat laboral menor probabilitat que els menors obtinguin el graduat escolar als 15-16 anys i més probabilitat que deixin els estudis”, explica Catalina Perazzo, directora de Polítiques d'Infància i Sensibilització de Save the Children.

Els infants més vulnerables són també els qui més dificultats han tingut per seguir amb la seva educació. El 39% d'aquells que participen en els programes de l'ONG ha patit la bretxa digital i el 64% ho ha tingut difícil per seguir el ritme escolar per diversos motius, principalment per falta de temps i de coneixements per part dels adults per donar-los suport (per desconeixement de l'idioma o baix nivell d'estudis).

Save the Children ha preguntat també com ha afectat la crisi de la Covid-19 al benestar dels infants i els seus progenitors. El 72% dels nens i joves menors i el 77% de les persones adultes afirmen que han tingut un empitjorament de la seva salut emocional i el 55% de les famílies reconeix un augment dels conflictes en la llar durant els últims mesos entre els progenitors i els seus fills. Entre els motius de l'augment dels conflictes destaquen l'estrès, la falta d'espai en els habitatges, les preocupacions familiars i l'avorriment.

L'ONG ha detectat des de l'inici de l'estat d'alarma 29 casos de violència cap a la infància, un 52% cap a nenes. Així mateix, ha reportat 94 casos de violència intrafamiliar i 73 casos de violència de gènere. L'emergència ha dificultat molt la detecció de nous casos i el seguiment d'aquells en els quals es tenien sospites o indicis, arribant a vegades a no poder ni tan sols contactar directament amb les presumptes víctimes.

Famílies monomarentals, les més afectades

El perfil majoritari de les llars a les quals acompanya Save the Children és el d'una família nuclear. Ara bé, destaca un 31% que està encapçalat per una mare sola de nacionalitat espanyola, que té dos fills o filles a càrrec i que no tenia feia prèvia a la crisi.

Així mateix, segons les dades de l'enquesta, les dones les que evidencien major precarietat i pobresa laboral, la qual cosa les situa en pitjor lloc per afrontar un nou període de crisi, especialment les joves, les migrants i les que tenen baixa qualificació. A més, alguns dels sectors més afectats per la quarantena, com el comerç, turisme i hostaleria, estan altament feminitzats. Altres sectors feminitzats, com el sector sanitari o el de cures, han sofert menys impacte econòmic, però en el seu lloc exposen les dones a riscos de contagi més elevat.

D’altra banda, sobre les dones recau a més a més el pes de les cures, ja que, segons l'enquesta, la major part de les vegades (el 57%) són les mares les que fan costat als infants amb les tasques escolars, la qual cosa, unit al fet que també siguin les principals responsables de les tasques de la llar (68%), “té com a conseqüència immediata la falta de temps, que pot portar a augmentar els nivells d'estrès i ansietat”, alerten des de l’ONG.

Per fer costat a les famílies més vulnerables en l'emergència provocada pel coronavirus, Save the Children ha desenvolupat la intervenció #AlTeuCostat, que se centra en l'accés a una alimentació bàsica, el reforç escolar i l'atenció psicoterapèutica online. Aquesta intervenció està sent possible gràcies a la col·laboració de CaixaProinfancia, programa impulsat per l'Obra Social “la Caixa”.

Notícies relacionades
Escoles contra la Segregació reclama la sisena hora a tots els centres de màxima complexitat
El col·lectiu denuncia que Educació ha obert la porta a la seva eliminació i que hi ha centres que han decidit suprimir-la
Els experts aconsellen entorns coneguts i ambients relaxats per conviure amb l'Alzheimer aquest estiu
La Fundació ACE sosté que cal mantenir una rutina perquè el confinament ha alterat els hàbits dels malalts
Les famílies LGTBI denuncien que no tenen garantida la lliure circulació per la Unió Europea
Diverses entitats impulsen una campanya de peticions al Parlament Europeu per visibilitzar les seves dificultats de moviment
Les famílies monoparentals, les més perjudicades a l'hora de trobar feina durant la pandèmia
Acció contra la Fam constata que gairebé set de cada deu famílies està per sota dels 1.000 euros d'ingressos mensuals
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Surt el nou número de la revista ‘Canemàs’, amb format i disseny renovats
El volum ofereix un dossier central sobre la tradició i modernitat de les expressions culturals
‘Un Ajuntament anomenat Ells’, de Francesc Candel, a internet per capítols
També es podrà adquirir el volum en paper per 20 euros, en una edició que arribarà abans d’acabar l’any
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71