XTEC
Dincat considera “inacceptable” que l’alumnat que més necessita recuperar les seves rutines es trobi en “una situació de desemparament” que pot acabar produint un deteriorament del seu desenvolupament físic, personal i emocional.

 

 

 

Les Escoles d’Educació Especial i les famílies del seu alumnat, “indignades” amb el Govern
Dincat critica la “falta de compromís i col·laboració” d’Educació per no escoltar les seves necessitats i demandes

Les Escoles d’Educació Especial i les famílies del seu alumnat s’han manifestat “indignades” davant la “falta de claredat, compromís i col·laboració” del Govern de la Generalitat. Dincat, federació que representa part del sector de la discapacitat intel·lectual, ha lamentat que el Departament d’Educació ha pres decisions “sense escoltar les necessitats i característiques específiques del col·lectiu”.
 
Segons critica Dincat, un exemple clar d’aquesta situació és la decisió presa pel Departament d’Ensenyament i el Consorci d’Educació de Barcelona que determina que, de cara al pròxim curs, queda anul·lada la possibilitat de realitzar escola compartida. “Aquesta modalitat, que permet a un alumne assistir de forma alterna a una escola ordinària i a una escola d’educació especial, és una de les principals claus d’inclusió de l’alumnat amb discapacitat intel·lectual”, mantenen des de l’entitat, tot apuntant que no es posa en dubte la decisió que atén a prevencions sanitàries, però sí que s’hagi pres “sense establir alternatives ni tenir en compte les necessitats d’aquestes escoles, els seus alumnes i els seus familiars”.
 
Pel que fa a les escolaritzacions compartides, Dincat considera “incomprensible” que s’obligui a decidir als familiars a quin model d’escola hauran d’anar els seus fills i filles sense que, des del Departament, s’hagin establert instruccions clares de com es durà a terme aquesta reincorporació, amb quins espais i suports es comptarà, ni com es gestionarà per tal que aquest alumnat amb necessitats educatives especials no vegi afectat el seu desenvolupament ni aprenentatge.
 
“És important recordar que les persones amb discapacitat intel·lectual són un col·lectiu vulnerable davant d’un possible contagi de la Covid-19. Això, sumat a les inconcrecions del Departament, fa que les famílies sentin molta angoixa davant la possibilitat que els seus fills i filles tardin encara més temps a incorporar-se a les escoles amb garanties de seguretat”, consideren des de la federació.
 
En aquest sentit, també exigeix a l’administració que comenci a definir un pla concret per a les escoles d’educació especial que garanteixi el benestar d’aquests alumnes i dels seus familiars i, en cas que es retardi  la seva incorporació, busqui alternatives de suport adequades. Dincat considera “inacceptable” que l’alumnat que més necessita recuperar les seves rutines es trobi en “una situació de desemparament” que pot acabar produint un deteriorament del seu desenvolupament físic, personal i emocional.
 
D’altra banda, Dincat retreu a l’administració que encara no hagi donat resposta a una reivindicació que arrossega el sector des de fa anys:  la creació d’una Taula de seguiment pel desplegament de l’escola inclusiva per a treballar conjuntament amb l’objectiu de construir un futur més digne i inclusiu per a les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.

Notícies relacionades
Un col·lectiu d'escoles i instituts denuncien que la selectivitat frena la transformació educativa
Lamenten que les proves només qualifiquen la capacitat de memoritzar en el curt termini uns continguts determinats
La Comissió de la Renda Garantida expressa “preocupació” pel desplegament de l’Ingrés Mínim Vital a Catalunya
Govern, patronal, sindicats i entitats reclamen al Ministeri coordinar la gestió en una finestreta única i fer-la compatible amb l'ajuda catalana
El 70% dels usuaris de residències i el 56% de treballadors infectats de Covid-19 són asimptomàtics
Vall d'Hebron veu “insuficient” el cribratge basat només en símptomes per detectar tots els casos en aquests centres
Els ingressos de les famílies vulnerables s’han reduït un 31% per l’impacte de la Covid-19
Una enquesta de Save The Children apunta que l’entrada de diners en aquestes llars no arriba als 7.000 euros anuals
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Un cicle de comèdies online per combatre el confinament
La Federació Catalana de Cineclubs i la biblioteca Vapor Vell organitzen ‘A riure, que no és poc!’
El Tradicionàrius convida a celebrar Sant Joan amb la (tele)Revetlla Folk
Hi actuaran Aires del Montseny, La Portàtil FM, l’Orquestrina Trama i colles de diables
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71