Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

La Casa dels Entremesos convida a visitar les seves exposicions en línia
La iniciativa permet passejar, des de casa, per una quinzena d'exposicions de cultura popular

En temps de confinament, si els visitants no van a les sales d’exposicions, les exposicions van a les cases. És la proposta que fan des de La Casa dels Entremesos de Barcelona, que ofereix la possibilitat de visitar en línia –de forma completa o en petits tastos– una quinzena d’exposicions sobre diversos àmbits de la cultura popular mentre les seves portes resten tancades. El bombardeig de 1938 sobre el barri de la Catedral, els 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol o els cent anys d'història de l’Esbart Català de Dansaires són alguns dels temes que s’hi poden descobrir.
 
La crisi del coronavirus va esclatar una setmana abans de l’inici de les festes del barri del Pi de Barcelona, una celebració que enguany havia de ser més especial perquè celebrava els 25 anys de la seva recuperació. Amb el decret d’alarma i el confinament, la majoria dels actes van quedar anul·lats i també es va tancar l’exposició ‘El Pi en Festes. 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol (1995-2020)’, instal·lada en aquells moments a la Casa dels Entremesos.

Ara, el públic que es va quedar sense poder visitar-la té una altra oportunitat. La Casa dels Entremesos ha recuperat aquesta i una quinzena d’exposicions més que el centre ha acollit durant els darrers anys i les ha fet accessibles a través del seu web perquè tothom les pugui gaudir des de casa.

Entre les propostes, destaquen dues mostres sobre el barri de la Plaça Nova: "1938. El barri de la Catedral sota les bombes", que recorda el terrible bombardeig sobre el barri barceloní durant la guerra civil, i "425 anys de les Festes de la Plaça Nova de Barcelona". Produïdes per l’Associació de Festes de la Plaça Nova, ambdues iniciatives van formar part d’un projecte de recuperació de la memòria històrica d’un barri que al llarg de la història ha patit un procés de desaparició, pels bombardejos, però també per les successives reformes urbanístiques, la transformació socioeconòmica o la diàspora dels seus habitants, i que malgrat tot ha mantingut una identitat pròpia.

També destaquen diverses exposicions produïdes per l’Esbart Català de Dansaires, sobre personatges com Aureli Capmany i la seva fascinació per la dansa, sobre Apel·les Mestres, Joan Amades, i sobre els cent anys de l’entitat, un aniversari que va celebrar l’any 2009.

La proposta inclou també altres àmbits de cultura popular, com els falcons, amb la mostra "15 figures en 15 llocs emblemàtics de Barcelona", un recull d’espectaculars imatges dels Falcons de Barcelona en el marc del seu 15è aniversari, i la imatgeria festiva, amb els "450 anys de la Mulassa de Barcelona" i "Gegants petits, xics, camacurts i ballarics", organitzades per l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi.

Una nova manera de continuar gaudint de la cultura popular que s'haurà
de veure si tindrà continuïtat més enllà del confinament.

Granja Viader, 150 anys de “felicitat sucable”
L’emblemàtica xocolateria barcelonina va ser la creadora del Cacaolat
Reunió del Consell de l’Associacionisme Cultural Català per debatre l’adaptació de les activitats festives
Cultura convocarà dues línies de subvencions per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia
Suspès el primer curs de direcció de banda de L’Auditori i la Banda Municipal de Barcelona
S’està treballant per reprogramar el curs la temporada vinent de L'Auditori
“Les festes no se suspenen, sinó que s’adapten i es realitzen en funció de les seves possibilitats”
Francesc Fabregat, Cap dels serveis de Cultura Popular de l'Institut de Cultura de Barcelona
El Tradicionàrius es fa digital
'L'Estradivirus' ofereix concerts, propostes i recursos per gaudir la música folk online
La Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols s'ajorna al 2021
La decisió ha estat motivada arran de la situació d'emergència per la COVID-19

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media