El Tradicionàrius es fa digital
'L'Estradivirus' ofereix concerts, propostes i recursos per gaudir la música folk online

La irrupció del virus va interrompre el festival folk Tradicionàrius, quan encara li faltaven tres setmanes i una desena de concerts. Però això no va fer aturar l'activitat sinó traslladar-la des de l'espai físic al món digital, sota el nom d'Estradivirus. La nova proposta del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) ofereix concerts a les xarxes, recursos, recomanacions d'artistes, tallers i altres propostes amb l'objectiu de continuar contagiant la passió pel folk al públic.

La iniciativa va sorgir quan, arran de l'estat d'alarma, el CAT va haver de tancar i ens vam trobar amb la necessitat d'haver d'ajornar una desena de concerts. "La web es va quedar sense contingut i veure-hi tots els concerts amb el rètol 'cancel·lat' era depriment", explica Sara Peralta, que gestiona la comunicació.

Llavors va sorgir una proposta del traDDigital: traslladar a les plataformes digitals els grups que havien actuat o havien de tocar en directe al CAT per poder gaudir de la seva música des del confinament.

A aquesta primera idea s'hi van afegir més artistes, més músiques i tot tipus de propostes. El Tradialsofà és una agenda d'actuacions en directe de música d'arrel a les xarxes, per escoltar des del sofà de casa, però també des de la cuina, la dutxa o al balcó. Aquesta setmana es pot gaudir de les actuacions de Ballaveu, Corrandes Són Corrandes i la Companyia MINIMíssimA.

Folk&Co convida a escoltar el folk en companyia, recollint les recomanacions que fan diversos autors a la pregunta de cinc discos essencials per a ells. La secció permet descobrir la música que escoltava Joana Gomila quan va viure al Brasil; l'afició per les marxes mores del musicòleg i presentador Pau Benavent, així com les bandes sonores, sovint eclèctiques i sorprenents, de músics i personatges de la cultura popular.

Una altra proposta és The Basement Tapes, o Registres del soterrani, que porta cada dia un autor, intèrpret, grup i cançó de referència de la música folk d'arreu del món. A més, també hi ha recomanacions literàries de la Tradillibreria i formacions que continuen oferint, de forma online, escoles i tallers, des de l'Escola Folk del Pirineu fins a l'ESMUC.

Com resumeix Sara Peralta, l'objectiu principal des del CAT és "poder dir 'hi sóc', que la música es continuï sentint a Internet i a les xarxes". I també demostra la capacitat que tenim tots de compartir, de crear comunitat, de treballar telemàticament.

Peralta és conscient que l'impacte i el sotrac econòmic seran molt gran en les activitats culturals, però considera que "la crisi també pot ser un repte, un moment d'oportunitats, de reflexió, d'aprenentatge, d'adaptar-nos a la comunicació online".

Reconeix que la faceta més complicada de gestionar serà els concerts en directe, perquè la comunicació entre el músic i públic és una cosa difícil substituir.

Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes
Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’
Reunió del Consell de l’Associacionisme Cultural Català per debatre l’adaptació de les activitats festives
Cultura convocarà dues línies de subvencions per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia
La Ciutat Gegantera de Catalunya es festeja les xarxes
Tortosa i Sant Boi de Llobregat, les properes cites geganteres el 2021 i el 2022
“Les festes no se suspenen, sinó que s’adapten i es realitzen en funció de les seves possibilitats”
Francesc Fabregat, Cap dels serveis de Cultura Popular de l'Institut de Cultura de Barcelona
La Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols s'ajorna al 2021
La decisió ha estat motivada arran de la situació d'emergència per la COVID-19
Nens confinats: la cultura popular entra a casa per jugar

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media