El cant coral, confinat però alçant la veu
Els capítols de la sèrie 'El moviment coral, confinat' s'emeten cada dimarts i dijous al canal YouTube del Moviment Coral Català

El confinament ha tallat de soca-rel totes les activitats de socialització que requerien un contacte directe entre persones. Però el coronavirus no ha aconseguit matar les ganes de continuar gaudint de la cultura i de la companyia. En aquest sentit, el món de la cultura popular i l’associacionisme, lluny d’hivernar ha decidit reinventar-se per continuar amb les seves activitats en la mesura del possible, aprofitant les noves tecnologies i una bona dosi d’inventiva. La xarxa és plena d’iniciatives que demostren que, amb voluntat i ganes, la cultura continua bategant.
 
En aquesta ocasió ens fixem en la iniciativa del Moviment Coral Català, la confederació que aplega diverses federacions corals catalanes. Cada dimarts i dijous a les 20h, el canal de youtube del Moviment penja un vídeo de nou minuts en què tres corals expliquen com superen el confinament i continuen alçant la veu. La idea la va tenir l’Albert Olivés: “Va sortir espontàniament, ens anaven arribant iniciatives que feien a les corals, com per exemple assaigs per videoconferència, o penjar a Internet concerts perquè tothom en pogués gaudir. I a partir d’aquí se’m va acudir fer vídeos parlant amb les corals per documentar les estratègies de supervivència en temps de confinament”, explica l’Albert a Tornaveu.
 
“Els preguntem com viuen el confinament i com imaginen la sortida, amb entrevistes breus perquè el màxim nombre de corals puguin explicar-se. A més, així quedarà un record d’aquests temps excepcionals”, afegeix l’impulsor de la iniciativa, que explica que ell envia preguntes a les corals i les mateixes corals es graven durant tres minuts. I després ell s’encarrega de muntar el vídeo que es penja al canal. De moment, hi ha càpsules fins aquesta setmana, però ja avança que allargaran l’experiència, ja que també s’allarga l’estat d’alarma.
 
I l’Albert també afegeix un altre aspecte, i és que aquesta documentació audiovisual servirà perquè “la Generalitat ens demanava saber com està afectant al moviment coral el confinament. Doncs ja tenim aquest material amb la paraula de moltes corals d’arreu del territori”. Ara bé, aquest material també és obert a tothom, tingui o no vincles amb el món coral: “És interessant per a tothom, sempre s’aprenen coses”, conclou l’Albert Olivés.

Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes
Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’
Reunió del Consell de l’Associacionisme Cultural Català per debatre l’adaptació de les activitats festives
Cultura convocarà dues línies de subvencions per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia
La Ciutat Gegantera de Catalunya es festeja les xarxes
Tortosa i Sant Boi de Llobregat, les properes cites geganteres el 2021 i el 2022
“Les festes no se suspenen, sinó que s’adapten i es realitzen en funció de les seves possibilitats”
Francesc Fabregat, Cap dels serveis de Cultura Popular de l'Institut de Cultura de Barcelona
El Tradicionàrius es fa digital
'L'Estradivirus' ofereix concerts, propostes i recursos per gaudir la música folk online
La Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols s'ajorna al 2021
La decisió ha estat motivada arran de la situació d'emergència per la COVID-19

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media