Nens confinats: la cultura popular entra a casa per jugar

El joc és una part essencial i imprescindible del desenvolupament intel·lectual dels infants i del seu procés de socialització. En la situació de confinament que vivim, les activitats que fins ara duien a terme a escola, a les activitats extraescolars o el cap de setmana en família, han desaparegut de les seves vides.

Però això no vol dir que no puguin continuar jugant i gaudint a casa. De fet, és una oportunitat perquè els més petits descobreixin en família jocs de la nostra cultura popular i viatgin, per exemple a través de les manualitats, a les figures del bestiari, llegeixin rondalles o ballin amb els gegants. I per als més grans, fins i tot jocs en línia. Us adrecem algunes propostes que us poden reconnectar amb la nostra cultura popular i alhora passar una bona estona entretinguts.
 
Pintar i aprendre

Com pinten els infants els Capgrossos Macers de Barcelona, lo Marraco de Lleida, el Rei de Xàtiva, la Mulassa de Barcelona, l’Entxuscat de Molins de Rei, el Drac de Solsona, els Gegants del Pi, el nan Cu-cut de la plaça Nova o la Grossa de Cap d’Any? Al web Pintem Gegants hi trobareu plantilles per pintar, una breu història de cada personatge i una mostra per saber quins són els colors que us calen!
 
Fem un gegant?
 
L’escultor i constructor d’imatgeria festiva Pau Reig ens ajuda a crear el nostre propi seguici de gegants i capgrossos en miniatura. Només necessitem cola, paper de diari, pedaços de roba, una ampolla i ganes de fer volar la imaginació! En Pau ens deixa un vídeo perquè tot sigui més fàcil.

Rondalles dels Països Catalans

Les rondalles són una de les expressions de la cultura popular més esteses i vives, una eina que utilitzen moltes cultures a arreu del món per explicar les peripècies de personatges populars lligats a cada territori. El web RondallaNet ens ofereix contes d’arreu dels Països Catalans i de més enllà. A més, també podem veure capítols del programa de TV3 Una mà de contes, que explica faules i contes populars en català i en aranès.
 
Juguem a empaitar mosques?
 
Per als més grans, també hi ha jocs en línia. Els gegants de Girona ens ofereixen  trencaclosques, i també un joc d’empaitar mosques, com fa l’Esquivamosques, un dels capgrossos més populars de la ciutat. 

Coneixeu la Tartuga d’Ontinyent?

L’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent ens regala una petita col·lecció de còmics que expliquen les aventures dels seus entremesos: l’Àliga, la Tartuga, els Gegants i els Cabets. De moment ja n’han fet tres: Fent amics!Xe, quin invent i La Tartuga té un secret.

Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes
Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’
Reunió del Consell de l’Associacionisme Cultural Català per debatre l’adaptació de les activitats festives
Cultura convocarà dues línies de subvencions per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia
La Ciutat Gegantera de Catalunya es festeja les xarxes
Tortosa i Sant Boi de Llobregat, les properes cites geganteres el 2021 i el 2022
“Les festes no se suspenen, sinó que s’adapten i es realitzen en funció de les seves possibilitats”
Francesc Fabregat, Cap dels serveis de Cultura Popular de l'Institut de Cultura de Barcelona
El Tradicionàrius es fa digital
'L'Estradivirus' ofereix concerts, propostes i recursos per gaudir la música folk online
La Capital de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols s'ajorna al 2021
La decisió ha estat motivada arran de la situació d'emergència per la COVID-19

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media