La iniciativa implica reubicar aquests infants en albergs de la Xanascat, en el cas dels que tenen entre tres i 18 anys, i per als més petits, els menors de tres anys, es buscaran famílies d’acollida.

 

 

 

Famílies d’acollida o estades a albergs per als fills i filles d’hospitalitzats amb coronavirus
Quan no hi ha familiars que puguin fer-se càrrec dels infants, Afers Socials i Famílies ofereix aquestes solucions

Comencen a complicar-se algunes situacions familiars, amb pares i mares diagnosticats amb coronavirus que han de quedar aïllats o hospitalitzats durant dies i setmanes, raó per la qual no poden tenir cura dels seus fills i filles.

Per no deixar aquests infants en situació de desprotecció, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat que posa en marxa un projecte per atendre’ls i acompanyar-los en aquests moments d’incertesa generalitzada. La iniciativa implica reubicar aquests infants en albergs de la Xanascat, en el cas dels que tenen entre tres i 18 anys, i per als més petits, els menors de tres anys, es buscaran famílies d’acollida.

Segons explica la conselleria, quan es detecten aquests casos als hospitals, l’àrea social i els serveis socials dels centres analitzen la possibilitat que els fills i filles d’afectats per la malaltia es quedin amb altres familiars. Quan no és possible, “l’obligació” d’evitar la situació de desemparament involuntari i temporal d’aquests infants i joves i de donar-los atenció és de l’administració, admet el Departament.

Per als menors de tres anys es proporcionarà una família d’acollida prèviament acreditada per l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA). Primerament s’optarà per les famílies d’urgència i diagnòstic, i en segon lloc, per les famílies acollidores, sigui en llista d’espera, o  que ja tinguin algun infant acollit però amb capacitat per acollir-ne un altre. “En aquest cas es pretén poder proporcionar als nadons i a la petita infància un entorn familiar acollidor, que pugui suplir temporalment les necessitats de cura, alimentació i afecte mentre duri la circumstància que impossibilita als pares i mares i cuidadors d’aquests infants poder fer-se’n càrrec d’ells”, indiquen fonts del Departament.

En el cas dels nens i nenes de tres a 18 anys, el projecte implica oferir-los un espai d’oci, d’acompanyament, d’afecte i d’activitats cultuals i educatives de forma “amena i divertida” mentre no puguin tornar a casa o mentre no hi hagi cap familiar que pugui cuidar-se’n d’ells. En aquest sentit, aquests infants i adolescents podran fer una estada en algun dels albergs de la Xanascat, on personal qualificat en l’àmbit de l’atenció social i el lleure educatiu els atendrà 24 hores diàries.

El Departament especifica que aquest servei serà proveït per entitats del tercer sector en l’àmbit de l’educació en el lleure. Les estades comptaran amb uns horaris, una alimentació i unes activitats similars a les de les colònies i casals d’estiu, però “tenint en compte les particularitats de la situació extraordinària” que vivim, motiu pel qual s’habilitaran diàriament canals de comunicació telemàtica amb els seus familiars, i s’oferiran espais de repàs escolar i activitats lectives per tal de cobrir el tancament de les escoles. No hi haurà límit de dies d’estada, ni estada mínima.

Notícies relacionades
L’acció social es conjura i exigeix a les administracions “respostes efectives” per atendre la crisi que vindrà
Els col·legis de treball social, psicologia, educació social i pedagogia avisen que “el sistema no té prou capacitat”
Més de 200 persones han estat ateses al programa d'atenció integral a víctimes de tràfic d'éssers humans de SICAR
La majoria de les víctimes són dones, i la tipologia d'explotació principal ha estat la sexual
Salut farà diversos estudis d'immunitat amb més d'un milió de tests serològics
S'hi inclouran els 170.000 professionals sanitaris i s'estudiarà la immunitat d'altres col·lectius
Jordi Alba, Ona Carbonell i Joaquín Sánchez se sumen a la campanya ‘Cap llar sense aliments’
La iniciativa impulsada per la Fundació La Caixa s'apropa als 2,5 milions d’euros recaptats
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Reunió del Consell de l’Associacionisme Cultural Català per debatre l’adaptació de les activitats festives
Cultura convocarà dues línies de subvencions per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia
La Ciutat Gegantera de Catalunya es festeja les xarxes
Tortosa i Sant Boi de Llobregat, les properes cites geganteres el 2021 i el 2022
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71