L'agenda de cultura popular es veu afectada pel coronavirus
Diversos actes de cultura popular que s'havien de celebrar al llarg d'aquests dies han estat cancel·lats o ajornats

Davant la declaració d'estat d'alarma per la situació d'emergència sanitària que viu Catalunya pel coronavirus (COVID-19) i seguint les mesures indicades pel Govern de la Generalitat, diversos actes de cultura popular han estat cancel·lats o ajornats per reduir el risc de contagis entre la població. La proclamació de Sant Feliu de Guíxols com a Capital de la Sardana, la 13a Fira del Món Geganter o l'Aplec Internacional d'Adifolk són algunes de les activitats que han quedat suspeses momentàniament. Les entitats organitzadores d'aquests esdeveniments estan treballant per fixar noves dates.

Els actes de cultura popular suspesos al març i l'abril

El món de la sardana ha hagut d'ajustar bona part dels esdeveniments programats per aquestes setmanes. Un dels més importants era l'acte de proclamació de Sant Feliu de Guíxols com a Capital de la Sardana 2020, previst pel dissabte 21 de març i que, finalment, ha quedat ajornat. Amb l'expectativa de poder programar aquesta cita més endavant, aquest any Sant Feliu de Guíxols compta amb tota una sèrie d'activitats que giren al voltant de la dansa amb una clara aposta pel vessant pedagògic i divulgatiu. La Confederació Sardanista de Catalunya també ha recollit en una notícia els diversos actes sardanistes afectats pel coronavirus.

Tot i que el gruix de la temporada dels Tres Tombs és al gener, encara hi havia programades diverses passades per aquests mesos que, finalment, han quedat suspeses. Algunes de les poblacions afectades han estat Tarragona, Montblanc, Selva del Camp o la Bisbal del Penedès. De moment, la 1a Trobada Nacional dels Tres Tombs, prevista que se celebri el 3 de maig a Polinyà, es manté.

La 32a edició del Festival de teatre amateur TACA'M, que tot just finalitzava aquest cap de setmana, també ha vist alterada la seva programació. Les últimes sessions, previstes pels caps de setmana del 15 i 22 de març, es tornaran a programar tan aviat com sigui possible.

L'arribada de la primavera també comportava l'inici de la temporada de Passions, que s'ha vist obligada a abaixar el teló forçosament. La Federació Catalana de Passions ha publicat un comunicat oficial en què decreta l'ajornament de les Passions fins a nou avís. La temporada dels 'Balls de Gitanes', que tot just s'iniciava, ha suspès totes les actuacions del mes de març en poblacions com Cerdanyola del Vallès, Castellar del Vallès i Canovelles.

Un altre acte suspès han estat les festes de Sant Josep Oriol de Barcelona. Abans que la situació s'agreugés i es declarés l'estat d'alarma, l'Associació d'amics dels Gegants del Pi (impulsors d'aquesta festivitat), havia pres la decisió d'anul·lar el primer cap de setmana de les festes (21 i 22 de març), i només celebrar el segon cap de setmana amb mesures excepcionals (del 27 al 29 de març). Finalment, l'Associació d'amics dels Gegants del Pi ha anunciat a través d'un comunicat la cancel·lació total de les festes amb una única excepció: l'Ofici de Festa Major es mantindrà el dilluns 23 de març a les 19.00 h sense la participació dels gegants originals del Pi.

El festival internacional de folk Tradicionàrius també és un dels grans esdeveniments musicals que ha vist afectada la seva activitat habitual per la crisi del coronavirus. Si bé en un principi s'havien cancel·lat alguns concerts però d'altres es mantenien, el festival ha pres la decisió final de suspendre'ls tots. L'organització està treballant per tornar a programar els concerts més endavant. De moment, el recital que ja té una nova data és el de Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre, que es farà el 21 de novembre de 2020. Una altra iniciativa que ha quedat afectada ha estat el Congrés Nacional de Música d'Arrel, que havia de tenir lloc al Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T) el 17, 18 i 19 d'abril. Aquesta convenció, impulsada pel col·lectiu de músics La Xeixa, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme i el C.A.T, pretenia debatre sobre el context actual i el futur de la música d'arrel.

La 13a edició de la Fira del Món Geganter, una de les activitats més consolidades de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i que té l'objectiu d'acostar el món dels gegants a tota la població, també s'ha suspès. L'edició d'enguany s'havia de celebrar a Tordera el cap de setmana del 4 i 5 d'abril, conjuntament amb la Fira Mercat del Ram. L'Ajuntament de Tordera ha fet pública la decisió d'anul·lar-la a través d'un comunicat que s'ha transmès per xarxes socials.

L'Aplec Internacional d'Adifolk a l'Alguer, ajornat

L'Associació per a la Difusió del Folklore feia mesos que treballava en la celebració del 33è Aplec Internacional, un dels grans esdeveniments de la cultura popular catalana que té lloc cada any en una ciutat europea diferent. La mostra d'enguany havia de tenir lloc els dies 1, 2 i 3 de maig a la ciutat italiana de l'Alguer (Sardenya, Itàlia). Tal com ha expressat Adifolk en un comunicat oficial, l'Aplec s'ha posposat de forma consensuada amb l'Ajuntament de l'Alguer, la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Itàlia-Ofici de l'Alguer i la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya. La voluntat de totes les parts és
celebrar l'Aplec Internacional en unes noves dates.

Les epidèmies en les festes tradicionals
Sant Roc i Sant Sebastià són els principals protectors contra la pesta
La riquesa de l’associacionisme cultural, a debat al XII Congrés de la CCEPC
El congrés se celebrarà a Reus i Tarragona el 6 i 7 de novembre
"Volem que s'interpretin més autors del patrimoni musical català"
Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona
La presència de les dones al món casteller, una feina de formiga guardonada
Volen ‘burrocratitzar el foc’, article contra les restriccions normatives a la festa
En un article publicat a Vilaweb, Toni Mañané es mostra molt crític amb l’actuació dels tècnics municipals
Contra el coronavirus, cultura popular a casa
Amadeu Carbó i Paula Vallejo han impulsat ‘Virus popular, l’streaming cultural a prova d’alarmes’

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media