Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Sardanes, corals i gegants, en línia i des de casa
Entitats de cultura popular ofereixen diverses propostes per alleujar el confinament

Amb l’alerta del coronavirus i la situació d’alarma, els moltíssims actes de cultura popular previstos aquests dies a places, carrers, casals, centres d’arreu de Catalunya s’han hagut de suspendre o ajornar. La cultura popular s’ha quedat a casa però no per això s'ha aturat. Moltes entitats ofereixen propostes per passar millor el confinament. Entre les iniciatives, trobem  cursos per YouTube per aprendre a ballar sardanes, concursos i música en obert de les corals.
 
Que la música ens acompanyi

Conscients que la solitud i dificultats amb música passen millor, la Coral Cardoninaha decidit difondre els seus concerts i cantades a través de les xarxes socials. Així, del seu portal de facebook, des del passat dissabte, l’entitat cardonina ha comentat a publicar diàriament diferents actuacions realitzades els darrers anys, sota l'epígraf “Que la música ens acompanyi”.

Per una altra banda, el segell de música FICTA ediciones han decidit proposar música per a un #ConfinamentCultural, i així ofereixen, per exemple, l’audició gratuïta del primer disc del Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Josep Vila i Casañas. El disc, que va guanyar el passat 5 de març el Premi Enderrock del públic al millor disc de clàssica, és una petita antologia del cant sacre català a través dels segles, de Joan Cererols, Ferran Sor i Joaquim Homs als primers enregistraments mundials de la Missa Sagrada Família, de Josep Vila i Casañas, i Magnificat brevis, de Bernat Vivancos.

Gegants a les xarxes

L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya s’ha volgut sumar a la campanya #Joemquedoacasa posant en obert les darreres tres revistes de “Gegants”, habitualment només per a socis. A més, també recorda que es pot participar al Joc de la Fira en línia, sobre la Fira del Món Geganter, per compensar que la trobada física, prevista pels dies 4 i 5 d’abril a Tordera, s’ha hagut de suspendre.

Per la seva banda, l’Associació dels Amics dels Gegants del Pi també han decidit traslladar els actes de la festa de Sant Josep Oriol del barri del Pi de Barcelona (previstes entre el 21 i el 29 de març) dels carrers a les xarxes. Així, han engegat el concurs d’Instagram #ConcursSJO20, en què conviden tothom a participar amb fotografies dels Gegants del Pi i de les festes d’anys anteriors. A més, en el seu canal de Youtube es poden visualitzar vídeos de l’hemeroteca de les Festes.

Sardanes en línia

Les nombroses activitats organitzades per les colles sardanistes arreu de Catalunya s’han cancel·lat. Però al canal de Youtube de la Confederació Sardanista s’ofereixen tutorials per aprendre els passos bàsics de sardanes.

L'entitat recorda que el concurs de la Sardana de l’Any continua en marxa, s'ha suprimit l'opció de votar a través del contestador de la Confederació, però sí es pot fer a través de les emissores col·laboradores receptores de vot o bé via la pàgina electrònica corresponent.

"Volem que s'interpretin més autors del patrimoni musical català"
Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona
L'agenda de cultura popular es veu afectada pel coronavirus
Diversos actes de cultura popular que s'havien de celebrar al llarg d'aquests dies han estat cancel·lats o ajornats
Igualada (2022) i Lloret de Mar (2023) es proclamen Capitals de la Cultura Catalana
El president de l'organització Capital Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha valorat positivament el treball de les dues candidatures
L'Auditori de Barcelona i la Banda Municipal impulsen el Primer Curs de Direcció per a Banda, que se celebrarà el proper mes de juliol
El curs es durà a terme entre el 13 i el 17 de juliol i comptarà amb la direcció de José Rafael Pascual-Vilaplana, titular de la Banda Municipal de Barcelona
"Intentarem que la sardana sigui reconeguda Patrimoni Cultural Immaterial l'any 2022"
Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanista de Catalunya
Arriba 'Festarium', una app mòbil per crear trobades entre colles de cultura popular
L'aplicació, creada per Javi Martínez, és gratuïta i de moment només està disponible per a mòbils amb sistema Android

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media