Volen ‘burrocratitzar el foc’, article contra les restriccions normatives a la festa
En un article publicat a Vilaweb, Toni Mañané es mostra molt crític amb l’actuació dels tècnics municipals

Ara que el conjunt de la població estem obligats a quedar-nos confinats a quedar, és un bon moment per a reflexionar-se sobre l’ús del carrer en l’àmbit festiu. En l’article Volen burrocratitzar el focpublicat a Vilaweb, Toni Mañané denuncia enèrgicament  la regulació de les festes del foc que fan les administracions públiques. "A Barcelona –lamenta- ens trobem amb una política restrictiva. Els districtes de la ciutat, en uns anhels de ‘regular-ho’ tot, limiten els actes populars que tinguin el foc que com a protagonista".

El president de la Colla Castellers de Barcelona lamenta que aquest afany regulador pot tenir unes conseqüències molt negatives per a la dinamització dels barris. Com a exemples, apunta que les restriccions amenacen a aturar el creixement de les fogueres de Sant Joan, que en la darrera dècada han augmentat notablement, i també actes que promouen la sociabilitat entre el veïnatge, com ara les botifarrades o les calçotades.

Mañané critica la manca de coherència en l’aplicació d’una normativa que, d’altra banda, considera massa difusa. “L’any passat – exposa- vam assistir sorpresos a la prohibició per part del Districte de Sant Martí de les cremades dels diables del Clot i de la Verneda, tot i que poques setmanes abans havia acollit el Bestiuari”.

Unes decisions que Mañané considera arbitràries, i que el duen a preguntar-se quina normativa es permet o es prohibeix un esdeveniment. “No ho sap ningú –respon-. L’única normativa existent és l’elaborada pels bombers en relació amb les fogueres de Sant Joan. La decisió depèn dels tècnics municipals de cada districte i de la seva permissivitat. Però qui son els tècnics? (...) Una supraclasse que es considera que són els que realment ‘manen’ als districtes, molt per sobre dels regidors escollits democràticament”.

Les dades, conclou l’article, no justifiquen l’aplicació de mesures de prevenció tan dràstiques. “Si mirem les estadístiques dels darrers quaranta anys, veurem que l’activitat lúdico-festiva amb presència del foc no ha produït cap incendi”, afirma Mañané, per qui “cal regular, però tenint en compte que les activitats populars no les frenaran ni legislacions restrictives ni tècnics burròcrates. Intentar impedir-les només facilitarà la transgressió i que es facin les activitats il·legalm
ent”.

Les epidèmies en les festes tradicionals
Sant Roc i Sant Sebastià són els principals protectors contra la pesta
La riquesa de l’associacionisme cultural, a debat al XII Congrés de la CCEPC
El congrés se celebrarà a Reus i Tarragona el 6 i 7 de novembre
"Volem que s'interpretin més autors del patrimoni musical català"
Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona
La presència de les dones al món casteller, una feina de formiga guardonada
L'agenda de cultura popular es veu afectada pel coronavirus
Diversos actes de cultura popular que s'havien de celebrar al llarg d'aquests dies han estat cancel·lats o ajornats
Contra el coronavirus, cultura popular a casa
Amadeu Carbó i Paula Vallejo han impulsat ‘Virus popular, l’streaming cultural a prova d’alarmes’

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media