Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

El Carnaval de Solsona: 50 anys plens de festa i d'alegria
Solsona va ser la primera ciutat de Catalunya que va recuperar el Carnaval en ple franquisme: l'any 1971

Disfresses, balls, música, mofes, exageracions i, sobretot... molta festa. El Carnaval de Solsona ja és aquí, i aquest any celebra una data important: el seu cinquantè aniversari d'ençà que es va recuperar la festa en plena època franquista. Des del dijous 20 de febrer (Dijous Gras) i fins al dimecres 26 de febrer (Dimecres de Cendra), la capital de la comarca del Solsonès oferirà una programació ben extensa i variada que comptarà amb diverses propostes especials.

Era l'any 1971 quan el grup La Joventut Solsonina, encarregat d'organitzar activitats culturals a Solsona, va decidir recuperar el Carnaval. La festa, que ja feia anys que estava prohibida per part del règim franquista, va aconseguir tirar endavant amb el nom de Fiesta Mayor de Invierno. La capital de comarca del Solsonès va convertir-se en la primera ciutat de Catalunya en recuperar aquesta festivitat.

Des d'aquell moment, el Carnaval de Solsona s'ha celebrat de forma ininterrompuda, i ha esdevingut la festa per excel·lència dels solsonins i solsonines. Raquel Vila, que és membre de la Junta de l'AFCS, així ho constata amb les seves declaracions: "és una festa que es cou des de la pròpia gent que la fa i hi participa. No s'organitza des de cap institució, i aquesta és la seva gràcia.". Vila també assegura que la festa representa una setmana on es trenquen els hàbits, i que va molt bé per després tornar a la calma.

La celebració del 50è aniversari

El Carnaval ja té cinquanta anys, i per commemorar-lo com cal les diverses entitats culturals de Solsona han unit esforços per crear una programació d'allò més atractiva. Per exemple, durant els dies de Carnaval es pot visitar l'exposició 50 Carnavals de Solsona a la Sala Cultural de l'Ajuntament, que rememora la història de la festa i recull diverses fotografies, partitures, sermons antics o també sis motlles de fang de Carnavals anteriors.

Una altra exposició dedicada al Carnaval és De Bojos!, que aplega figures, dibuixos, jocs, robes antigues dels gegants i tota classe d'objectes que ja són una insígnia del Carnestoltes de Solsona. La mostra, organitzada per l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona (AFCS) i la Colla Gegantera del Carnaval de Solsona, es pot visitar al Pati Gòtic i a la Sala Teatre del Consell Comarcal Solsonès.

Per aquells amants de les col·leccions de cromos, l'AFCS ha editat un àlbum de 298 cromos que recopila els últims vint-i-cinc anys de la festa. L'àlbum, que va esgotar la primera tirada d'exemplars en una setmana, encara es pot adquirir.

El Ball de Disfresses, que se celebrarà la nit del dimarts 25 de febrer, posarà la cirereta del pastís als actes de Carnaval. Aquest any rebrà a uns convidats excepcionals; l'Orquestra Solsona 70, que era l'antiga formació musical que tocava als Carnavals fins que es va retirar. L'Orquestra Solsona 70 compartirà cartell amb el grup de versions La Tropical

Consulta tota la programació del Carnaval de Solsona aquí.

El joc tradicional, un aliat perfecte per portar millor el confinament
Montse Assens Borda i Pinyeres Assens Borda són les autores del llibre '100 jocs per fer a casa amb els teus fills'
Les rondalles populars, adaptades als més petits
Rosa Oliveros publica 'Rondalles contades a la vora del foc'
El bestiari de Sabadell tindrà un lleó
L'entitat Encultura't ha impulsat un projecte de mecenatge per a finançar-ne la creació
"Volem que s'interpretin més autors del patrimoni musical català"
Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona
L'agenda de cultura popular es veu afectada pel coronavirus
Diversos actes de cultura popular que s'havien de celebrar al llarg d'aquests dies han estat cancel·lats o ajornats
Sardanes, corals i gegants, en línia i des de casa
Entitats de cultura popular ofereixen diverses propostes per alleujar el confinament

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media