'Destino Cataluña', records de l'arribada a una nova terra
Dilluns 24 (19.00) de febrer es presentarà el llibre a la seu de la Fundació Paco Candel

Deixaven enrere les seves vides per començar una nova experiència vital, nouvinguts a una nova terra, que amb el temps farien tant seva com la terra d'origen. L'associació Súmate, que aplega persones amb arrels de fora del país però que se senten totalment identificades amb Catalunya, va organitzar l'any 2018 un concurs de relats breus precisament per fer emergir aquests records. I el resultat és el llibre Destino Cataluña, que es presenta el proper dilluns 24 de febrer a les 19h a la seu de la Fundació Paco Candel.

La presidenta de Súmate, Montse Sánchez, explica a Tornaveu que "la idea va sorgir de Súmate Baix Llobregat, crear un concurs literari perquè expliquessin en un format de conte breu les històries viscudes per persones que van emigrar a Catalunya, ells mateixos o els seus fills o néts. Hi ha 17 relats, i entre cada conte, un pensament de persones com Isona Passola, Chema Clavero, Gabriel Rufián o Toni Albà". Sánchez remarca que hi ha un element comú entre la majoria de relats, que demostra l'impacte que va causar el viatge de milers de persones: "El tren, conegut com El Sevillano, que trigava tres dies, està present en la majoria de records". I encara afegeix que "són històries en positiu de la seva adaptació a Catalunya, i tots ells se senten catalans, perquè una cosa són els records que tenen i una altra la identificació amb Catalunya, que és total", conclou la presidenta de Súmate.

El pròleg ha anat a càrrec del president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà: "Pensant què volia explicar al pròleg, després de llegir els relats em vaig adonar que la fonda-taverna de la meva família a El Prat va ser molt popular entre els nouvinguts, resulta que era un punt d'arribada per a molta gent, i jo explico com els veia arribar. Vaig analitzar els relats des d'aquesta perspectiva", explica el periodista a Tornaveu.

Destino Catalunya relata com centenars de milers de famílies van apostar per una Catalunya desconeguda. Els que vam venir a Catalunya d'altres indrets de la península som ara els pares d'aquests nous catalans que, com deia amb tant d'encert Paco Candel 'defensaran aquesta terra amb la mateixa força o més, que qualsevol que hagi nascut a Catalunya', diu el llibre.

Grans èxits versionats: nou disc de la Cobla Contemporània
La formació recopila els grans èxits de 25 anys de trajectòria musical
El joc tradicional, un aliat perfecte per portar millor el confinament
Montse Assens Borda i Pinyeres Assens Borda són les autores del llibre '100 jocs per fer a casa amb els teus fills'
Les rondalles populars, adaptades als més petits
Rosa Oliveros publica 'Rondalles contades a la vora del foc'
Les epidèmies en les festes tradicionals
Sant Roc i Sant Sebastià són els principals protectors contra la pesta
La riquesa de l’associacionisme cultural, a debat al XII Congrés de la CCEPC
El congrés se celebrarà a Reus i Tarragona el 6 i 7 de novembre
"Volem que s'interpretin més autors del patrimoni musical català"
Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media