APE
“Endesa és, amb diferència, l'empresa espanyola que més gasos d'efecte hivernacle emet”. En concret, han explicat els concentrats, va emetre 30 milions de tones el 2018.

 

 

 

L’APE i altres entitats assenyalen Endesa com a “màxima responsable” de la pobresa energètica i la contaminació ambiental
Amb motiu de la Setmana contra la Pobresa Energètica, l'APE i altres col·lectius s'han concentrat a la seu de l’elèctrica a Barcelona per denunciar els talls a famílies vulnerables

L’Aliança contra la Pobresa energètica (APE) i diversos col·lectius han assenyalat de nou Endesa com “màxima responsable” de la pobresa i l’emergència climàtica del país. Han aprofitat que celebren la Setmana contra la Pobresa Energètica per concentrar-se davant la seu de l’empresa elèctrica a Barcelona i denunciar, una vegada més, que continua tallant el subministrament a famílies vulnerables. “Diem prou a l’ecocidi, l’explotació i l’espoli de recursos que empreses com Endesa perpetren”, han cridat només començar.

A la concentració s’hi han aplegat la PAH Barcelona, Fridays For Future, Rebel·lió o Extinció Catalunya, Bombers Indignats, Xarxa per la sobirania energètica, Plataforma per la Dignitat Font de la Pólvora de Girona, Plataforma Som Sant Roc Badalona i l’Associació de Veïns i Veïnes de La Mina.

“Endesa és una de les principals empreses de l’oligopoli i la comercialitzadora i distribuïdora que concentra més clients a Catalunya, a part de ser l’empresa de l’Estat espanyol que més contamina”, han assenyalat els portaveus durant la concentració.

I han recordat les xifres, que són contundents. “Endesa és, amb diferència, l'empresa espanyola que més gasos d'efecte hivernacle emet”. En concret, han explicat els concentrats, va emetre 30 milions de tones el 2018. “Mentre aquesta informació sortia a la llum el passat desembre, la gran elèctrica va encarregar-se de netejar la seva imatge a la passada COP de Madrid, comprant les portades dels principals diaris del país, mentre seguia sent la principal responsable d’un model energètic injust i insostenible”, han criticat davant la seu.

Més enllà de l’impacte ecològic, però, l’APE i la resta d’entitats han denunciat de nou les pràctiques de l’empresa contra les famílies vulnerables. “Endesa té com a únic objectiu seguir augmentant beneficis”, han assenyalat, i han recordat que, “mentre acumula una mitjana de 1.500 milions d’euros anuals, segueix tallant el subministrament a persones vulnerables a tot l’Estat”. L’excepció? Catalunya, on la Llei 24/2015 ha aconseguit “parar-li els peus” des de fa ja prop de cinc anys.

No obstant, han denunciat els portaveus, “l’empresa segueix pressionant, assetjant i judicialitzant les famílies”. “Ho fa inclús en els casos de subministrament irregular d’acord amb algun ajuntament, perquè paguin el deute acumulat, mentre continua sense ajustar-los les condicions contractuals i canviant-les sistemàticament al mercat lliure, o dificultant que puguin rebre ajudes com el bo social”, han advertit. A més, els portaveus han alertat que Endesa encara no ha signat la darrera proposta de conveni que totes les administracions de Catalunya i entitats socials van consensuar i fer pública al desembre.

La Mina, “talls massius i indiscriminats”

La concentració també ha servit per posar el focus sobre la situació de vulnerabilitat que viuen els veïns al barri de La Mina de Sant Adrià del Besòs. L’APE denuncia que s’hi han produït “talls de llum massius i indiscriminats” i que, encara avui, els pateixen.

“Aquesta situació als barris de la Font de la Pólvora (Girona) o Sant Roc (Badalona) són un exemple claríssim de la deixadesa d’Endesa pel que fa a les seves responsabilitats a l'hora de mantenir correctament la xarxa”, han reclamat. I han reblat contra tota mena de green washing. “La ciutadania organitzada ha marcat les línies vermelles que el sector privat no pot tornar a creuar i estem decidides en la defensa dels drets humans i del planeta, des de la sobirania, la democratització i la justícia social i climàtica”, ha conclòs.

Notícies relacionades
La Fundació ”la Caixa” i IrsiCaixa impulsen el Coronavirus Community Lab, el primer projecte de ciència ciutadana per millorar la salut integral
La proposta es dirigeix especialment a alumnes i/o docents de 2n cicle d’ESO i Batxillerat, i també a famílies i adults
Dincat reclama el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a fer passejades terapèutiques
“No és un caprici, és una necessitat”, alerten les entitats i demanen “més empatia”
Les residències reben la primera compra de material de protecció per fer front al coronavirus
Afers Socials compra i reparteix 310.000 mascaretes, 200.000 guants, 32.000 bates i 10.000 ulleres
Famílies d’acollida o estades a albergs per als fills i filles d’hospitalitzats amb coronavirus
Quan no hi ha familiars que puguin fer-se càrrec dels infants, Afers Socials i Famílies ofereix aquestes solucions
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
S'amplia el termini de presentació de sol·licituds per fer recerca sobre els Pastorets
Les bases han estat convocades per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner
Grans èxits versionats: nou disc de la Cobla Contemporània
La formació recopila els grans èxits de 25 anys de trajectòria musical
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71