Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Les músiques del MercèDansa, recollides en una nova col·lecció de discos
L’Esbart Català de Dansaires presentarà dijous 6 de febrer el primer volum

Balls de gitanes, de bastons, de foc, de cintes, de panderetes, de nans i de capgrossos, jotes, contrapàs, moixagangues... Entre els anys 1993 i 2019 per l’espai MercèDansa –la mostra de danses vives emmarcada en les festes de la Mercè de Barcelona–, han passat més de 200 grups d’arreu de Catalunya. Ara les músiques que han acompanyat tots aquests balls es recopilaran en una nova col·lecció de discos, Músiques del MercèDansa, que es presenta dijous 6 de febrer (20 hores) a la Casa dels Entremesos de Barcelona.
 
En els darrers anys i fins al 2018, l’Esbart Català de Dansaires ha vingut publicant anualment un disc amb danses del seu arxiu musical, Música i Músics de l'Esbart Català de Dansaires, amb la intenció de divulgar i de fer un inventari de les danses vives. Per donar continuïtat al projecte, i amb el mateix doble objectiu, neix la col·lecció de discos Músiques del MercèDansa.

Es tracta d’un projecte ambiciós que proposa enregistrar i publicar les músiques que durant 26 anys s’han interpretat i ballat a la mostra de danses vives de la Mercè. La col·lecció estarà conformada per una desena de discos compactes –un per any– i cadascú tindrà una selecció de 15-20 danses, en versió concert i interpretades per cobla, tot i que també i hi seran presents les colles de grallers i rondalles que han participat en el MercèDansa.

Joan Gómez, director de la col·lecció i també director musical de l’Esbart Català de Dansaires, ha explicat que la voluntat és que cada CD integri una dansa de cada edició, però la recopilació no seguirà “cap ordre cronològic ni geogràfic”, perquè la idea és “cada disc tingui prou varietat i diversitat”. La selecció tindrà en compte també la disponibilitat del material instrumental i dels coordinadors de cada dansa, als quals s’invitarà a participar de l’enregistrament.

Tot i així, en el volum que estrena la col·lecció –que porta per títol la Cobla del Centenari–  s’ha fet una excepció i sí té un fil conductor, que és el propi Esbart Dansaire, ja que integra “danses en què l’Esbart ha intervingut d’una manera o  d’una altra, ja sigui en la seva recuperació, en l’arranjament musical o fent la instrumentalització”.

S’hi poden trobar 21 músiques, com el ball dels Llancers de la Palma de Teià, el ball de la Bola de Sabadell, el de Gitanes de Rubí, el de bastons de Barcelona o el del Roser de Vallfogona del Ripollès o el Galop de la Mercè, que des de l’any 1997 posa el punt final al MercèDansa.
 
Posar en valor el patrimoni musical

Més enllà de l’enregistrament en si, el projecte també busca ordenar i uniformitzar aquestes músiques. Gómez explica que “moltes vegades quan preparem el MercèDansa, la documentació que ens arriba de les poblacions difícilment és un material bo”, perquè les partitures estan deteriorades, o incompletes, o venen en formats allunyats de la cobla. La confecció de les partitures contribuirà a incrementar el seu propi valor patrimonial. I les poblacions participants rebran la gravació de la seva dansa.

El joc tradicional, un aliat perfecte per portar millor el confinament
Montse Assens Borda i Pinyeres Assens Borda són les autores del llibre '100 jocs per fer a casa amb els teus fills'
Les rondalles populars, adaptades als més petits
Rosa Oliveros publica 'Rondalles contades a la vora del foc'
El bestiari de Sabadell tindrà un lleó
L'entitat Encultura't ha impulsat un projecte de mecenatge per a finançar-ne la creació
"Volem que s'interpretin més autors del patrimoni musical català"
Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona
L'agenda de cultura popular es veu afectada pel coronavirus
Diversos actes de cultura popular que s'havien de celebrar al llarg d'aquests dies han estat cancel·lats o ajornats
Sardanes, corals i gegants, en línia i des de casa
Entitats de cultura popular ofereixen diverses propostes per alleujar el confinament

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media