Entre les propostes presentades figuren la promoció de noves formes més inclusives d'accés als aliments, com targetes moneder, vals de compra d'establiments o ajuts econòmics.


 

 

Diverses entitats reclamen canvis en el model de distribució social d'aliments, que consideren "poc inclusiu i eficaç"
Banc dels Aliments, Càritas Diocesana de Barcelona i Creu Roja proposen utilitzar targetes moneder o vals de compra

Les organitzacions Banc dels Aliments, Càritas Diocesana de Barcelona i la Creu Roja han presentat aquest dimecres el treball 'Bases per a transformar el model de distribució i accés social als aliments', una iniciativa que té com objectiu promoure el dret universal a una alimentació adequada i la lluita contra el malbaratament alimentari.

Segons aquestes tres entitats, el model actual de distribució i accés social als aliments s'ha demostrat "poc eficaç per combatre la pobresa" ja que no és inclusiu, tendeix a cronificar la dependència de les persones usuàries i no promou el seu empoderament.

És per això que el treball elaborat per les tres entitats proposa una sèrie de mesures adreçades a establir les bases que permetin transformar l'actual model de distribució d'aliments i desenvolupar-ne un de més "inclusiu i eficaç" per combatre la pobresa i lluitar contra el malbaratament alimentari.

Entre les propostes presentades figuren la promoció de noves formes més inclusives d'accés als aliments, com targetes moneder, vals de compra d'establiments o ajuts econòmics. També projectes de transformació i venda d'aliments recuperats del malbaratament a través d'entitats i empreses d'inserció social, que creen llocs de treball per a persones en risc d'exclusió social.

Així mateix, aquestes entitats creuen que s'ha de reformar el sistema d'acreditació de les persones vulnerables d'accés als aliments per garantir que tothom se'n beneficiï, i també aposten per la reforma del FEAD (Fons Europeu d'Ajuda a les persones més desfavorides). A més, apunten que cal evolucionar de les donacions d'aliments en espècies a l'increment dels recursos destinats a millorar l'eficiència de la cadena alimentària i la recuperació i l'aprofitament dels aliments, "a banda de promoure un adequat desenvolupament de la llei contra el malbaratament", afegeixen.

Segons els impulsors de les propostes, aquests canvis permetrien augmentar el consum de productes frescos i fer assequible el menjar saludable, com la fruita i la verdura, entre les persones vulnerables, per millorar així la seva salut.

Mirada conjunta

Segons han apuntat les organitzacions, el treball parteix d'un recull de diferents converses mantingudes amb les entitats promotores i amb persones del sector alimentari i de l'àmbit social on s'han constatat una gran diversitat d'iniciatives i opinions, així com també la quantitat d'alternatives que pretenen contribuir a pal·liar les deficiències alimentàries existents.

La investigació també conclou que la suma de totes aquestes alternatives que es donen actualment són encara molt lluny de l'objectiu d'assegurar el Dret a l'Alimentació, i en aquest sentit apunten que cal una transformació del model actual "gradual i progressiva", que requereix un horitzó temporal a llarg termini.

Segons destaquen, el document presentat aquest dimarts és el primer pas per avançar en el disseny d'una estratègia conjunta i promoure la implicació de tots els actors que intervenen en el canvi, com entitats, administracions i empreses.

Notícies relacionades
Escriptors i ‘booktubers’ inventen falses ressenyes de contes per promoure la comprensió lectora
Màrius Serra i Gemma Lienas, entre altres, es faran ressò a les xarxes socials de la campanya pel Dia Mundial de l’Educació
Desenes de famílies de Rubí en lluita perquè un fons voltor els renovi els contractes i mantingui la finca
L'empresa vol apujar fins a un 50% el preu dels lloguers als veïns
Barcelona sumarà 80 noves places per a dones sense llar
Un 13% de les persones que dormen al carrer són dones i viuen situacions de sensellarisme, abús i infrahabitatge que resten inadvertides
El tercer sector reclama al Govern uns pressupostos “en clau social”
Les grans federacions consideren que la situació el sector és “crítica i insostenible”
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Sant Pere de Ribes acollirà el 3er Concurs Nacional d’Enceses el 9 de maig
Obertes les inscripcions per a les colles participants fins al 7 de febrer
“El projecte de digitalització de figures 3D és perpetu”
Mateu Tres. President de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71