Entre les propostes presentades figuren la promoció de noves formes més inclusives d'accés als aliments, com targetes moneder, vals de compra d'establiments o ajuts econòmics.

 

 

 

Diverses entitats reclamen canvis en el model de distribució social d'aliments, que consideren "poc inclusiu i eficaç"
Banc dels Aliments, Càritas Diocesana de Barcelona i Creu Roja proposen utilitzar targetes moneder o vals de compra

Les organitzacions Banc dels Aliments, Càritas Diocesana de Barcelona i la Creu Roja han presentat aquest dimecres el treball 'Bases per a transformar el model de distribució i accés social als aliments', una iniciativa que té com objectiu promoure el dret universal a una alimentació adequada i la lluita contra el malbaratament alimentari.

Segons aquestes tres entitats, el model actual de distribució i accés social als aliments s'ha demostrat "poc eficaç per combatre la pobresa" ja que no és inclusiu, tendeix a cronificar la dependència de les persones usuàries i no promou el seu empoderament.

És per això que el treball elaborat per les tres entitats proposa una sèrie de mesures adreçades a establir les bases que permetin transformar l'actual model de distribució d'aliments i desenvolupar-ne un de més "inclusiu i eficaç" per combatre la pobresa i lluitar contra el malbaratament alimentari.

Entre les propostes presentades figuren la promoció de noves formes més inclusives d'accés als aliments, com targetes moneder, vals de compra d'establiments o ajuts econòmics. També projectes de transformació i venda d'aliments recuperats del malbaratament a través d'entitats i empreses d'inserció social, que creen llocs de treball per a persones en risc d'exclusió social.

Així mateix, aquestes entitats creuen que s'ha de reformar el sistema d'acreditació de les persones vulnerables d'accés als aliments per garantir que tothom se'n beneficiï, i també aposten per la reforma del FEAD (Fons Europeu d'Ajuda a les persones més desfavorides). A més, apunten que cal evolucionar de les donacions d'aliments en espècies a l'increment dels recursos destinats a millorar l'eficiència de la cadena alimentària i la recuperació i l'aprofitament dels aliments, "a banda de promoure un adequat desenvolupament de la llei contra el malbaratament", afegeixen.

Segons els impulsors de les propostes, aquests canvis permetrien augmentar el consum de productes frescos i fer assequible el menjar saludable, com la fruita i la verdura, entre les persones vulnerables, per millorar així la seva salut.

Mirada conjunta

Segons han apuntat les organitzacions, el treball parteix d'un recull de diferents converses mantingudes amb les entitats promotores i amb persones del sector alimentari i de l'àmbit social on s'han constatat una gran diversitat d'iniciatives i opinions, així com també la quantitat d'alternatives que pretenen contribuir a pal·liar les deficiències alimentàries existents.

La investigació també conclou que la suma de totes aquestes alternatives que es donen actualment són encara molt lluny de l'objectiu d'assegurar el Dret a l'Alimentació, i en aquest sentit apunten que cal una transformació del model actual "gradual i progressiva", que requereix un horitzó temporal a llarg termini.

Segons destaquen, el document presentat aquest dimarts és el primer pas per avançar en el disseny d'una estratègia conjunta i promoure la implicació de tots els actors que intervenen en el canvi, com entitats, administracions i empreses.

Notícies relacionades
Obre el primer servei integral d’atenció als infants i joves víctimes d’abusos sexuals de Catalunya
El centre es basa en el model ‘barnahus’, molt estès al nord d’Europa i que pretén evitar la revictimització
Els treballadors socials veuen “caòtica” la gestió dels tràmits per cobrar l’Ingrés Mínim Vital
El col·legi oficial diu que el SEPE i la Seguretat Social estan “col·lapsats” i això afecta els serveis socials municipals
El 7% de les víctimes de tràfic de persones ho són per motius diferents de l’explotació sexual o el treball forçat
Amb motiu del Dia Mundial contra el Tràfic de Persones, Esperanza, SICAR cat i Adoratrius presenten el projecte #TambéÉsTràfic
Escoles contra la Segregació reclama la sisena hora a tots els centres de màxima complexitat
El col·lectiu denuncia que Educació ha obert la porta a la seva eliminació i que hi ha centres que han decidit suprimir-la
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Surt el nou número de la revista ‘Canemàs’, amb format i disseny renovats
El volum ofereix un dossier central sobre la tradició i modernitat de les expressions culturals
‘Un Ajuntament anomenat Ells’, de Francesc Candel, a internet per capítols
També es podrà adquirir el volum en paper per 20 euros, en una edició que arribarà abans d’acabar l’any
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71