Alexa ha començat a aprendre a parlar català. Però el d'Amazon permet que siguin els mateixos consumidors els qui n'hi ensenyin.
Caplan: "El sistema d'educació és una pèrdua de temps i diners"
L'economista nord-americà alerta que "l'educació és un passaport per a la feina"
Bryan Caplan és professor d'Economia a la George Mason University i investigador al Mercatus Center. Col·labora amb el New York Times, el Washington Post, el Wall Street Journal o Time així com el think tank català Ins...
La 'digievolució' dels Furbis per aprendre a programar
Una startup desenvolupa en Mochi, una joguina que inicia les criatures al món de la programació informàtica
Petitó, rodonet i adorable, així recordem molts el nostre Furby, un robotet que responia a alguns dels nostres estímuls de forma molt limitada. Acabar amb aquesta limitació ara estarà en mans dels mateixos nens i ne...
Un wifi sense contrasenyes és possible
Wipass desenvolupa un dispositiu i una app que faciliten connectar-se a les xarxes sense fils públiques sense necessitat d'introduir cap codi
Arribar a un bar i demanar la contrasenya del wifi sembla una acció més senzilla del que realment és. A tothom ens ha passat d'entrar a una mena de conversa inacabable per entendre i apuntar bé les contrasenyes dels es...

 


 

Alexa aprèn català
Els usuaris poden ajudar l'assistent de veu d'Amazon a aprendre idiomes que no té configurats

Alexa ha començat a aprendre a parlar català. Els usuaris de l'assistent de veu d'Amazon poden ajudar-lo a aprendre idiomes que no té configurats, com és el cas del català. De moment, ni Alexa ni cap altre dels que hi ha al mercat -Siri d'Apple, Cortana de Microsoft, Google Assistant ni Bixby de Samsung- no ofereixen entre les seves llengües d'ús el català.

Però el d'Amazon permet que siguin els mateixos consumidors els qui n'hi ensenyin. Per fer-ho, l'usuari ha de demanar a l'assistent de veu a través del smartphone, l'ordinador o l'altaveu Echo que iniciï Cleo. Aquesta funcionalitat pregunta a l'usuari quina llengua vol parlar i, a partir d'aquí, li fa preguntes perquè respongui en l'idioma en què vol instruir-lo.

D'aquesta manera, Alexa va recopilant i emmagatzemant paraules i, de moment, ha après milions de frases de més de 150 idiomes que no es troben entre les opcions de configuració. Així, cada cop que l'usuari que ha demanat una llengua iniciï sessió, l'assistent de veu farà una ronda de cinc preguntes que variaran cada vegada.  

Cleo funciona com un joc, en què cada usuari obté puntuació segons les rondes que completa i la quantitat de paraules i frases que ensenya a Alexa. L'objectiu amb aquest mètode d'aprenentatge és que, en lloc de traduir paraula per paraula, l'assistent de veu aprengui els idiomes que encara no parla d'una manera més natural.

Els consumidors volen parlar català

Segons l'enquesta Òmnibus realitzada per l'empresa GESOP i que ha promogut la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, sobre les preferències dels usuaris a l'hora de relacionar-se amb la tecnologia, un 88,9% volen que els assistents de veu incloguin el català en la seva oferta d'idiomes.

D'altra banda, preguntats per quina llengua els agradaria poder parlar amb els assistents de veu, un 67,2% dels enquestats ha mencionat de manera espontània el català, mentre que un 66,8% ha respost el castellà. Segons les conclusions que n'ha extret la Direcció General de Política Lingüística, això demostra que existeix una demanda del mercat per assistents de veu -com Alexa- que entenguin i responguin en català.

Des de la Generalitat es promou l'ús del català en l'àmbit tecnològic amb diverses mesures. De fet, el Govern va aprovar fa un parell de setmanes que només utilitzaria assistents de veu que parlin català. A més, vol convertir la contractació pública en un "estímul" perquè el català s'estengui en àmbits com els sistemes de control de dispositius mitjança la veu, les aplicacions amb geolocalitzadors i altres tecnologies digitals. 

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71