Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Els pessebres en la societat actual, a debat
Josep Fornés, Glòria Jara i Albert Català en parlaran dijous 12 de desembre a L’Ateneu

En una societat laica i multicultural, quin sentit tenen els pessebres? Han de mantenir-se fidels al relat clàssic o reflectir el context i la societat actuals? Com hi conviuen la tradició amb la innovació? Les mostres en l’espai públic poden tenir un significat religiós? Aquestes són algunes de les preguntes que sortiran al col·loqui ‘La festa en l’era del postcristianisme’, que se celebrarà dijous vinent (19.00 hores) a l’Ateneu Barcelonès.

Amb l’arribada de Nadal torna el pessebre de la plaça Sant Jaume –aquest any una proposta de l’artista Paula Bosch al voltant de caixes plenes d'objectes i records nadalencs– i amb ell la polèmica. Però el debat ja és antic: l’any 2014 un pessebre ja substituïa les tradicionals figures per siluetes retallades a mida real entre les quals, juntament amb la Mare de Déu i el nen Jesús, es podia veure una anciana cosint o un butaner carregant amb una bombona.

El president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català, recorda que la innovació sempre ha format part dels pessebres: “Aquí des de fa anys fem pessebres ambientats en el Pirineu, i vestim els personatges amb barretines: per què això és un pessebre i una al·legoria no?”. I sosté que “la  innovació al pessebrisme és necessària com a totes les expressions de cultura popular”.

Català portarà aquestes reflexions a la taula rodona ‘La festa en l’era del postcristianisme’, que debatrà sobre l’evolució i les visions del pessebrisme en la societat actual. Organitzat per l’Ens de l’Associacionisme Cultural i l’Ateneu, el col·loqui, moderat pel periodista Quim Rutllant, hi participaran també l’articulista i dinamitzadora cultural Glòria Jara, i l’antropòleg i director del Museu Etnològic i de les Cultures del Món Josep Fornés.

La xerrada forma part del cicle “Cultura popular. Tradició i modernitat”, organitzat per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i l’Ateneu Barcelonès. Es completarà amb una mostra de pessebres entre el 17 de desembre al 5 de gener.

Working Progress: construcció d’un pessebre en directe

Del 12 al 19 de desembre, la Federació Catalana de Pessebristes ofereix l’oportunitat de veure com es fa un pessebre en directe. Al llarg de la setmana, l’Associació de pessebristes de Tarragona, Amics del pessebre de Matadepera i el Grup pessebrista de Castellar del Vallès muntaran un pessebre en 4 passos (porexpan, guix, pintura i acabats) i dos diorames. També hi haurà demostracions de modelatge de figures de Pessebre. Serà al Centre d’Artesania de Catalunya.

Per una altra banda, la Federació Catalana de Pessebres ja ha presentat el programa dels pessebres que es poden visitar aquest Nadal: són més de 150 exposicions arreu del territori, realitzades per més de 60 entitats. Alguns, com el de l’Agrupació de Pessebres de Sabadell –amb pessebres emmarcats a indrets reals arreu del món, inclús un ubicat a un asteroide- o el de Castellar del Vallès, amb diorames que tenen com a fil conductor el cinema.

Capellades celebrarà el 30 de maig la 1a festa infantil de la cultura popular
Obertes les inscripcions fins al 6 de febrer
Sant Pere de Ribes acollirà el 3er Concurs Nacional d’Enceses el 9 de maig
Obertes les inscripcions per a les colles participants fins al 7 de febrer
Els Tres Tombs inicien la temporada reivindicant el futur de la festa i el benestar animal
Polinyà presenta el programa de la Capital Catalana dels Tres Tombs
Comença el Tradicionàrius 2020, dedicat al músic i compositor basc Kepa Junkera
El festival internacional de folk se celebrarà del 10 de gener al 3 d’abril i acollirà més de 70 activitats
A cop de rodolí: l’Auca dels Costums de Barcelona
Guillem Roma i Peran Torres són els autors d’aquesta versió actualitzada de l’Auca de Joan Amades
Any nou, cercavila antiga
El ball de Pastorets de Vilafranca del Penedès serà l'entremès convidat al Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media