Coll: "El repte és aplicar la tecnologia per agilitzar la feina del jutge i així reduir terminis i costos"
El català també és per als influenciadors?
La monetització de les plataformes digitals està pensada per a llengües globals, fet que dificulta obtenir-ne benefici econòmic
Youtubers i instagramers s’han convertit en uns dels comunicadors de masses més efectius. Amb un públic molt divers, però especialment extens pel que fa a joves i adolescents, els influenciadors s’han convertit en els...
Com puc crear el millor equip?
La consultora Eva Puigjaner identifica els 9 rols dels equips per assolir l’èxit amb la Metodologia Belbin
La situació de canvi constant, sense referents previs on recolzar-nos, implica com a mínim que els directors hagin de prendre decisions de manera ràpida, tenint el focus molt i molt clar. Hi ha moltes teories en l’àm...
La "droga" del PIB i allò que val la pena viure
Com mesurar el creixement econòmic i el benestar? Reflexions de Bauman, Sala-i-Martin o Poveda
Aquesta és una història de Sant Joan. El passat 24 de juny vaig fer el següent tuit: "El PIB ho mesura tot menys allò que val la pena viure. Quanta raó tenia Zygmunt Bauman". En poques hores vaig rebre difer...

 


 

Tecnologia contra la saturació dels jutjats
Mentre que ja es parla d’IA que dicta sentències en alguns països estrangers, a l’Estat espanyol gairebé tota la innovació s’ha destinat a la part administrativa del procés judicial

A l'Estat espanyol es dicten 1,5 milions de sentències l'any. Això suposa 280 sentències anuals per jutge, aproximadament una al dia. Es tracta de xifres estables any rere any per molt que s'hagi començat a invertir en tecnologia. Segons el director de Health and Public Services d'Accenture, Carlos Coll, el problema de saturació de la justícia no s'ha resolt perquè "s'ha invertit molt en tecnologia per als funcionaris, per a la part administrativa, però no per als jutges". Fora de les nostres fronteres, a països com Estònia, ja apliquen la Intel·ligència Artificial (IA) en alguns serveis judicials. Podrien els jutges robots ser la solució a la saturació del sistema judicial?

Per a Coll, hi ha determinats assumptes, com les clàusules sòl, en els quals es podrien utilitzar algorismes, ja que les resolucions de totes les sentències són molt paregudes. Ara bé, l'expert també assegura que "disposar en última instància d'un jutge és una garantia excel·lent i és un principi bàsic que no hauríem de perdre, tot i que amb la tecnologia el procés es podria agilitzar molt". "En determinats casos senzills es podria aplicar la tecnologia, però la subjectivitat d'una persona que revisi el cas és molt important", assenyala Gonzalo Medir, cofundador de la start-up catalana Solvable, que vol reduir el cost i la durada de resolució de conflictes per la via judicial a través de la seva plataforma.

Digitalització a l’administració, sense oblidar els jutjats

Com en tots els sectors, la digitalització va arribant, però per a Medir, el sector judicial “s’actualitza amb cinc anys de retard”. De fet, la transformació digital ha arribat a la part administrativa, amb la reducció del paper i la incorporació de tràmits online. Ara bé, on és important que arribi la tecnologia és al jutge. “Gran part de la inversió que s’ha fet fins ara s’ha basat a ajudar l’oficina a gestionar i comunicar millor els documents, i no s’ha invertit tant en la part del procés i deliberació”, apunta Coll.

Segons el director de Health and Public Services d’Accenture, “el repte de la justícia a l’Estat espanyol és una mescla entre aspectes organitzatius i tecnològics”. Actualment hi ha un jutge per a cada 10 funcionaris, als quals s’ha dotat de més tecnologia. Tot això provoca una saturació del sistema judicial que, a parer de Coll, es podria resoldre “augmentant el nombre de jutges i canviant el procés de com es reparteix la feina”. “I en aquest segon punt és on la tecnologia ens pot ajudar”, afegeix.

Coll: “El repte és aplicar la tecnologia per agilitzar la feina del jutge i així reduir terminis i costos”

L’expert considera que el sistema judicial espanyol s’hauria d’organitzar de manera diferent. “A l’Estat espanyol hi ha 430 partits judicials, una xifra molt elevada i que respon a una organització de fa segles. Això genera una mala distribució d’on es necessiten els recursos i d’on es tenen”, afirma Coll. A parer seu, els jutjats en lloc d’estar especialitzats pel territori on donen servei, haurien d’especialitzar-se en temàtiques, com les clàusules sòl, per exemple.

Però a banda de l’especialització dels jutjats, per reduir la saturació del sistema també es podrien incorporar eines d’IA perquè el jutge tingués ajuda en la deliberació. “Hi ha molta informació que es podria proporcionar al jutge de manera automatitzada, com informació de la persona del seu cas o sobre jurisprudència que s’ha dictat anteriorment”, apunta Coll. De fet, a les Illes Canàries ja s’està aplicant la tecnologia per a la transcripció de gravacions de vistes i mitjançant IA es facilita la recerca d’informació important al jutge.

“S’ha invertit molta tecnologia a gestionar documents. Ara ha d’entrar a la gestió de processos; aquest és el repte que tenim al davant de cara a reduir els terminis i els costos”, sentència Coll.

Resolució de conflictes online i sense passar per la via judicial

El repte del sector judicial quant a digitalització està clar. Però mentre s’acaba d’assolir, startups com Solvable ja estan proporcionant solucions per reduir precisament la durada que un conflicte pot estar en procediment judicial i el seu cost. L’empresa emergent va néixer el juny d’aquest any quan els dos fundadors, els advocats Gonzalo Medir i Aida Jordà, es van adonar que hi ha gairebé un any d’espera en els procediments judicials civils. “Amb l’arbitratge el procediment de resolució de conflictes és més ràpid, però alhora és molt costós; i la mediació exigeix la presència d’un tercer i la reunió amb l’altra part, la qual cosa pot ser incòmode”, explica Medir. En canvi, Solvable proposa un acord entre particulars que es gestioni de forma online, anònima i en només set dies hàbils.

Un exemple de situació que es podria resoldre fàcilment a través de Solvable és la d’un despatx d’arquitectes on els dos fundadors no s’entenen i tenen una discussió. Si van a judici o posen una demanda, es trigaria un any a resoldre el conflicte i el jutge dictaminaria qui té raó. “El que es proposa des de Solvable és una solució win-win per a les dues parts”, afirma l’emprenedor. Així, es dividirien els projectes de forma individual i una part es quedaria amb l’oficina i l’altre amb els sistemes de software, per exemple.

Una solució ràpida, menys costosa i digital als conflictes que, d’altra forma, passarien per un sistema judicial molt saturat. La tecnologia i les solucions per millorar el sector existeixen, però s’ha de veure encara com s’apliquen. “La innovació va molt de pressa i tot canvia cada cinc anys, per la qual cosa cal adaptar-se, actualitzar-se i reciclar-se”, conclou Medir.

Paula Amer

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71