Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Nova etapa de la revista Plecs: més extensió i més qualitat
El nou format del suplement s'ha presentat al Museu d'Història de Catalunya

"Al capdavall, tots acabem fent història local". La cita de l'enyorat Josep Fontana ha estat contínuament recordada en la presentació del nou format de la revista Plecs, celebrada al Museu d'Història de Catalunya. Ramon Arnabat i Josep Santesmasses, codirectors de la revista, han fet una valoració de la trajectòria de la publicació en els darrers anys i de les millores que s'hi introduiran a partir del proper número. L'acte ha finalitzat amb una taula rodona formada per membres del Consell de Redacció de la revista en diferents etapes.

Per Josep Maria Muñoz, "Plecs és una proposta consolidada que ha sabut reunir tres virtuts: convertir-se en la plataforma on s'ajunten els estudiosos de la historiografia local, apostar per una mirada íntegra dels Països Catalans, i demostrar una bona capacitat de renovació". El director de l'Avenç, revista on es publica trimestralment el suplement, ha destacat la importància creixent que rep la comunicació de proximitat.

Des de 2007, sota l'esmentada codirecció de Santesmasses i Arnabat, l'Institut Ramon Muntaner ha assumit el lideratge de la publicació. Malauradament, ha lamentat Arnabat, "en el segle XXI s'ha reduït l'interès per la historiografia local. No hi ha un context internacional tan favorable com als anys 80 o 90". En el revers positiu, el professor d'Història de la Universitat Rovira i Virgili ha destacat que "s'ha aconseguit crear un Consell de Redacció que compta amb la presència de representants del món acadèmic i dels centres d'estudis".

A continuació, Santesmases ha anunciat les millores del nou format de la revista, que es podrien resumir amb aquest eslògan: "Més extensió i més qualitat". L'augment en el nombre de pàgines, concretament de 16 a 24, permetrà incrementar fins a 4 els articles publicats i també disposar de més espai per a les ressenyes bibliogràfiques. El també president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) ha avançat que la pàgina final, fins ara dedicada a publicitar activitats dels grups de recerca local, es dedicarà a la difusió de projectes específics.

En la ronda d'intervencions de la taula rodona, s'ha tractat la importància que ha tingut Plecs en diferents àmbits. Mentre que l'exdirector Jesús Mestres ha recordat la importància que va jugar la revista en la consolidació de la CCEPC, Teresa Reyes ha emfatitzat el valor de la revista com a difusora del patrimoni material i immaterial dels municipis catalans. David Cao, actual membre del Consell Editorial de Plecs i del Patronat d'Estudis Osonencs, ha reivindicat el suplement com a punt de trobada: "entre estudiosos de diferents disciplines, entre els diferents territoris dels Països Catalans, entre investigadors locals i també entre aquests i l'àmbit acadèmic". Sebastià Serra i Andreu Ginés, professor de la Universitat de les Illes Balears i membre de la Federació d'Institut d'Estudis del País Valencià, han tancat la ronda de parlaments insistint en la necessitat de seguir mantenint un enfocament de tota la nació catalana.


 

Una mirada a la immigració contemporània a Catalunya
Dimarts 17 de desembre, la Biblioteca Francesc Candel acollirà el col·loqui 'Ciutat i immigració: des de Candel al segle XXI'
Reivindicant l’esperit del teatre independent
Reflexions a l’entorn del teatre fet per grups amateurs
Els pessebres en la societat actual, a debat
Josep Fornés, Glòria Jara i Albert Català en parlaran dijous 12 de desembre a L’Ateneu
Endavant... les metxes!
El Centre Municipal de Cultura Popular Can Galta Cremat ha acollit la presentació del llibre 'Foc, foc, correfoc'
Un llibre explora el vincle centenari de la ciutat de Barcelona i el món del foc
El 4 de desembre a les 18.30 hores es presenta el llibre coral 'Foc, foc, correfoc' a Sant Andreu
El calendari de l'apicultor s'incorpora com a novetat al 'Calendari l'Ermità 2020'
L'almanac, publicat per Edicions Morera, pretén ser una guia de cultura popular i tradicional per tot l’any

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media