Nova etapa de la revista Plecs: més extensió i més qualitat
El nou format del suplement s'ha presentat al Museu d'Història de Catalunya

"Al capdavall, tots acabem fent història local". La cita de l'enyorat Josep Fontana ha estat contínuament recordada en la presentació del nou format de la revista Plecs, celebrada al Museu d'Història de Catalunya. Ramon Arnabat i Josep Santesmasses, codirectors de la revista, han fet una valoració de la trajectòria de la publicació en els darrers anys i de les millores que s'hi introduiran a partir del proper número. L'acte ha finalitzat amb una taula rodona formada per membres del Consell de Redacció de la revista en diferents etapes.

Per Josep Maria Muñoz, "Plecs és una proposta consolidada que ha sabut reunir tres virtuts: convertir-se en la plataforma on s'ajunten els estudiosos de la historiografia local, apostar per una mirada íntegra dels Països Catalans, i demostrar una bona capacitat de renovació". El director de l'Avenç, revista on es publica trimestralment el suplement, ha destacat la importància creixent que rep la comunicació de proximitat.

Des de 2007, sota l'esmentada codirecció de Santesmasses i Arnabat, l'Institut Ramon Muntaner ha assumit el lideratge de la publicació. Malauradament, ha lamentat Arnabat, "en el segle XXI s'ha reduït l'interès per la historiografia local. No hi ha un context internacional tan favorable com als anys 80 o 90". En el revers positiu, el professor d'Història de la Universitat Rovira i Virgili ha destacat que "s'ha aconseguit crear un Consell de Redacció que compta amb la presència de representants del món acadèmic i dels centres d'estudis".

A continuació, Santesmases ha anunciat les millores del nou format de la revista, que es podrien resumir amb aquest eslògan: "Més extensió i més qualitat". L'augment en el nombre de pàgines, concretament de 16 a 24, permetrà incrementar fins a 4 els articles publicats i també disposar de més espai per a les ressenyes bibliogràfiques. El també president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) ha avançat que la pàgina final, fins ara dedicada a publicitar activitats dels grups de recerca local, es dedicarà a la difusió de projectes específics.

En la ronda d'intervencions de la taula rodona, s'ha tractat la importància que ha tingut Plecs en diferents àmbits. Mentre que l'exdirector Jesús Mestres ha recordat la importància que va jugar la revista en la consolidació de la CCEPC, Teresa Reyes ha emfatitzat el valor de la revista com a difusora del patrimoni material i immaterial dels municipis catalans. David Cao, actual membre del Consell Editorial de Plecs i del Patronat d'Estudis Osonencs, ha reivindicat el suplement com a punt de trobada: "entre estudiosos de diferents disciplines, entre els diferents territoris dels Països Catalans, entre investigadors locals i també entre aquests i l'àmbit acadèmic". Sebastià Serra i Andreu Ginés, professor de la Universitat de les Illes Balears i membre de la Federació d'Institut d'Estudis del País Valencià, han tancat la ronda de parlaments insistint en la necessitat de seguir mantenint un enfocament de tota la nació catalana.


 

Sant Pere de Ribes acollirà el 3er Concurs Nacional d’Enceses el 9 de maig
Obertes les inscripcions per a les colles participants fins al 7 de febrer
“El projecte de digitalització de figures 3D és perpetu”
Mateu Tres. President de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
Comença el Tradicionàrius 2020, dedicat al músic i compositor basc Kepa Junkera
El festival internacional de folk se celebrarà del 10 de gener al 3 d’abril i acollirà més de 70 activitats
El Govern reivindica grans figures de la música exiliades
El programa enllaça 4 personalitats marcades per l’exili: Teresa Rebull, Pau Casals, Robert Gerhard i Josep Carner
“La Fonoteca de Cobla és un projecte que fem amb molta il·lusió. Treballem amb material desconegut i, al mateix temps, nou per a nosaltres”.
Joaquim Burjachs. President de l’Associació Cultural Sibemoll i de la Cobla Ciutat de Girona, guanyadora del Premi Arç Cooperativa a l'Activitat als III Premis Antoni Carné
La 30a edició dels Premis Ateneus reconeix la tasca d'associacions de nord a sud i d'est a oest
El lliurament dels guardons, convocat per la Federació d'Ateneus de Catalunya, s'ha celebrat al Palau de la Generalitat de Catalunya

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media