Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Lluís Calvo reflexionarà sobre els 70 anys del Museu Etnològic de Barcelona
Serà el dimecres 6 de novembre (19:00h) a la seu Montcada del museu

Parlem del Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu d'Història de Barcelona o bé el Museu Joan Miró. En canvi, quan volem referir-nos al Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona (MUEC), senzillament l'anomenem l'Etnològic. Un apel·latiu afectuós que ens revela la connexió emocional que els responsables del museu han aconseguit crear amb la ciutadania.
 
En la conferència Com i perquè mostrar cultures a Barcelona? Conèixer el Museu Etnològic de Barcelona en el seu 70 aniversari (1949-2019), Lluís Calvo explicarà la gènesi i evolució d'aquesta experiència museística d'èxit. Podeu sentir les seves reflexions el dimecres 6 de novembre (19:00h) a la seu del MUEC del carrer Montcada.
 
Calvo, doctor en Antropologia i delegat institucional del Consell Superior d'investigacions Científiques a Catalunya, és coneixedor del singular -i per molta gent sorprenent- context històric que va veure néixer el museu. Com és possible que, en la Barcelona dels anys 40, marcada per les misèries de la postguerra, el consistori invertís importants partides pressupostàries a la creació d'un museu de caire etnològic? Perquè, a més a més, es va apostar decididament per finançar expedicions a països llavors considerats exòtics?
 
Les respostes a aquestes preguntes no són senzilles, però probablement s'han de buscar en el pòsit acadèmic que havia aconseguit crear l'etnologia catalana durant el primer terç del segle XX, i que de la mà de personalitats tan il·lustres com Joan Amades i Ramon Violant va cristal·litzar l'any 1942 en la creació del Museu d'Indústries i Arts Populars (MIAP), embrió de l'actual Museu Etnològic.
 
Coincidint amb el 75è aniversari de la constitució del MIAP, l'Ajuntament de Barcelona va publicar Etnològic BCN, un protocol interactiu per a conèixer tots els àmbits de treball del centre.

Neus Ribas: “Falta una història de la importància del negoci de les puntes”
La directora del Museu de la Punta d’Arenys de Mar va inaugurar el curs de l’Associació Catalana de Puntaires
Set concerts simultanis ompliran Terrassa de música popular el 16 de novembre
La 38a Trobada de Bandes de Música de Catalunya reunirà una trentena de formacions
El cementiri de Poblenou proposa mirar la mort amb altres ulls
Dimarts 29 d'octubre el cementiri més antic de Barcelona acull una jornada de xerrades i una visita guiada al recinte
“Els catalans estem molt acostumats a associar-nos per fer activitats culturals”
Entrevista a Mercè Cano, presidenta del Moviment Coral Català
Els cineclubs, escola de cinema i de vida
Dijous 24 d’octubre s’inaugura l’exposició ‘Cineclubisme. El públic s’organitza’ a la Filmoteca de Catalunya
La Cobla conquereix Barcelona

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media