Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

El cementiri de Poblenou proposa mirar la mort amb altres ulls
Dimarts 29 d'octubre el cementiri més antic de Barcelona acull una jornada de xerrades i una visita guiada al recinte

En l'avantsala de la celebració de Tots Sants, Cementiris de Barcelona organitza la jornada 'A l'hora foscant. Nous enfocaments en l'estudi de la mort', que vol convidar als barcelonins a reflexionar al voltant de l'antropologia de la mort. L'acte serà al cementiri del Poblenou, que enguany celebra 200 anys d'història.

Amb la proximitat de Tots Sants, torna el debat de si reunir-se per menjar castanyes i panellets o sortir al carrer disfressat i amb una carabassa a demanar truc o tracte (apropiadament, "broma o regal"). La irrupció del Halloween, que alguns veuen com una amenaça a la nostra Castanyada, és només un dels molts canvis que han experimentat les pràctiques socials al voltant de la mort en els darrers anys.

Per l'antropòloga Ariadna Solé, les pràctiques funeràries, com totes les manifestacions culturals, han estat sempre en transformació però en els darrers anys els canvis s'han accelerat, arran de sobretot de la secularització de les pràctiques i l'evolució multicultural de la societat catalana. Igualment, han canviat els estudis etnogràfics i antropològics, que davant l'aproximació clàssica a la mort, asèptica, ordenada, gairebé indiferent, proposen unes noves mirades, que tenen en compte les emocions i la subjectivitat.

Aquestes són algunes reflexions que es plantejaran a la jornada titulada "A l'hora foscant. Nous enfocaments en l'estudi de la mort", que se celebrarà de 17:00 a 19:30 hores a la capella del cementiri. Obriran l'acte Maria Àngels Blasco, DG de Cultura Popular i Associacionisme Cultural; Xavier Roigé, director de la Revista d'Etnologia de Catalunya; Àngel Martínez, director de la Col·lecció d'Antropologia Mèdica i Miquel Trepat, director general Cementiris de Barcelona SA. Després els antropòlegs Ariadna Solé i Jordi Moreras presentaran les publicacions Dossier REC nº 43 A l'hora foscant. Mirades sobre la mort i Socio-antropología de la muerte. Nuevos enfoques en el estudio de la muerte. Finalment, Marta Allué oferirà la conferència titulada "Ancorar la memòria. Noves expressions del culte funerari".

200 anys del cementiri del Poblenou

Abans d'això, el programa proposa una visita guiada al cementiri del Poblenou, que enguany està d'aniversari. L'actual cementiri es va construir l'any 1819 sobre un anterior recinte funerari que havia quedat destruït com a conseqüència de la invasió francesa. Ara el cementiri està integrat a la ciutat, però llavors quedava fora de les muralles, perquè els enterraments parroquials, arran de la gran densitat de població de Barcelona, eren un focus de moltes epidèmies. Això va ser motiu de cert rebuig entre els barcelonins de l'època, que no acceptaven que es trobés lluny d'on transcorria la vida quotidiana.

El cementiri és obra de l'arquitecte italià Antonio Ginesi, qui va voler reflectir d'alguna manera l'igualitarisme davant la mort amb altes estructures de nínxols simètrics, en un disseny dominat per la geometria i l'harmonia. Però més tard, a mitjans del segle XIX l'espai s'ampliaria amb sumptuosos panteons i arcs capella per donar sepultura als burgesos i als industrials enriquits, reflectint el gust romàntic i la nova estructura social que s'estava imposant a la ciutat.

Neus Ribas: “Falta una història de la importància del negoci de les puntes”
La directora del Museu de la Punta d’Arenys de Mar va inaugurar el curs de l’Associació Catalana de Puntaires
Set concerts simultanis ompliran Terrassa de música popular el 16 de novembre
La 38a Trobada de Bandes de Música de Catalunya reunirà una trentena de formacions
Lluís Calvo reflexionarà sobre els 70 anys del Museu Etnològic de Barcelona
Serà el dimecres 6 de novembre (19:00h) a la seu Montcada del museu
“Els catalans estem molt acostumats a associar-nos per fer activitats culturals”
Entrevista a Mercè Cano, presidenta del Moviment Coral Català
Els cineclubs, escola de cinema i de vida
Dijous 24 d’octubre s’inaugura l’exposició ‘Cineclubisme. El públic s’organitza’ a la Filmoteca de Catalunya
La Cobla conquereix Barcelona

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media