Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Neix la primera base de dades de l'associacionisme català contemporani

El paper vertebrador de la vida social, cultural i esportiva de Catalunya és indiscutible. Ara i històricament, la cohesió del país s’ha bastit a través de petites i grans entitats que s’han escampat arreu del territori de forma capil·lar per acostar a tothom la cultura en totes les seves vessants. És difícil, si no impossible, trobar algun poble en què no hi hagi cap entitat, i en moltes ocasions amb una història d’arrelament al darrere molt potent.

Per fer valdre aquest patrimoni associatiu, la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha posat en marxa la primera base de dades de l'associacionisme català contemporani, que a hores d’ara recull 25.000 referències datades entre el 1868 i el 1980. El projecte, engegat fa set anys, recull tota mena d'entitats -també aquelles que han desaparegut-, en funció dels cicles polítics i els esdeveniments que ha viscut Catalunya. “És la culminació de tot el que s'ha construït en aquest país a través de l'associacionisme i de la societat, que ha buscat sempre aquestes eines a través de la col·lectivitat per explicar-se i fer manifestacions”, ha remarcat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, Àngels Blasco, durant la presentació de la base de dades.

El projecte es va iniciar l'any 2012 i des de llavors s'ha buidat tota la biografia sobre les entitats, visitant els arxius i consultat els centres d'estudis per destriar tota la informació. D'aquesta manera, s'ha creat i dissenyat la primera base de dades sobre l'associacionisme català. La part més rellevant, segons els seus impulsors, és el conjunt dels registres, perquè totes les entitats grans i petites han tingut importància per als seus municipis. La iniciativa ha estat elaborada per al grup de recerca Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al Món (ISOCAC) amb la col·laboració de l'Institut Ramon Muntaner, la Fundació Mútua Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La informació registrada està classificada de forma senzilla i segons el territori i la tipologia de les entitats -culturals, recreatives, mutuals o sindicals-, i hi ha referències que contenen més informació que altres, ja que d'algunes només n'han pogut confirmar la seva existència. I això no és tot, durant el 2020 es publicarà el llibre La Catalunya social, en què es demostrarà que Catalunya ha tingut tradicionalment una capacitat associativa autoorganitzada des de la societat civil molt potent.

Podeu consultar la base de dades en aquest enllaç.

Un cicle de comèdies online per combatre el confinament
La Federació Catalana de Cineclubs i la biblioteca Vapor Vell organitzen ‘A riure, que no és poc!’
El Tradicionàrius convida a celebrar Sant Joan amb la (tele)Revetlla Folk
Hi actuaran Aires del Montseny, La Portàtil FM, l’Orquestrina Trama i colles de diables
Els catifaires catalans somien amb Tòquio
Col·lectius catifaires de tot el món participen en una mostra virtual d’art efímer a la capital nipona
Els Premis Josep Anselm Clavé del cant coral es traslladen a les xarxes
La gala de lliurament es celebrarà aquest dissabte 6 de juny, amb actuacions en directe
Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes
Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’
Granja Viader, 150 anys de “felicitat sucable”
L’emblemàtica xocolateria barcelonina va ser la creadora del Cacaolat

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media