Les propostes de l’Ens


 


 

Tres dies i prop de 480 activitats per descobrir el patrimoni cultural
De l'11 al 13 d'octubre se celebren les Jornades Europees de Patrimoni, enguany més participatives i accessibles

Visites guiades, rutes teatralitzades, concerts, tallers, conferències, exposicions i portes obertes a palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics i altres espais patrimonials d'arreu de Catalunya. Des de divendres 11 fins al diumenge 13 d'octubre, 477 activitats convidaran al públic a gaudir de la riquesa del nostre patrimoni cultural, i a sensibilitzar sobre la importància de la seva conservació.

Recórrer els carrers de Cervera amb l'smartphone i de la mà de tres dones que van ser crucials a la història de la ciutat; pujar als sostres de la catedral de Sant Pere de Vic; visitar les desconegudes mines de Malpàs al Pont de Suert o posar-se en la pell d'un antropòleg forense en el Museu d'Arqueologia de Catalunya a Barcelona. Són algunes de les moltes activitats que proposa una nova edició de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) a Catalunya, amb l'objectiu de donar a conèixer el valuós patrimoni cultural, i així conscienciar i implicar la societat en la seva conservació.

En total s'han programat 480 gratuïtes a 211 localitats, unes xifres que representen un increment d'un 20,45% en la programació d'activitats i d'un 11% en la participació de municipis. L'edició d'enguany estrena una novetat important, per tal de fer el patrimoni cultural accessible, no només en termes d'oferta i gratuïtat, sinó també prestant especial atenció a col·lectius específics. Per això, hi haurà visites a diversos equipaments adaptades a persones amb discapacitat auditiva i visual: visites amb intèrpret en llengua de signes en català i visites amb audiodescripció en directe.

Les jornades se celebren a Catalunya des de 1991 i estan impulsades per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i compten amb la col·laboració de l'Institut Ramon Muntaner, la Federació de Municipis Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis; en aquesta edició s'hi han sumat també l'Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

Radiografia de la salut del patrimoni

Carles Barrull, de l'Institut Ramon Muntaner i un dels coordinadors de les activitats, destaca que les jornades volen servir també per visibilitzar la tasca en conservació i recerca en patrimoni que fan al llarg de l'any els centres d'estudi i entitats de recerca, i que acostuma a ser força desconeguda. A més, considera que són com "una mena de radiografia" per copsar la salut del nostre patrimoni.

Una radiografia que revela, per una banda, una major sensibilitat i implicació social vers el patrimoni (arran de l'increment de les xifres de participació), però també la falta de manteniment que pateixen alguns monuments. A Tarragona fa uns dies va haver de tancar l'amfiteatre romà, patrimoni de la humanitat, per problemes de seguretat, derivats de manteniment. Una situació que s'estén a altres monuments de la ciutat i d'altres llocs de Catalunya. Barrull reconeix que "hi ha molt patrimoni restaurat, però també hi ha molt que està deixat, abandonat. Calen recursos. És veritat que no es pot arribar a tot, però sí caldria traçar unes directrius d'actuacions".

Propostes arreu del territori

L'oferta és molt àmplia i per a tots els gustos, i es pot consultar a l'agenda en línia de les JEP 2019, que incorpora com a novetat un mapa en el qual es troben geolocalitzades totes les activitats. Per no perdre's entre tanta informació, aquestes són algunes propostes destacades: a l'Alt Pirineu i l'Aran, visita al Museu de Gerri de la Sal al Pallars Sobirà o a les mines de bauxita de Peramola; a Ponent, la vil·la romana d'Albesa o el concert d'orgue al Monestir de les Avellanes; a les Terres de l'Ebre, rutes pel cas històric de Gandesa, Móra d'Ebre o d'Ascó; a Tarragona, descobriment del refugi de la Patacada de Reus o un joc familiar d'enigmes a diferents espais museístics de Tarragona; a Girona, visita teatralitzada a l'església de Santa Maria del Palau a Torroella de Montgrí; a Catalunya central, un passeig per la colònia tèxtil de cal Pons, a Puig-reig, i a Barcelona, contes i relats de patrimoni amb l'Arxiu de Roquetes-Nou Barris o la visita als racons amagats del mNACTEC a Terrassa.

“Els catalans estem molt acostumats a associar-nos per fer activitats culturals”
Entrevista a Mercè Cano, presidenta del Moviment Coral Català
La dansa a l’escola, una eina pedagògica i cultural
Arrenca la tercera edició del programa de danses populars vives a l’escola
Les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya reforcen la presència al territori
El festival de danses tradicionals del món s'ha celebrat del 6 al 15 de setembre
El centenari de Manuel Cubeles i l’Esbart Marboleny
Pere Baltà recorda la importància del mestre de dansa en la consolidació del festival Ésdansa
Lluitar contra la banalització de les festes
En la conferència 'La cultura popular als Països Catalans', Xavier Orriols ha defensat mesures per a garantir la preservació dels models festius catalans
L’humorista Ferran Aixalà presentarà la gala dels III Premis Antoni Carné
Dissabte 31 d’agost és l’últim dia per enviar les candidatures

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media